Свържи се с нас

Новини

Политическата ни класа се страхува от референдума

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Цялата политическа класа в България се страхува от референдума. Всички партии, които са в парламента, „скочиха“ срещу него и се опитаха по всякакъв начин да го неглижират, да го изместят да бъде през лятото, за да има по-ниска избирателна активност.

Оказа се, че всички онези неща, за които ние искаме да питаме българските граждани, са неизгодни за политиците, понеже са свикнали да „играят“ по онези правила в парламента да влизат едни и същи, и в крайна сметка да не носят никаква отговорност. Защото тя се размива между тях. Положението в държавата става все по-зле и в крайна сметка не знаем кой е виновен за това.“

Това коментира за „Габрово Нюз“ Иво Сиромахов, сценарист от „Шоуто на Слави“, който беше в Националната Априловска гимназия по покана на Интеракт клуб – Габрово, за да представи най – новата си книга „Шекспир 3D“ и да разговаря с ученици и преподаватели по актуални въпроси.

Според Иво Сиромахов промените и „пазарлъците“ в Изборния кодекс са продиктувани не само от страха на политиците, но и от „тънките“ сметки, правени от всяка една партия.

„Те се опитват да спечелят „мача“ преди да е започнал. Опитват се да променят правилата, така че „мачът“, ако може въобще да не се изиграе. А ние казваме: Нека да излезе народът и да се произнесе какви промени иска, какво му харесва, какво не му харесва. И едва тогава ще могат да се правят легитимни промени в Избирателния кодекс, които да са основани на волята на гражданите“, категоричен бе той.

Колоритният драматург разкритикува сега приетото задължително гласуване, определяйки го като „прах в очите на хората“. „В очите на онези, смятащи че задължението освен право трябва да бъде и отговорност, каквито всякакви отговорности имаме всички ние към обществото. Не е лошо да се носи тази отговорност какви политици да ни управляват“, добави още Иво Сиромахов.

По думите му, за да отидат повече хора до урните в деня на референдума, трябва много да се говори по отделните теми, засегнати в него, тъй като голяма част от гражданите не разбират какво точно ще се промени и какво следва, когато тези промени се случат.

От казаното стана известно, че към момента не могат да се правят прогнози какъв ще бъде резултатът от референдума, тъй като все още не е ясно какви са нагласите в обществото.

„С хората, с които се срещам и които виждам навсякъде в България, всички недоволстват. Всички казват: „Трябва нещо да се промени“. Според мен има обществена енергия и воля за промяна. Но дали наистина е така ще се види в деня на референдума, когато се преброят гласовете“, каза в заключение Иво Сиромахов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Полицейски акции в Габрово и Трявна

Две полицейски акции са били проведени на територии на общините Габрово и Трявна, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 15 октомври, в Габрово е била реализирана специализирана полицейска операция по безопасност на движението. В хода на полицейските действия, осъществени по метода за „широкообхватен контрол“ били проверени 56 моторни превозни средства, от които 28 товарни автомобила и 58 души.

Констатирани били общо 11 нарушения, за които са наложени 8 глоби с фиш и са съставени 3 акта, като връчените електронни фишове са 11.

За периода от 8 до 14 октомври на територията, обслужвана от тревненската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, с цел осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места, противодействие на телефонни измами с възрастни хора, и контрол на пътното движение.

В хода на акцията били проверени 244 моторни превозни средства и 283 души. Установени са 177 нарушения, за които са наложени 131 глоби с фиш и са съставени 46 акта. В резултат на проверките са били разкрити две престъпления по линия „наркотици“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Малолетен задигна 50 лева от беларусец на „Брянска“

Полицията в Габрово разкри извършителя на кражба. Това е малолетен жител на града, задигнал 50 лева от гражданин на Беларус.

Малолетният габровец, за когото са налице данни за предишни противообществени прояви, извършил престъплението в събота, 12 октомври, в района на ул.“Брянска“.

Материалите по преписката ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово, по компетентност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово вече има „Дърво на приятелството“ с Аалст

От днес, 16 октомври, на площад Марсел де Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символизиращо отношенията между Габрово и белгийския град Аалст, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически.

снимка: Областна администрация – Габрово

Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили Ван Импе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев, заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания.

Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово бе официалното предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – каза посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората.

снимка: Областна администрация – Габрово

Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата на гостите е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица