Свържи се с нас

Култура

Връчиха наградите от Първия национален панаир на музейната книга

Published

on

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В събота бяха връчени наградите от Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда на 10, 11 и 12 юни в ЕМО “Етър”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Регионален исторически музей – Кюстендил взе наградата „За най-добро цялостно представяне”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В категорията „За най-добра полиграфия” първото място бе присъдено на музей „Дом на хумора и сатирата” за книгата „175 творби от фонда Хумор на народите”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Поощрителни награди в тази категория бяха присъдени на Националния военно-исторически музей и Регионален исторически музей – Ловеч.

Наградата „За най-старо издание” получи Регионален исторически музей – Пазарджик.

Поощрителната награда от Панаира бе връчена на къща-музей „Васил Левски”, град Карлово, екипът на която е успял да издаде книга за Апостола, преведена на осем езика, между които унгарски и шведски.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Над 40 български галерии, музеи, издателства и университети вземат участие в Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър”.

По време на форума тези институции представят издадени от тях книги, научна литература и материали с рекламен характер.

Любопитно от Панаира.

Въпреки строго научния характер на форума бе връчена спонтанна награда от директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. Тя бе „За най-добре опазени музейни книги”.

Много от участниците в Панаира се оказаха неподготвени за променливия характер на времето в региона на Габрово. Както често става през този период от годината, на поляната в музея се изсипа кратък, но сравнително интензивен дъжд. Капризите на времето не смутиха доц. д-р Христо Харитонов, директор на Историческия музей в град Полски Тръмбеш, който извади съвременно средство за предпазване от дъжд и покри с него книгите на щанда си. Като награда за реакцията си той бе удостоен с книгата „Магическа защита от зли сили” на доц. Ангел Гоев.

Най-старото издание на „Дома на хумора и сатирата” бе представено по време на Първия национален панаир на музейната книга.

Венета Козарева, която заедно с директора Маргарита Доровска, представя ДХС уточни, че това е каталог от първото Биенале през 1973 година.

„Забележителното е, че в този каталог за първи път в публичното пространство излиза мотото на ДХС – „Светът е оцелял, защото се е смял”. Съвсем естествено е до първото ни издание да поставим последното – 175 творби от фонда Хумор на народите, посветено на 45 години от създаването на ДХС. Представени са някои от най-забележителните творби от нашите фондове”, коментира Венета Козарева.

По време на Панаира на музейната книга в ЕМО „Етър” на щанда на Дома на хумора и сатирата могат да се намерят и други ценни книги.Особен интерес представлява популярния сборник с габровски шеги, който е преведен на няколко езика.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Наследник на руската царска фамилия получил най-високото отличие, което връчва НМО в Габрово.

Табела, която се провесва на врата и показва на околните какви са били делата ти през деня. Издайническо! Може да е повод за гордост. Може и за срам. Табелата е била връчвана на учениците през Възраждането. Надписът е доста архаичен за нашето време, но и днес, както и преди повече от сто години, е ясен за разбиране.

Такива табели са запазена марка на Националния музей на образованието в Габрово. Институцията не само ги показа по време на Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър”, но и окичи с тях някои от гостите. Кметът Таня Христова, например, се оказа, че заслужава табелата с надпис „Мъдър”. Най-високото отличие, обаче е „Благочинник” и тя е била връчена за първи път през 2003 г. на княз Дмитрий Романов, наследник на руското царско семейство.

На щанда на НМО бе представена и книга за „взаимоучителната метода”, където на достъпен език е разказано за пособията в първото новобългарско училище – Габровското. НМО показа над 30 сборника на щанда си.

Пенчо Семов, Иван Калпазанов и Пейо Пеев представя РИМ – Габрово на Първия национален панаир на музейната книга.

Пенчо Семов, Калпазанов и Пейо Пеев са представени на щанда, с който РИМ – Габрово се представя на Първия национален панаир на музейната книга. Форумът се провежда в ЕМО „Етър” на 10, 11 и 12 юни.

На щанда на Регионален исторически музей – Габрово могат да бъдат намерени двата тома Известия, в които са представени конференциите, реализирани от институцията.

Още книги, показани от РИМ – Габрово:

Последното издание от конференцията, посветена на Старопланинския регион, албумът „155 години Габрово град”, Традиционни обществени структури и обществени личности в Габрово – ХІІ – ХІХ век (най-старото издание, с което се представя РИМ – Габрово).

На щанда на музея може да се види и второто издание на „Борба за независимост”, книга с автор Красимира Чолакова, посветена на един от съвременните габровски бизнесмени – Пейо Пеев.

Двамата легендарни габровски индустриалци – Пенчо Семов и Калпазанов, личности чиито живот и дела имат национални измерения, присъстват неизменно в рекламните материали на Регионалния исторически музей в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

140 години от рождението на индустриалеца и благодетел Лазар Попминков

Published

on

Лазар Попминков, 1910 г.

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, оставили трайна следа в историята на града. През настоящата година се навършват 140 години от рождението и 65 години от смъртта на индустриалеца, общественика и меценат Лазар Николов Попминков.

Роден е през май 1880 г. в семейството на Никола и Рада Попминкови. Данните за рождената му дата са противоречиви. В кръщелно свидетелство се посочва датата 19 май, а в писана от него биография до председателя на Търговско-индустриалната камара във Варна – 20 май.

През 1898 г. завършва Априловска гимназия.

Лазар Попминков, 1930 г.

Работи поледователно като писар в Бирничеството в Севлиевското окръжно управление и във Великотърновското околийско управление.

През януари 1912 г. регистрира собствена търговска фирма. Основната дейност на „Търговско посредническо бюро – Лазар Попминков“ е осъществяване на търговски връзки между габровските текстилни предприятия и европейските търговски агенции „Бриньоли Костакиев” и „Соломон–Гадол” за закупуване на материали за производствена дейност. Дейността на бюрото е преустановена от започналите войни, а Лазар Попминков е мобилизиран и става санитар в Габровската етапна болница, където се лекуват ранени войници от битките при Одрин, Люлебургас и други турски крепости.

Групова снимка на членовете на акционерно дружество за ютени изделия фабрика „Кирил”, сред които Лазар Попминков (първия прав, от ляво надясно), Пенчо Семов, Тотю Пантев и др., 1920 г.

На фона на всички тези динамични събития той става акционер във фабриката за ютени изделия „Кирил” – Варна и е включен в нейния Управителния съвет, а по-късно е назначен и за неин директор.

През април 1933 г., като акционер и член на управителния съвет на Параходното дружество, става част от сформираната комисия за проучване възможността за закупуване на параходи. Обикаля големите европейски пристанища Триест, Хамбург, Генуа и Марсилия и до декември същата година успява да закупи от Марсилия корабите „Луи Фресине” и „Феликс Фресине”, по-късно са преименувани на „Мария Луиза” и „Балкан”.

Удостоверение на Лазар Попминков от Държавна мъжка Априловска гимназия за завършено образование, 1 юли 1898 г.

По същото време, заедно с габровците М. Минчев, И. Марокинджиев, П. Хаджистойчев, А. Кратунков и Б. Василев, става действителен член на варненската търговско-индустриална камара. Дългогодишен председател е на габровското физкултурно дружество „Юнак”, общински съветник, подпредседател на Популярната банка, подпредседател на читалище „Априлов – Палузов”, член в сконтовия комитет на Българска народна банка. Награден е със сребърен и златен медал за дългогодишната му работа като застрахователен агент в Габрово към застрахователно дружество „Юнион”.

През годините Лазар Н. Попминков развива не само активна търговска и обществена, но и благотворителна дейност.

Удостоверение на Лазар Попминков от Държавна мъжка Априловска гимназия за завършено образование, 1 юли 1898 г.

Голямата му любов към родното училище е причина за активното му спомоществователство на Втора смесена прогимназия „ Неофит Рилски”. Дарява художествено изработено знаме на училището, читалня, библиотека и училищна духова музика. За набавяне на книги за читалнята той прави поредно дарение в размер на 10 000 лева.

Всяка година подпомага и безплатната ученическа трапезария В памет на на брат си ген. Димитър Попминков дарява 5000 лв. на библиотеката „Априлов – Палаузов” – Габрово. Заедно с другия си брат Георги Попминков даряват на Априловска гимназия сумата от 30 000 лв. за създаване на фонд „Димитър Попминков“, от лихвите на който да се подпомагат бедни ученици, прилежни по физическо възпитание.

Законът за национализацията от 23 декември 1947 г. ликвидира акциите му във фабрика „Кирил” – Варна и Параходното дружество, а закона за едрата градска собственост от 1948 г. му отнема и последната възможност за препитание и издръжка и Лазар Попминков остава да живее при брат си Георги Попминков. Почива през 1955 г.

Снимка на Лазар Н. Попминков (първият отдясно) и Тотю Пантев във фабриката за ютени изделия „Кирил” – Варна, 1920 г.

В Държавен архив – Габрово се съхраняват документи от биографичен характер, от търговската, обществената и благотворителната му дейност.

Съдържанието им е разнообразно – автобиографични сведения, история и родословно дърво на рода Попминкови, удостоверения, свидетелства, кореспонденция с търговски агенции, Българското параходно дружество, Варненската търговско-индустриална камара, Застрахователното дружество „Юнион“ и др. по търговски въпроси, за покупка на кораби, за дейността му като член на камарата, като застрахователен агент, снимки на Лазар Попминков и семейството му, с приятели, членове на акционерни дружества, управителния съвет на Популярна банка – Габрово, членове на Варненската търговско-индустриална камара и др.

Снимка от освещаването на знамето на 2-ра прогимназия „Неофит Рилски“ – Габрово, дарено от Лазар Попминков, 1941 г.

Те са достъпни за потребителите на архивна информация и са заведени във личен фонд на името на Лазар Николов Попминков.

Автор: Стефка Вуцова, главен експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Културни ценности от ХІХ и ХХ век са представени в изложбата „Дарени предмети, споделени истории“

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Втората част на изложбата „Дарени предмети, споделени истории“ може да бъде разгледана музей „Етър“. Двадесет и седем различни по вид и характер движими културни ценности от втората половина на ХІХ до 80-те години на ХХ век да включени в нея.

снимка: Музей „Етър“

Проф. д-р Светла Димитрова е дари риза, престилки, вълненик и кърпи от плевенското село Гиген. Майстор Добринка Ненова – документите на баща си Иван Ковачове, дългогодишен кожар в музея.

снимка: Музей „Етър“

Престилки, възгланици и тъкани от село Кметовци са част от дарението на Иван Христов.

снимка: Музей „Етър“

Изработени са от неговата баба. Николай Гичев от Стара Загора обогати колекцията на музея с нож с марката на новомахленската майсторска фамилия Данаилови.

снимка: Музей „Етър“

Розмари Казасова, позната на габровци с любовта си към котките, предостави брошури и документи от края на ХІХ и началото на ХХ век.

снимка: Музей „Етър“

Художникът Васко Василев от Севлиево изненадва с авторски акварел на къщата от с. Тумбалово, която е прототип на красяща етърската чаршия къща със самарджийска работилница.

снимка: Музей „Етър“

Различни са даренията и дарителите, но онова, което ги свързва, е желанието им за съхраняване на частици от историческата ни памет.

снимка: Музей „Етър“

Екипът на музея изказва благодарност на дарителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица