Свържи се с нас

Икономика

Габрово участва в ХІІ-то туристическо изложение „Уикенд туризъм”

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 12 до 14 май Община Габрово и музей „Дом на хумора и сатирата” участваха в ХІІ-то туристическо изложение „Уикенд туризъм” – Русе. Традиционно русенска дестинация, Габрово и регионът винаги са чакани и търсени на изложението с актуална информация и нови предложения.

Събитието беше открито от кмета на Община Русе, а от сцената пред Доходното здание със свои изяви приветстваха гостите на изложението русенски акробати и танцьори, унгарски музиканти и танцов състав, членове на прабългарската школа „Бага-тур”. Силният спортен акцент в програмата при откриването тази година беше предопределен от избирането на Русе за европейски град на спорта за 2016 г.

В рамките на ХІІ-то туристическо изложение „Уикенд туризъм” се проведе и ІХ-то издание на Фестивала на туристическите анимации. В откритото пространство на централната градска част и парка пред Доходното здание бяха представени различни атракции, анимации, демонстрации.

В дискусионния панел силен интерес предизвика форумът „Региони в растеж” с участието на регионалния министър Лиляна Павлова, на който присъстваха повече от 200 души.

Общият брой на участниците в изложението тази година беше рекорден – 131 от цялата страна, както и от Унгария и Румъния, с 69 щанда и 35 занаята. Изложители са туроператори, туристически агенти, неправителствени организации, местни администрации, хотелиери и ресторантьори, културни институти, интернет-платформи с туристическа насоченост и други. Нов елемент в организацията на изложението тази година беше идеята на всеки щанд и изложител да оказва съдействие и същевременно да се учи и да придобива опит на място, в ситуация, по един ученик от Професионална гимназия по туризъм „Иван П.Павлов” – Русе. За младите хора това се оказа изключително вълнуващо и интересно, а отговорността, с която изпълняваха задълженията си, беше впечатляваща.

Чрез щанда на Община Габрово, напълно безплатно, свои предложения имаха възможност да представят всички заинтересовани участници в туристическото предлагане на града и региона ни – места за настаняване и заведения за хранене, единственият приключенски парк в региона – „Незабравка”, музеите в града – „Етър”, Интерактивният музей на индустрията, „Боженци”, Дома на хумора и сатирата. Акцентът за местността Узана тази година на изложението беше върху Детската природна академия, която се реализира съвместно с Българска фондация „Биоразнообразие” на територията на Посетителски информационен център „Узана”.

Русенци харесват и обичат габровския край, затова и интересът им към туристическото предлагане в Габрово и региона винаги е голям и активен. Русе е традиционен габровски пазар, на който през годините успяхме да запазим и развием позициите си, въпреки изключително конкурентната среда на българския туристически пазар, заявиха участниците в изложението.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП – Габрово напомни за здравните осигуровки

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че заради епидемията от КОВИД-19, по-малко габровци участваха в летните кампании в туризма, търговията с уличните щандове, селскостопанските дейности и строителните работи.

С приключване на сезона и оставането им без постоянна работа сезонните работници трябва да предприемат някои действия, за да не се прекъсва здравното им осигуряване.

Основното е, че след изтичането на временните им договори, сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение.

За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно и декларация образец №7 в офиса на НАП в Габрово, на ул. „Радецка“ №11.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Това означава, че здравната вноска за месец септември 2020 г. трябва да се внесе най-късно до 26 октомври 2020 г., защото 25-то число на този месец е в почивния ден неделя.

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица за тази година е 24,40 лв. Декларация образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).

Справка, за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, може да се направи в офиса на НАП в Габрово или на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg , а така също и на нейния информационния телефон 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Дни на кариерата“ на 20 октомври в ТУ – Габрово

Published

on

Технически университет – Габрово ще бъде домакин на националния форум „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“. Събитието ще се състои на 20 октомври от 10.00 до 14.00 часа в сградата на Университетската библиотека.

Ще участват водещи български и международни компании, които търсят служители с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Според статистиката от последните издания на „Дни на кариерата“ всеки шести посетител на форума е получил предложение след среща с компания изложител.

По време на „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ личният контакт е изключително важен. Вместо да се изгубят в дългия процес за подбор на кадри, на изложението младите хора могат да осъществят пряк контакт с работодателите.

Сред големите плюсове на тези срещи е, че помагат за изграждане на поведение по време на интервю и дават възможност за запознаване с реалните знания и умения, които пазарът търси.

Онези, които не успеят на живо, могат да се включат в онлайн изданието на 21 октомври 2020 г. Виртуалният ден ще продължи от 11.00 до 17.00 часа в платформата на Brazen Technologies. За участие е необходима регистрация на: https://bit.ly/3nbqSg6.

Единадесетото издание на изложението се проведе също в София, Пловдив и Варна. Допълнителна информация за участващите фирми и програмата следете на интернет страницата на събитието – https://careerdays.bg/bg/it-careerdays.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица