Свържи се с нас

Култура

Ученици променят градския пейзаж в Трявна

Published

on

пейзаж

Ученици от Тревненската школа променят градския пейзаж. Община Трявна е домакин на поредица от уъркшопи в различни области на съвременното изкуство с участие на учениците от Националната гимназия за приложни изкуства.

пейзаж 2Инициативата, наречена „АРТ АКТИВ“, е организирана от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, в рамките на образователната платформа „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Идеята на платформата е да подпомогне художественото образование в България, като осигури подготовка в незасегнати от институционалната образователна система области на изкуството.

Център АЛОС организира подобни мероприятия от 2011 г. в редица училища по изкуствата и културата в цялата страна. Целта е да се апробира функционирането на създадената от Центъра методика в условията на учебно-творческата практика на тези училища.

В настоящата инициатива са включени всички ученици на Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна, а арт педагозите са бивши нейни възпитаници. Запознаването с ключови изразни форми в съвременното изкуство се осъществява в тематични творчески ателиета, съобразени с възрастта и възможностите на участниците, като основните дейности са изведени извън традиционната учебна среда и са локализирани в централната градска част на Трявна.

Учениците от осми клас се занимават с лендарт в коритото на река „Тревненска“. С помощта на намерените на място естествени материали (камъни, клони, пясък), те създават произведения, съобразени с даденостите на конкретното място. Деветокласниците работят по създаването на художествени инсталации и овладяване на средата.

пейзаж 1

Посредством летви, тел и текстилни материали учениците издигат мащабни художествени обекти, които ще се ситуират на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков“ в града. Идеята е обектите да бъдат осветени отвътре и по този начин да се превърнат в атракция за жителите и гостите на Трявна.

Ефектно допълнение към средата създават и десетокласниците, които се занимават с интерактивно кинетично изкуство. Работите им включват в себе си реално движение и изискват намесата на публиката, за да функционират.

Учениците от единайсети клас работят в компютърната зала на Тревненското художествено училище, но създадените от тях творби на видео арт-а ще бъдат представени на видеостената пред сградата на Община Трявна. Обучението на дванайсетокласниците е теоретично и включва запознаване с основните принципи, по които функционира художественият контекст.

Резултатите от работата на всички уъркшопи ще бъде представена на 14 април (четвъртък) от 16.00 ч. пред Народно читалище „Пенчо Славейков“ в Трявна.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Библиотеката ще обновява фондовете и колекциите си

Published

on

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” подготви проектно предложение за обновяване на фондовете и колекциите си, информира директорът на културната институция Савина Цонева.

В края на месец април Министерство на културата обяви първа конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. Общата сума на конкурсната сесия е в размер на 1 млн. лв.

Право на участие в конкурса за финансова подкрепа имат Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, всички регионални и общински библиотеки по смисъла на Закона за обществените библиотеки.

Екип на габровската библиотека подготви проектно предложение на стойност 25 000 лв – максималната сума за регионалните библиотеки. В проектното предложение на библиотеката изданията от български автори заемат подобаващо място – над 40%, а заглавията от едно издателство, включени в списъка, представен в министерството, не надвишават 10% от общия брой заглавия.

Широк кръг – общо 206 регистрирани по българското законодателство издателства намериха представителство в проектното предложение. Предвижда се закупуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители.

Подборът на литературата е извършен според големината на библиотеката, потенциалните читатели и спецификата на региона и населеното място. Списъкът обхваща информационни източници от различни области: художествена литература, художествени произведения за деца, хуманитаристика, справочна и друга научна литература – общо 1538 заглавия.

С въпросната програма Министерство на културата дава възможност за обогатяване и обновяване на библиотечните фондове и колекции. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” е реализирала проекти във всички досегашни сесии на програмите на културното министерство.

Отпусканите средства от Министерство на културата дават възможност своевременно да се закупят стойностни заглавия, съобразени изцяло с профила на библиотечния фонд и с информационните, културни и образователни потребности на потребителите на библиотеката.

Очаква се през месец юни министерство на културата да обяви втори етап на конкурсната сесия, в която да кандидатстват читалищни библиотеки, вписани в Регистъра на обществените библиотеки до края на 2018 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Вижте как Габрово отбеляза 24 май (Галерия от снимки)

Вижте в галерията от снимки как Габрово отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юлия Нинова бе удостоена с почетен знак „Златен век“

Published

on

На 22 май бяха публикувани тазгодишните носители на приза “Златен век” във всички области на културата.

Сред отличените бе и директорът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна Юлия Нинова.

Тя бе удостоена с Почетен знак “Златен век” – “Печат на Цар Симеон Велики”, сребърен.

„Златен век“ е почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица