Култура, Новини|12.06.2016 10:34

Връчиха наградите от Първия национален панаир на музейната книга

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В събота бяха връчени наградите от Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда на 10, 11 и 12 юни в ЕМО “Етър”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Регионален исторически музей – Кюстендил взе наградата „За най-добро цялостно представяне”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

В категорията „За най-добра полиграфия” първото място бе присъдено на музей „Дом на хумора и сатирата” за книгата „175 творби от фонда Хумор на народите”.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Поощрителни награди в тази категория бяха присъдени на Националния военно-исторически музей и Регионален исторически музей – Ловеч.

Наградата „За най-старо издание” получи Регионален исторически музей – Пазарджик.

Поощрителната награда от Панаира бе връчена на къща-музей „Васил Левски”, град Карлово, екипът на която е успял да издаде книга за Апостола, преведена на осем езика, между които унгарски и шведски.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Над 40 български галерии, музеи, издателства и университети вземат участие в Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър”.

По време на форума тези институции представят издадени от тях книги, научна литература и материали с рекламен характер.

Любопитно от Панаира.

Въпреки строго научния характер на форума бе връчена спонтанна награда от директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. Тя бе „За най-добре опазени музейни книги”.

Много от участниците в Панаира се оказаха неподготвени за променливия характер на времето в региона на Габрово. Както често става през този период от годината, на поляната в музея се изсипа кратък, но сравнително интензивен дъжд. Капризите на времето не смутиха доц. д-р Христо Харитонов, директор на Историческия музей в град Полски Тръмбеш, който извади съвременно средство за предпазване от дъжд и покри с него книгите на щанда си. Като награда за реакцията си той бе удостоен с книгата „Магическа защита от зли сили” на доц. Ангел Гоев.

Най-старото издание на „Дома на хумора и сатирата” бе представено по време на Първия национален панаир на музейната книга.

Венета Козарева, която заедно с директора Маргарита Доровска, представя ДХС уточни, че това е каталог от първото Биенале през 1973 година.

„Забележителното е, че в този каталог за първи път в публичното пространство излиза мотото на ДХС – „Светът е оцелял, защото се е смял”. Съвсем естествено е до първото ни издание да поставим последното – 175 творби от фонда Хумор на народите, посветено на 45 години от създаването на ДХС. Представени са някои от най-забележителните творби от нашите фондове”, коментира Венета Козарева.

По време на Панаира на музейната книга в ЕМО „Етър” на щанда на Дома на хумора и сатирата могат да се намерят и други ценни книги.Особен интерес представлява популярния сборник с габровски шеги, който е преведен на няколко езика.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Наследник на руската царска фамилия получил най-високото отличие, което връчва НМО в Габрово.

Табела, която се провесва на врата и показва на околните какви са били делата ти през деня. Издайническо! Може да е повод за гордост. Може и за срам. Табелата е била връчвана на учениците през Възраждането. Надписът е доста архаичен за нашето време, но и днес, както и преди повече от сто години, е ясен за разбиране.

Такива табели са запазена марка на Националния музей на образованието в Габрово. Институцията не само ги показа по време на Първия национален панаир на музейната книга, който се провежда в ЕМО „Етър”, но и окичи с тях някои от гостите. Кметът Таня Христова, например, се оказа, че заслужава табелата с надпис „Мъдър”. Най-високото отличие, обаче е „Благочинник” и тя е била връчена за първи път през 2003 г. на княз Дмитрий Романов, наследник на руското царско семейство.

На щанда на НМО бе представена и книга за „взаимоучителната метода”, където на достъпен език е разказано за пособията в първото новобългарско училище – Габровското. НМО показа над 30 сборника на щанда си.

Пенчо Семов, Иван Калпазанов и Пейо Пеев представя РИМ – Габрово на Първия национален панаир на музейната книга.

Пенчо Семов, Калпазанов и Пейо Пеев са представени на щанда, с който РИМ – Габрово се представя на Първия национален панаир на музейната книга. Форумът се провежда в ЕМО „Етър” на 10, 11 и 12 юни.

На щанда на Регионален исторически музей – Габрово могат да бъдат намерени двата тома Известия, в които са представени конференциите, реализирани от институцията.

Още книги, показани от РИМ – Габрово:

Последното издание от конференцията, посветена на Старопланинския регион, албумът „155 години Габрово град”, Традиционни обществени структури и обществени личности в Габрово – ХІІ – ХІХ век (най-старото издание, с което се представя РИМ – Габрово).

На щанда на музея може да се види и второто издание на „Борба за независимост”, книга с автор Красимира Чолакова, посветена на един от съвременните габровски бизнесмени – Пейо Пеев.

Двамата легендарни габровски индустриалци – Пенчо Семов и Калпазанов, личности чиито живот и дела имат национални измерения, присъстват неизменно в рекламните материали на Регионалния исторически музей в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар