Свържи се с нас

Любопитно

Повече от 100 патиланци отново тръгват на поход

Published

on

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

В годината на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек, габровските малчугани отново тръгват на патилански поход, наречен „Жива вода“ – на името на сборника с приказки, преразказани от Генчо Нeгенцов. Когато стигнат до крайната точка на своята разходка в природата, децата ще знаят и ще могат да преразкажат една жълта, една синя и една червена приказка. Кои са те? Ще отгатнат самите те, натъквайки се на скривалища по пътя си.

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

Инициативата е продължение на проекта „Патиланско царство“, реализиран миналата година от „Елмазови“ООД, с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. Освен патилански поход, отново ще има фестивал „Патиланско царство“ – този път на територията на парк „Маркотея“ .

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

В събота, 28 май, преди детския празник 1 юни, синоптиците обещават слънчево време. Сборният пункт е на паркинга на „Етъра“ в 10.30 часа, пред информационния център на парк „Българка“, които са обозначили панорамната екопътека до Соколския манастир, по която ще премине дружината, съпроводена и от много възрастни. За записалите се предварително повече от 100 деца, плюс родители, ще тръгнат автобуси от площад „Възраждане“.

На манастирската поляна ще има игри, които помним от миналото и импровизирана драматизация на приказки от Ран Босилек. След похапване и ползотворен труд за поправка на кътовете за отдих, патиланците ще се върнат в града с автобус, изморени от прехода и тичането по поляната.

За няколко часа габровските деца ще захвърлят телефоните и ще откъснат очи от мониторите, за да играят и се забавляват заедно, да научат нещо ново и да се запознаят с нови приятели. В групата има от 3 до 17-годишни, изкушени от предизвикателството да вървят по тревата и да се подпират на дървена пръчка. Чрез дейностите по проекта „Жива вода“, потопеното във виртуалния свят поколение, ще стъпи с двата крака в реалния свят на традиционните изкуства, за да усети магията на неговата фантазия и да бъде завладяно от нея. Патиланският поход по маршрута Етъра – Чарково – Соколски манастир се осъществява с активното участиена Клуба на будителите в Габрово /основен партньор по проекта/, който поде нови инициативи сред младите хора против зависимостите и специално против новите зависимости, свързани с интернет.

снимка: Клуб на Будителите - Габрово

снимка: Клуб на Будителите – Габрово

Проектът „Жива вода“ се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура-2016“ на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„България на длан“ засне епизод от Габрово (видео)

Published

on

Екипът на проекта „България на длан“ засне епизод от Габрово за поредицата „По пътя на историята“, съобщиха от местната общинска администрация.

Видеото представя културното наследство, забележителностите и туристическите обекти в региона.

Филмът показва някои от емблематичните символи на българския дух – паметника на Шипка, етнографския музей „Етър“, Соколския девически манастир.

В кадрите ще видим най-знаковите музеи, не само за региона, но и за цялата страна – Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията, Дома на хумора и сатирата, Дечковата къща.

Финалът насища с впечатляващи гледки, отвеждайки ни до историческия връх Бузлуджа и географския център на България в местността Узана.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица