Повече от 100 патиланци отново тръгват на поход

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

В годината на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек, габровските малчугани отново тръгват на патилански поход, наречен „Жива вода“ – на името на сборника с приказки, преразказани от Генчо Нeгенцов. Когато стигнат до крайната точка на своята разходка в природата, децата ще знаят и ще могат да преразкажат една жълта, една синя и една червена приказка. Кои са те? Ще отгатнат самите те, натъквайки се на скривалища по пътя си.

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

Инициативата е продължение на проекта „Патиланско царство“, реализиран миналата година от „Елмазови“ООД, с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. Освен патилански поход, отново ще има фестивал „Патиланско царство“ – този път на територията на парк „Маркотея“ .

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

В събота, 28 май, преди детския празник 1 юни, синоптиците обещават слънчево време. Сборният пункт е на паркинга на „Етъра“ в 10.30 часа, пред информационния център на парк „Българка“, които са обозначили панорамната екопътека до Соколския манастир, по която ще премине дружината, съпроводена и от много възрастни. За записалите се предварително повече от 100 деца, плюс родители, ще тръгнат автобуси от площад „Възраждане“.

На манастирската поляна ще има игри, които помним от миналото и импровизирана драматизация на приказки от Ран Босилек. След похапване и ползотворен труд за поправка на кътовете за отдих, патиланците ще се върнат в града с автобус, изморени от прехода и тичането по поляната.

За няколко часа габровските деца ще захвърлят телефоните и ще откъснат очи от мониторите, за да играят и се забавляват заедно, да научат нещо ново и да се запознаят с нови приятели. В групата има от 3 до 17-годишни, изкушени от предизвикателството да вървят по тревата и да се подпират на дървена пръчка. Чрез дейностите по проекта „Жива вода“, потопеното във виртуалния свят поколение, ще стъпи с двата крака в реалния свят на традиционните изкуства, за да усети магията на неговата фантазия и да бъде завладяно от нея. Патиланският поход по маршрута Етъра – Чарково – Соколски манастир се осъществява с активното участиена Клуба на будителите в Габрово /основен партньор по проекта/, който поде нови инициативи сред младите хора против зависимостите и специално против новите зависимости, свързани с интернет.

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

Проектът „Жива вода“ се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура-2016“ на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар