Свържи се с нас

Новини

Засилени полицейски мерки по време на баловете

Мерки на полицията за осигуряване на реда и безопасността по време на абитуриентските балове

Published

on

снимка: Цветомира Иванова, Архив

снимка: Цветомира Иванова, Архив

Областната дирекция на МВР – Габрово информира, че във връзка с провеждането на абитуриентските балове в Габрово, на 22, 23, 24 и 25 май 2016 г., улица Скобелевска, пл. Възраждане и бул. Априлов /до пресечката с ул. Райчо Каролев/ ще бъдат затворени, както следва:

– на 22 май 2016 г., от 17.30 ч. до 18.30 ч.
– на 23 май 2016 г., от 17.30 ч до около 20.00 ч.
– на 24 май 2016 г., от 16.00 ч. до 20.00 ч.
– на 25 май 2015 г., от 17.30 ч до 20.00 ч.

Градският транспорт ще бъде пренасочен за движение по ул. Юрий Венелин.

По време на абитуриентските балове значително нарастват рисковите фактори за нарушаване на обществения ред и за възникване на пътно-транспортни произшествия. Най-често те са свързани с превишаване на скоростта и извършване на опасни маневри и действия при управление на автомобили с абитуриенти, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, неправилното превозване на абитуриентите /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/. Други важни фактори са неправомерната употреба на общоопасни средства и прояви на агресия след употреба на алкохол, както в увеселителните заведения, така и на пътя.

ОДМВР – Габрово информира, че е създадена необходимата организация и са предприети мерки за обезпечаване на добър обществен ред и безопасност на движението по време на празничните масови прояви.

В празничните дни ще бъде осъществяван засилен контрол и ще бъде осигурено полицейско присъствие на местата за провеждане на абитуриентски балове. Засилен контрол ще се упражнява и по маршрутите на придвижване към тях с цел предотвратяване на характерните груби нарушения на Закона за движението по пътищата и на обществения ред преди, по време и след тържествата.

Извършени са специализирани проверки на увеселителните заведения – ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други места, където се организират младежки празненства.

От полицията напомнят, че на местата за провеждане на абитуриентски празненства е забранено носенето на огнестрелно оръжие и използването на общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел.

Ще се прилагат строги мерки за контрол по спазване правилата за движение и употребата на алкохол от водачи на автомобили. Не бива да се забравя, че най-тежките катастрофи с абитуриенти и съпровождащите ги, настъпват след края на баловете – в ранните сутрешни часове, при управление на автомобили след употреба на алкохол, от неправоспособни водачи, и при движение с превишена скорост.

За да не се стигне до подобни инциденти, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържествата.

При евентуално възникване на произшествия, сигнали могат да се подават, както на тел. 112, така и на тел. 066/800-865 /дежурна част на ОДМВР-Габрово/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Вълна от съпричастност и подкрепа в габровска фейсбук група

Published

on

Вълна от съпричастност и подкрепа на хора в нужда и абитуриенти в неравностойно положение в местната фейсбук група „Похвалите и абсурдите на Габрово“.

Потребители на социалната мрежа от Габрово, членуващи в групата, предлагат своите коли, костюми и дори джобни на завършващи ученици, които не могат да си позволят тази възможност. Благородните жестове предизвикаха вълна от одобрение и положителни реакции.

Чрез Групата добри хора протегнаха ръка за помощ и подкрепа на жена от Габрово, на която ѝ се бе наложило в кратки срокове да намери работа и нов дом.

Ако и Вие желаете да станете част от това социално пространство на Габрово, можете да го направите от този линк, както и да присъедините Вашите приятели към него.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„България Пее“ с Маестро Йордан Камджалов в Габрово

Published

on

Инициативата „България Пее“ с Йордан Камджалов и „Музикална лаборатория за човека“ ще се състои в Деня на Габрово – 17 май, от 19.00 часа на площад „Възраждане“.

„България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила, не трябва да се изоставя, трябва да се ползва и днес.“

С това убеждение Йордан Камджалов и „Музикална лаборатория за човека“ създават и реализират инициативата „България пее“.

В понеделник на площад „Възраждане“ ще прозвучат едни от най-популярните български песни, свързани с националните ни празници и българско самосъзнание.

Музикалният формат е отворен за всеки, без значение има или не музикална подготовка.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Входът за него е свободен!

Маестро Камджалов и хористите от Лабораторията ще ни потопят в света на музиката и ще ни предизвикат да участваме в създаването на един общ хор, който да изпрати послание за силата на общността и смисъла да бъдем заедно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Местен земеделец се споразумя за пробация

Published

on

На 12 май т.г., в заседание по наказателно дело от общ характер, състав на Окръжен съд – Габрово одобри споразумение между прокурор при Габровска окръжна прокуратура и защитника на мъж от Габрово, с което на последния се налага наказание пробация за извършени две престъпления – представяне на неверни сведения, с цел получаване на финансиране от европейски фондове и от бюджета на Република България и документно престъпление.

Съгласно споразумението, подсъдимият с инициали С.С., се признава за виновен в това, че през периода 5 април 2018 г. – 15 май 2019 г., при условията на продължавано престъпление, представил неверни сведения пред Общинска служба „Земеделие“ – Габрово, за да получи плащания по схеми за подпомагане на земеделски производители, средствата за които са осигурени от европейски фондове и от бюджета на Република България.

Местният земеделец се призна за виновен и в това, че през периода 10 юли 2017 г. – 5 юни 2018 г., при условията на продължавано престъпление, съставил неистински частни документи – договори за наем на земеделска земя, и ги употребил пред Общинска служба „Земеделие“ – Габрово, за да докаже, че съществуват наемни правоотношения между него като наемател и лицата, посочени в договорите като наемодатели.

За горепосочените престъпления на габровеца бе определено общо наказание пробация с пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица