Свържи се с нас

Новини

Кметът Иванов: Промените в образователната система в общината са неизбежни

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Анализ на състоянието и развитието на образователната система в община Севлиево беше представен пред общински съветници, директори на училища и детски градини на територията на общината, представители на РИО-Габрово и общинските синдикални организации в образованието.

В началото на срещата кметът д-р Иван Иванов обясни, че целта на анализа е да очертае обективните фактори, които оказват влияние и ще определят посоката на развитие на структурата в образованието до 2020 г. „Демографската характеристика на общината никак не е положителна, поради което ще се наложи през следващите години да се направят сериозни промени в образователната система“, каза кметът.

Данните от анализа представи зам.-кметът инж. Красимира Йорданова, която подчерта, че развитието на училищната мрежа в общината се определя основно от демографските промени през последните 10 години и увеличения брой на педагозите, които са на възраст близка до пенсионната. „Трайно намалява броят на родените деца и броят на жените в детеродна възраст. Променя се семейният модел с увеличаващо се предпочитание към съжителство без брак, освен това се наблюдава интензивна миграция и емиграция на млади хора и семейства в активна репродуктивна и трудоспособна възраст“, посочи Йорданова.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

По данни на Националния статистически институт от Преброяване на населението, през 2011 година община Севлиево е имала общо35 995 жители. За сравнение при преброяването през 2001 г. общината е била с 43 105 жители, т.е. през последните 10 години населението намалява общо със 7110 души (с 16%). През 2011 година лицата в младежка възраст /0-29 години/ в общината са 9747, или 27% от населението. Етническият състав е: 80,1% самоопределили се като българи, 16,1% – като турци, 1,9% – като роми и 1,9 % -други или не се самоопределят.

„Справката по кметства за реално живущи на територията на населеното място деца, родени в периода 2009 – 2015 година, очертава още по-тревожна картина – 206 деца по-малко от тези, които са регистрирани по настоящ адрес, но не живеят към момента в община Севлиево“, посочи още зам.-кметът и допълни, че за новата учебна 2016/2017 година броят на децата за I клас по данни на ГРАО е 335. Реалният брой на подлежащите на задължително обучение бъдещи първокласници обаче е 252 деца, обхванати в подготвителните групи и класове, от които 192 са в града и 60 – в селата на общината. „Разликата от 83 деца е тревожен факт“, каза Йорданова и обясни, че от тези деца само 14 са постъпили на 6-годишна възраст в I клас през учебната 2015/2016 година.

Въпреки демографския срив, относителният брой деца в детските заведения се запазва, което се обяснява с увеличения процент на обхванатите деца в незадължителна предучилищна подготовка.

Анализът показва, че спадът в броя на учениците засяга почти всички училища, но е особено отчетлив за НУ „Св.св.Кирил и Методий“ и I ОУ „Христо Ботев“ от гр.Севлиево и за училищата в следните населени места: ОУ „Емилиян Станев“-с.Ряховците, ОУ „Христо Ботев“-с.Добромирка и ОУ „Свети Солунски братя“-с. Крамолин. Проблем се явява фактът, че и в общински училища от града е допуснато сформиране и функциониране на маломерни паралелки. От учебната 2015/2016 година това се наблюдава в НУ „Св.св.Кирил и Методий“ и в I ОУ „Христо Ботев“.

„Основното предизвикателство днес е да се търси решение на проблемите, произтичащи от сериозното намаляване на броя деца и ученици. Демографската криза при сегашния брой училища води до наличие на голям брой маломерни паралелки и слети класове и неефективно използване на сградния фонд“, заяви инж.Йорданова като добави, че очаква до края на седмицата да получи предложения от директорите, обсъдени на педагогически съвети за това как колективите виждат развитието на образованието в общината до 2020 г., отчитайки реалностите, посочени в анализа.

Разработването на визия за развитието на образователната система в община Севлиево ще е новият общински стратегически документ в образованието и като такъв следва да отчете гледните точки на всички заинтересовани страни – участници в процеса, търсейки консенсус и поставяйки в центъра на образователната система детето/ученика и неговите потребности.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Енергийни мерки в залата за хандбал в СК „Христо Ботев“

Published

on

Проектът на Община Габрово за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в залите за хандбал и тежка атлетика в спортен комплекс „Христо Ботев“ получи одобрението на Министерството на младежта и спорта (ММС). Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Субсидията е в размер на 235 284,20 лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Предстои спортното министерство да проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Предвиден е ремонт на 3-етажната част от сградата чрез подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите.

Ще бъдат ремонтирани електрическите, осветителните, отоплителните инсталации, ВиК и вентилационните уредби. Съблекалните и санитарните възли ще бъдат обновени. През 2019 г. сградата беше присъединена към газоразпределителната мрежа, с което се осигури отоплението в залата за тенис.

Сега ще бъде инсталиран нов топлоизточник чрез преустройство на локалното котелно за захранване на природен газ. Към технологичното оборудване ще има мълниезащитна и заземителна инсталация.

Ще бъде обособена и конферентна зала. Спортният комплекс се ползва от над 400 картотекирани състезатели, като залата за вдигане на тежести обслужва всички лицензирани спортни клубове в Габрово, а залата за хандбал служи за подготовка и официални срещи от „А“ РХГ в периодите, в които зала „Орловец“ домакинства различни спортни прояви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция

Published

on

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия. Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица