Новини|26.05.2016 9:55

Обилните валежи нанесоха сериозни поражения в Габрово

снимка: Мария Лакич, фейсбук

снимка: Мария Лакич, фейсбук

Обилните валежи, паднали на територията на община Габрово през последните две денонощия нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктура, съобщиха от местната администрация.

На спешните телефони на Община Габрово не са получени сигнали за пострадали граждани. Осем села са без електричество. Това са селата Кметовци, Съботковци, Цвятковци, Вълковци, Радешковци, Черневци, Трапезковци и Боженци.

В следствие на валежите нивото на реките Янтра, Овчарка, Синкевица, Паничарка, Лопушница и притоците им рязко се повиши. Има активизирани свлачища, прелели дерета, наводнени улици и частни домове, компрометирани мостови съоръжения и настилки, разрушени подпорни стени, затрупани и блокирани от земна и дървесна маса пътни участъци, в които гражданите трябва да се движат с повишено внимание.

Свличане на пътен банкет усложни обстановка по пътя за кв. Негенци преди разклона за кв. Йовчевци. Районът е обозначени и сигнализиран и също изисква преминаване с повишено внимание. Пропадане на пътното платно има и в района на км 161 от път І-5 в прохода Шипка. Създадена е организация за обезопасяване на засегнатия участък.

Аварийни екипи на Община Габрово работят по разчистване на наносни от улици и пътни участъци, на дерета, ревизионни и дъждоприемни шахти.

Действията на служителите на Пожарна безопасност и защита на населението по отстраняване на щетите от проливните дъждове продължават. Към този час в Пожарната служба са подадени над 40 сигнала за наводнени улици, запушени шахти, излезли от коритата си дерета и наводнени избени помещения на сгради.

Валежите от дъжд в община Габрово продължиха с различен интензитет в продължение на 45 часа. Сумарната стойност на падналото количество валеж е в размер на 73 л/кв.м. Под наблюдение и контрол остават всички свлачищни райони, деретата, хидротехнически съоръжения, реките на територията на община Габрово и притоците им.

В язовир „Христо Смирненски“ е наличен около 7 млн. куб. метра свободен обем. В района на съоръжението за последните две денонощия са паднали валежни от 137 л/кв.м.

Община Габрово ще направи анализ и оценка на нанесените материални щети, като ще търси съдействие за финансиране от МКВП към МС.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар