Новини|13.05.2016 12:42

Ендуро и изкуството да се поддържа мотоциклет

Teodor_Kabakchiev

снимка:Община Габрово

В продължение на три дни Габрово ще бъде събирателен център за всички маниаци по екстремно ендуро, високи скорости и мотоциклетизъм. От 13 до 15 май т. г. в града ще се проведе първи кръг от Балканския шампионат по екстремно ендуро (Balkan Hard Enduro Championship) под мотото „Гората на страха 2016“. Организатори са Българската федерация по мотоциклетизъм, СК по мотоциклетизъм „Екстрийм Тойота Венци“ и Община Габрово, които обещават изключително зрелище.

За пръв път страната ни е домакин на такъв тип спортно събитие. Заявка за участие са подали близо 100 състезатели от Източна Европа, включително и от нашите съседни страни Румъния, Гърция и Турция. Участниците ще бъдат разделени в няколко класа – „Профи”, „Експерт”, „Хоби”, ATV и „Жени”. За приза в кръга от Балканския шампионат ще спорят само пилотите от клас „Профи”, а състезателите в останалите категории ще се борят за третия кръг от родния BG-X Ендуро шампионат.

Първият кръг от Балканския шампионат по хард ендуро стартира със зрелищен пролог днес, 13 май, от 15.00 часа, който ще определи реда за влизане на състезателите в „Гората на страха”. Той ще се проведе на пистата край с. Донино и ще бъде може би най-интересната част за зрителите. Следват два изтощителни дни навигация из живописните райони на Габрово, които ще изстискат до краен предел психическите и физическите възможности на пилотите, а публиката ще открие една нова страст – ендурото.

Най-големите надежди в шампионата страната ни залага на младия габровски талант Теодор Кабакчиев (KTM), който ще се опита да защити титлата си от 2015. Тогава той донесе страхотен успех за България, като зае 26-та позиция в „Ерзберг Родео” в Австрия. По-късно той спечели титлата в BG-X Ендуро шампионата. През март тази година Теодор, който е и спортист на Габрово за 2015г., спечели трофея в първия кръг от Балканския шампионат по ендуро в Румъния. Новината от вчера е, че той ще е първият представител на България в Световния ендуро шампионат. Теодор ще вземе участие в клас Junior на надпреварата в Гърция.

Ето пълната програма на първия кръг от Балканския шампионат по екстремно ендуро:

Петък – 13.05.2016

ПРОЛОГ (Квалификация)

14:00 – Брифинг за пролога

14:30 – Квалификация

18:00 – Купа „Боженци“ (отделна надпревара, резултатите от която не важат за кръга от Балканския шампионат)

 

Събота – 14.05.2016

08:45 – Брифинг със състезателите

09:00 – Старт на Ден I

18:00 – Затваряне на трасето

 

Неделя – 15.05.2016

08:45 – Брифинг със състезателите

09:00 – Старт на Ден I

16:00 – Затваряне на трасето

17:00 – Церемония по награждаването

Напиши коментар