Свържи се с нас

Култура

Безплатен вход за музейния детски кът на „Етъра“ за 1 юни

На 1 юни, Ден на детето, възрастни без придружаващи ги малчугани до музейния детски кът в ЕМО „Етър” не се допускат. Развлеченията, които екипът е подготвил са напълно безплатни. От 11:30 ч. на разположената наблизо сцената ще се изяви Детски фолклорен ансамбъл „Сборенка”, който идва в музейния кът „Открий какво умееш”, за да представи част от своята програма.

Детски фолклорен ансамбъл „Сборенка”

Детски фолклорен ансамбъл „Сборенка”

Малчуганите от публиката също могат да покажат талантите си. Всяко дете, което има желание, може да се качи на сцената, да рецитира стихотворение или да изпее любима песен.

Подгответе се добре! Вярно е, че „чичко Гугъл” знае всичко, но не е лошо да поговорите със своите дядо и баба. Така ще сте сигурни в успешното си участие в конкурса за броилки, скоропоговорки и гатанки. Водещата Натали знае стотици, но може да се опитате да я изненадате, все нещо може да й е убягнало.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Децата, които посетят музеен детски кът „Открий какво умееш” ще научат игрите от времето на своите баби и дядовци. Оказва се, че много от сегашните подрастващи знаят как се играят „Рибар и рибки” и „Отвари, кральо, порти”, но някой показвал ли Ви е колко много „Челик” прилича на американския бейзбол?

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

От 2 до 5 юни в часовете между 10:00 и 17:00 гостите на ЕМО „Етър” могат да се включат в обучения, свързани с традиционни занаяти и домашни занятия.
2 – 3 юни Басмаджийство, пирография, рисуване върху керамични съдове.
4 юни Рисуване върху бръшлян, в обучението ще се включат преподаватели от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.
4 – 5 юни Грънчарство, басмаджийство, пирография, рисуване върху керамични съдове.
4 – 5 юни Традиционни детски игри на поляната до Музейния детски кът, в които ще се включат децата от Народно читалище „Просвета 2015” в кв. Етъра.
Информация за занаятите и занятията

Басмаджийство е художествено печатане върху текстил, което се осъществява посредством специални дървени калъпи-щампи изработени от дърворезбар, както повелява традицията. Занаятът е съществувал в Габрово със сигурност още в началото на ХІХ век. Басмаджия – от тур.д. басма – натискане, отпечатване, печатан плат – наименованието сочи умение, чието име косвено разкрива влиянието на европейския внос върху местното производство чрез щамповани тъкани наричани „басма”. В предходните столетия местните печатани с шарки платове се наричали „ясма” (от турски, платнар, щампар), а специалистите – ясмаджии. Употребявани са за покривки, кърпи за глава и др.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Рисуване върху бръшлян или „писан бръшлян” е умение на тревненските зографи. Някога в съревнование с габровци, които били по-имотни и купували сребърни изделия за подаръци на своите булки, тревненските зографи изписвали бръшлянов лист и го закитвали в косите на съпругите си, за да са по-красиви от габровки. Тъй те показвали своя усет за красота и изящество.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Рисуване върху керамични съдове. Като основна част от керамичното изкуство са се утвърдили два метода за декориране на керамичните изделия – пластичен (изработване на пластична украса) и декориране чрез оцветяване.

Пирографията или „рисуването с огън”. Използвано е в миналото за украсяване на дървени предмети чрез обгаряне още от овчарите . Чрез нажежени на огъня ножове и шишове те нанасяли прави и криви линии, кръгчета, клонки и растения върху дървените изделия. Така се украсявали кобилици, лъжици, геги и др. Нов начин на украса на дървото е пирографирането с бензинов апарат, заменен по-късно (1921 г.) с електрически. Първоначално рисунъкът бил чернобял, а после изображенията се оцветявали с различни цветни бои. Мотивите, използвани при пирографирането, най-често са заимствани от украсата на народните тъкани, везби и облекла.

Традиционни детски игри се разглеждат като част от традиционната двигателна култура. Голяма част от тези игри са с песен и танц. Такава е например Кральо Портальо. В зависимост от това кои са участниците в детските игри те се разделят на три дяла. Първо – само за момичета. Второ – само за момчета. И трето – смесени игри. Има игри за навън и домашни, къщни игри. Така разпределени игрите имат и свои характеристики и специфики. Голям дял от игрите на момичетата са съпроводени с песен и танц – най-често наловени на верига или в кръг.

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Игрите на момчетата, като например челик, прескочи магаре, бъз-з-з, гоненица, изработват мъжки умения като тичане, борене, скокове, мятане и пр. Важна характеристика при тях е състезателното начало. Смесените игри са по редки. Обикновено момчетата участват в игрите на момичетата или в игрите, които са дошли в детския репертоар от старинните обредни игри, какъвто е случаят например с Кральо портальо и др. В основата им е разиграването на мотива за улавяне, избор и пр. на момиче от момче.

С други думи, проиграва се повествувателно изреждане всеки да бъде избран, ударен, “оженен”. За да няма сърдити, преди започването на играта децата се изпитват: с „наричане”, с „надхващане”, на тояга и т.н. Един от най-обикновените начини за изпитване е чрез специални стихчета – броилки, които децата си измислят и сега.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

С това оръжие е платена част от цената на българската свобода

Оръжие, използвано във войната, довела до освобождението на България, е представено в най-новата изложба на Регионален исторически музей – Габрово. Тя бе открита на 22 август и определено предизвика интерес.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Представянето на „Оръжието на Освобождението“ стана в присъствието на кмета на Габрово Таня Христова, на зам.-кмета Нела Рачевиц, на областния управител Невена Петкова, на заместник-областните управители Росен Цветков и Мария Пенева, на представители на културни институции и общественици.

Автори на изложбата са главният уредник на Регионален исторически музей – Габрово Росен Йосифов и уредникът Апостол Митев.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

В Изложбената зала на РИМ – Габрово могат да се видят оръжия, използвани по време на Руско-турската освободителна война от воюващите армии. Пушките, револверите и хладното оръжие са част от изключително богатата колекция на фонда, с който разполага музеят. При откриването на изложбата Росен Йосифов заяви, че предстои да бъде създаден каталог, който да представи оръжията на РИМ – Габрово.

Важна роля за реализацията на „Оръжието на Освобождението“ има реставраторът Нина Турлакова.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие, ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово.

снимка: Регионален исторически музей – Габрово

Експонирани са основните оръжия на руската армия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“. Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини”, „Снайдер”, „Ремингтън”, различни типове саби и ятагани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Две магически групи откриват фестивала на историческото наследство „Хоталич“

Третото издание на Фестивала на историческото наследство „Хоталич“ ще стартира с концерт на две групи, повлияни от митологията и душевността на древните народи.

Музикалната приказка, разказана с гласовете и струните на омайните Freija и KsANa, ще покаже как изкуството може да прелива в различни исторически епохи. Музиката може да събира на едно място тролове и елфи, нежност и бойно опиянение, присъщи на бойците и девите на северните ледени поля, заедно с познатите ни хали и самодиви от родните духовни селения. Всичко това ще се случи край стените на средновековния град и крепост „Хоталич“, близо до Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Freija е музикален проeкт, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор. Групата е създадена от Теодора и Добрин Стоянови през 2016 година при участието им в Kitee International Music and Art Festival във Финландия. В репертоара им намират място фолклорни и съвременни песни на норвежки, шведски, фински и английски език. Концептуалното ядро на групата представя света на древните северни култури и вярвания, като извайва образите на богинята на плодородието Freija, вечно търсеща своя любим Odr.

Дуото KsANa – Клавдия Китанова (вокал) и Антон Яначков (китара) е сформирано през 2016 г., когато общата страст към холандската група Omnia „запознава“ гласА и китарата. Една от основните цели на дуото е да се фокусира върху своя принос за съхраняването и продължителното подхранване на българския фолклор.

Името KsANa е избрано неслучайно. Неговото окултно значение е „най-подходящият момент“, което в най-голяма степен характеризира и духа на групата.

снимка: Община Севлиево

Идеята на дуото KsANa е чрез интерпретация на историческите дадености, да успее да върне хората назад в забравени вече епохи. Дуото е проект, създаден от любов към музиката, по-специално европейския фолклор, природата, алтернативния начин на живот, смеха, дребните (огромни) щастия, хубавите хора и случки…

Основен акцент на Фестивала на историческото наследство тази година ще бъде и второто издание на неповторимия Варварски събор, който ще пренесе всички гости в автентичната атмосфера на отдавна отминали епохи. На събора народите, живели извън пределите на Римската империя, ще покажат своята култура – воините ще демонстрират своето снаряжение, а дамите ще се превърнат в богини, покоряващи сърцата на варварите.

Заповядайте от 13 до 15 септември край стените на крепостта „Хоталич“ до Севлиево, за да участвате в епичното оживяването на историята.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Днес се открива изложбата „Оръжието на Освобождението“

Днес, 22 август, от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Габрово ще бъде открита изложбата „Оръжието на Освобождението“, по повод отбелязването на 142 години от Шипченската епопея и 85 години от откриването на Паметника на Свободата на връх Свети Никола.

В експозицията са представени 35 културни ценности – част от съхраненото в РИМ – Габрово оръжие от периода на войната. Великолепните образци на инженерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в името на Свободата. Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие и ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са били на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Експонирани са основните оръжия на руската армия на европейския театър на бойните действия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“.

Интерес представляват и оръжията на османската армия – „Пибоди/Хенри-Мартини“, „Снайдер“, „Ремингтън“, различни типове саби и ятагани. Очакваме Ви тази вечер, 17:30 часа в Регионален исторически музей – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица