Свържи се с нас

Икономика

Широк интерес предизвика срещата на ОИЦ-Габрово за новия програмен период

Published

on

Областен информационен център – Габрово проведе онлайн информационно събитие, посветено на прилагането на новия регионален подход в България през програмен период 2021-2027 г. и изпълнението на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ).

При интегрирания териториален подход от изключителна важност е общият интерес – целта на интегрираните проекти е да подкрепят инициативи, които носят полза общо за партньорите и за региона, а не отделни мерки за всяка от заинтересованите страни, партньори по проекта.

Именно затова и във връзка с новите функции като звено за публични консултации и медиация, важно за ОИЦ-Габрово бе да достигне до широк кръг от заинтересовани страни. На събитието взеха участие 43 представители на местната и регионална власт, ключови за развитието на региона институции от сферата на образованието, културата, туризма и спорта, както и браншови организации и активни бизнес партньори.

По време на срещата, управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева, запозна участниците с промените в нормативната уредба и политиките на ЕК, както и с националните регулации, които подкрепят концепцията за реализиране на ИТИ.

Големият брой въпроси, които присъстващите отправиха към екипа на ОИЦ – Габрово, показа засиленият им интерес по темата. Важно допълнение по време на срещата направи и кметът на Община Габрово, Таня Христова във връзка със стратегията, която визира развитието на Северен централен район и приложения към нея лимитиран индикативен списък с обекти за ИТИ.

Община Габрово, заедно с голям кръг потенциални партньори, ще организира широко обществено обсъждане за изготвяне на предложения за актуализиране, допълване и конкретизиране на стратегията и включването в списъка на важни за развитието на града обекти.

Събитието е част от национална кампания на Мрежата от Областни информационни центрове в страната, която цели да допринесе за успешното реализиране на ИТИ в следващия програмен период и да съдейства за създаването на комуникационни връзки сред всички заинтересовани страни в процеса.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Електронни касови бележки ще заместят хартиените

Published

on

Електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори, стана ясно на поредното заседание на работната група за внедряване на софтуерна фискализация.

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките седмици приходната агенция ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството.

Паралелно с това продължава съвместната работа по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини.

Работна група с представители на работодателските и браншови организации обсъжда възможностите за т.нар. софтуерна фискализация, модел на която ще бъде представен до края на януари.

На днешното заседание на работната група бяха коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Здравната вноска за безработни вече е 26,00 лева

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че от 1 януари т.г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски, например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др., и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 26,00 лева.

Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. от 1 януари е определен нов размер на минималния осигурителен доход – 650 лв.

Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

За тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 325 лв.От НАП Габрово напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г.

Данъчните напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията на ул. „Радецка“ №11 в центъра на Габрово по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Ако от 1 януари трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то следва декларация Образец 7 да се подаде до 25 февруари.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Да поговорим за имоти? – Новата кампания на ГАРАНТ

Екипът на Гарант Недвижими Имоти се състои от висококвалифицирани и професионално подготвени служители.

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица