Свържи се с нас

Култура

Връчиха наградите от Първия национален панаир на музейната книга

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В събота бяха връчени наградите от Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда на 10, 11 и 12 юни в ЕМО “Етър”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Регионален исторически музей – Кюстендил взе наградата „За най-добро цялостно представяне”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В категорията „За най-добра полиграфия” първото място бе присъдено на музей „Дом на хумора и сатирата” за книгата „175 творби от фонда Хумор на народите”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Поощрителни награди в тази категория бяха присъдени на Националния военно-исторически музей и Регионален исторически музей – Ловеч.

Наградата „За най-старо издание” получи Регионален исторически музей – Пазарджик.

Поощрителната награда от Панаира бе връчена на къща-музей „Васил Левски”, град Карлово, екипът на която е успял да издаде книга за Апостола, преведена на осем езика, между които унгарски и шведски.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Над 40 български галерии, музеи, издателства и университети вземат участие в Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър”.

По време на форума тези институции представят издадени от тях книги, научна литература и материали с рекламен характер.

Любопитно от Панаира.

Въпреки строго научния характер на форума бе връчена спонтанна награда от директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. Тя бе „За най-добре опазени музейни книги”.

Много от участниците в Панаира се оказаха неподготвени за променливия характер на времето в региона на Габрово. Както често става през този период от годината, на поляната в музея се изсипа кратък, но сравнително интензивен дъжд. Капризите на времето не смутиха доц. д-р Христо Харитонов, директор на Историческия музей в град Полски Тръмбеш, който извади съвременно средство за предпазване от дъжд и покри с него книгите на щанда си. Като награда за реакцията си той бе удостоен с книгата „Магическа защита от зли сили” на доц. Ангел Гоев.

Най-старото издание на „Дома на хумора и сатирата” бе представено по време на Първия национален панаир на музейната книга.

Венета Козарева, която заедно с директора Маргарита Доровска, представя ДХС уточни, че това е каталог от първото Биенале през 1973 година.

„Забележителното е, че в този каталог за първи път в публичното пространство излиза мотото на ДХС – „Светът е оцелял, защото се е смял”. Съвсем естествено е до първото ни издание да поставим последното – 175 творби от фонда Хумор на народите, посветено на 45 години от създаването на ДХС. Представени са някои от най-забележителните творби от нашите фондове”, коментира Венета Козарева.

По време на Панаира на музейната книга в ЕМО „Етър” на щанда на Дома на хумора и сатирата могат да се намерят и други ценни книги.Особен интерес представлява популярния сборник с габровски шеги, който е преведен на няколко езика.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Наследник на руската царска фамилия получил най-високото отличие, което връчва НМО в Габрово.

Табела, която се провесва на врата и показва на околните какви са били делата ти през деня. Издайническо! Може да е повод за гордост. Може и за срам. Табелата е била връчвана на учениците през Възраждането. Надписът е доста архаичен за нашето време, но и днес, както и преди повече от сто години, е ясен за разбиране.

Такива табели са запазена марка на Националния музей на образованието в Габрово. Институцията не само ги показа по време на Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър”, но и окичи с тях някои от гостите. Кметът Таня Христова, например, се оказа, че заслужава табелата с надпис „Мъдър”. Най-високото отличие, обаче е „Благочинник” и тя е била връчена за първи път през 2003 г. на княз Дмитрий Романов, наследник на руското царско семейство.

На щанда на НМО бе представена и книга за „взаимоучителната метода”, където на достъпен език е разказано за пособията в първото новобългарско училище – Габровското. НМО показа над 30 сборника на щанда си.

Пенчо Семов, Иван Калпазанов и Пейо Пеев представя РИМ – Габрово на Първия национален панаир на музейната книга.

Пенчо Семов, Калпазанов и Пейо Пеев са представени на щанда, с който РИМ – Габрово се представя на Първия национален панаир на музейната книга. Форумът се провежда в ЕМО „Етър” на 10, 11 и 12 юни.

На щанда на Регионален исторически музей – Габрово могат да бъдат намерени двата тома Известия, в които са представени конференциите, реализирани от институцията.

Още книги, показани от РИМ – Габрово:

Последното издание от конференцията, посветена на Старопланинския регион, албумът „155 години Габрово град”, Традиционни обществени структури и обществени личности в Габрово – ХІІ – ХІХ век (най-старото издание, с което се представя РИМ – Габрово).

На щанда на музея може да се види и второто издание на „Борба за независимост”, книга с автор Красимира Чолакова, посветена на един от съвременните габровски бизнесмени – Пейо Пеев.

Двамата легендарни габровски индустриалци – Пенчо Семов и Калпазанов, личности чиито живот и дела имат национални измерения, присъстват неизменно в рекламните материали на Регионалния исторически музей в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Юбилеен сборник за разкопките на Хоталич представят на Варварския събор

Музейни работници, учени и преподаватели са подготвили специално юбилейно издание за средновековния град и крепост

Историческият музей в Севлиево ще представи юбилеен сборник, посветен на археологическите проучвания на средновековния град и крепост „Хоталич“. Книгата е по повод на 40-тата годишнина от началото на разкопките край крепостта. Специалното издание ще може да бъде видяно по време на тазгодишния фестивал Варварски събор, който ще се проведе от днес до неделя, 13 – 15 септември.

снимка: Община Севлиево

Сборникът ще бъде представен от проф. д-р Константин Тотев, директор на филиала на НАИМ при БАН, клон Велико Търново.

Освен него ще присъстват и много от авторите на изданието. Всички те са учени, работещи в Националния исторически музей, Националния археологичен институт с музей при БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и експерти от музеите във Велико Търново, Габрово, Троян и Ловеч. Общо 23-ма души са авторите, които са се трудили настоящият сборник да бъде подготвен, обясниха от Историческия музей в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Събраните материали в юбилейното издание са комплектовани в два дяла. Първият е свързан с проучването на ранновизантийската и средновековна крепост „Хоталич“. Втората част на сборника е посветена на археологическите проучвания в Севлиевския край и включва както редица нови публикации, така и някои известни, но позабравени паметници и находки от праисторията до османското владичество. Специално място е отделено на изследванията на тези от тях, които са изложени в експозицията на музея в Севлиево.

„Община Севлиево осигурява ежегодно средства за археологически проучвания и консервация на откритото, благодарение на което крепостта до град Севлиево стана един от успешно експонираните археологически обекти в България. В резултат на десетилетия археологически разкопки е разкрита и реставрирана значителна част от фортификацията и градоустройствената структура на ранновизантийската крепост и средновековния град от времето на Второто българско царство“, обясняват авторите на юбилейния сборник.

Освен представяне на книгата организаторите от Историческия музей са предвидили редица други изненади за гостите, които посетят Варварския събор. Една от тях е специална изложба край крепостните стени, която е посветена на разкопките край Хоталич.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Пърформанс пред чинията на Бузлуджа тази събота

Театър пред чинията на Бузлуджа и изложба „Нонумент“ в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Почти в своя край, 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството представя Нонумент – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Посветено на темата Измерения на публичното, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.

снимка: Димитър Караниколов

Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие.

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Изложбата представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

фотография: Стефан А.Щерев

Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, която се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците преживяват архитектурата, стават свидетели на сцени от историята на паметника и получават инструкции за изпълнение на обичайни, ежедневни жестове, които в своята дискретност напомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.

Желаещите да се включат в артистичното приключение е необходимо да си носят смартфон и слушалки. Организаторите предвиждат транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново, но участниците могат да стигнат и със собствен транспорт до паркинга на Чинията. За повече информация следете сайта на Биеналето и фейсбук събитието.

фотография: Стефан А.Щерев

Представлението Нонумент ще се случи единствено на 14 септември, събота. Изложбата Нонументи ще остане в Музея до края на януари 2020 година, а Биеналето може да бъде разгледано до края на септември 2019.

снимка: Бедрос Азинян

За онези, които ще тръгнат към Бузлуджа от Габрово, организаторите предлагат тур в Биеналето, воден от директорката на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска (14 септември, събота, 10:30).

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Фортисимо фест“ през обектива на „Габрово Нюз“

Разгледайте галерията от снимки от „Фортисимо фест“, уловени от фоторепортера на „Габрово Нюз“ Борис Петков – Щрък

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица