Свържи се с нас

Култура

РИМ – Габрово с онлайн урок пред българчета в Испания

Published

on

„Здравейте! Директор съм на две български неделни училища в Испания. Дали би било възможно нашите деца да посетят музея онлайн в реално време и присъствието на гид? Би било изключително вълнуващо за всички, а когато си отидат в България ще го посетят в действителност.“

С това съобщение от Елица Евтимова започна Новата 2021 година за Регионален исторически музей – Габрово. Няколко изречения, в които е закодирана много любов към родината, хъс за работа и грижа да покълват в сърцата на българчетата зад граница зрънцата на тази любов.

„Останахме трогнати от проявения интерес към институцията, но поради предстоящите мащабни ремонтни дейности в сградата на музея, нямаше как да осъществим желанието на госпожа Евтимова. Това ни провокира да потърсим други възможности, чрез които да запознаем децата и учениците, посещаващи Българските културно-просветни училища „Паисий Хилендарски“ в градовете Памплона и Сарон с габровското културно-историческо наследство и традиции“, споделят музейните специалисти.

РИМ – Габрово има сериозен опит в провеждането на образователни занимания и приложни ателиета в различни тематични области, а онлайн уроците са още една благодатна възможност за връзка с младата публика. Предложихме темата „Габровският сокай. Сокайни шевици“, която се прие с въодушевление от преподавателите. Това е кратката предистория на виртуалната ни комуникация с госпожа Евтимова в първите дни на Новата година, която ни вдъхнови за днешния урок.

Уредникът в отдел „Етнография“ – Христинка Шепелева, запозна малките онлайн пътешественици с историята на Габрово, разказа им любопитни факти за сокая, показа им оригинали на шевици, съхранявани във фонда на музея. Особен интерес предизвика демонстрацията на сложното сокайно забраждане.

Като практическа задача децата получиха схеми на сокайни шевици, които да оцветят в уроците по изобразително изкуство.

Приятна изненада беше включването в урока и госпожа Росица Байрактарски – училищен ръководител на Българско неделно училище „Аз Буки Веди“ гр. Кьолн, Германия, с което също предстоят вълнуващи онлайн пътешествия.

Българско културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“, гр. Памплона, област Навара, е основано през 2016 г. То е едно от стотиците български неделни училища по света. Принадлежи към Асоциация „Българските деца в Навара“ и се подпомага финансово от МОН по силата на ПМС90. През 2020 г. отваря своя първи филиал и в област Кантабрия, в гр. Сарон. През настоящата учебна година, общо в двете училища и Центъра за работа с деца „Патиланско царство“, се обучават около 140 българчета на възраст от 3 до 18 г. Децата и учениците изучават български език, литература, история и география на България, роден край (по-малките деца и ученици), фолклор, етнография, изобразително изкуство, музика и народни танци. Педагогическият екип е съставен от много добри педагози, филолози и детски учители, които работят с желание и професионализъм.

През годините Асоциацията организира множество инициативи, изложби, конкурси съвместно с колеги, приятели и гости от България. Всяка година се провеждат Дни на българската култура в продължение на една седмица и Фестивал на българската култура „Една земя – един народ“ по повод Националния празник на България -3-ти март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Мартенски театрален калейдоскоп в ДКТ – Габрово

Published

on

Един различен март ще ни предложи тази година Държавен куклен театър – Габрово. Театрален калейдоскоп, иницииран по повод световния месец на кукления театър, ще предложи на публиката за първи път три гостуващи спектакъла и още четири на местната трупа в третия месец от годината, в който традиционно на 21-ви се отбелязва Международният ден на театъра.

На 7 март може да гледате „Ян Бибиян“ на режисьора Дарко Ковачовски, със сценография на Надя Василева и музика на Георги Гарчов. Началото е 11.00 часа, мястото – салона на театъра.

Следващата дата е 9 март. На сцената излиза „Снежанка“ на режисьора Теменужка Коларова, сценография – Наталия Гочева и музика на Георги Гарчов, от 18.00 часа.

Първата гостуваща постановка е насрочена за 14 март. Нейното заглавие е „Супер д-р Димитров“ – представление на ДКТ Търговище. Режисьори са Мая и Митко Димитрови, сценографията е Валентина Германова, а музиката е Петко Манчев. Две представления в 11.00 и 12.30 часа в салона на театъра ще посрещнат всички желаещи за среща с кукленото изкуство.

На 17 март ще гостува ДКТ Плевен с постановката „Безценното камъче“. Режисьор е Ива Николова, сценографията е Юлия Лачева, музика: Владимир Джамбазов. Представленията отново са две – в 17.30 и 18.30 часа.

На 21 март следва „Мечо Пух“ на режисьора Съби Събев, сценография на Томиана Томова и музика Георги Гарчов. Началото е в 11.00 часа, в салона на театъра.

Програмата продължава с още гости, на 28 март може да гледате „Историите на мистър Хепи“ – представление на ДКТ Шумен, режисьор: Съби Събев, сценография: Галина Абаджимаринова, музика: Красен Иванов, а часовете са 11.00 и 12.30.

Месецът ще завърши така, както започна, с „Ян Бибиян“ в 18.00 часа на 31 март – сряда. Екипът на Държавен куклен театър ви очаква с нетърпение и ви обещава още много изненади в следващите месеци на юбилейната 2021 година!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Шестте лица на любовта

Published

on

Най-новото представление на Габровския драматичен театър предизвика интереса на публиката напълно заслужено. Премиерата на „Любовни истории“ се състоя на 28 февруари, а втората премиерна дата е насрочена за 4 март, от 19.00 часа на голяма сцена.

Създаден по едноименната пиеса на Иво Сиромахов, спектакълът е комедия от шест малки истории. В тях на преден план изпъкват любовта, разбирателството между двойките или липсата на такова и националните особености на шест народности. Режисьор и актьор в постановката е Златомир Молдовански, който получава академично актьорско образование в САЩ. Той има зад гърба си завиден опит от работата си в театри в Ню Йорк, Колорадо, Чикаго, Онтарио, Флорида и Мичиган. Основава и ръководи театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group).

Различната школа и прагматичният американски поглед му помагат да изведе темата за любовта като отражение на различни социални отношения. Чрез похватите на комедията и гротеската, като във фотоувеличение изпъкват личностни черти, проблематични взаимоотношения, обществени възприятия и нагласи. Героите са различни в любовта и идентични в нещастието си. Това, което ги разделя и изправя пред непреодолими колизийни ситуации, е и това, което ги събира, пречистени, разпознали себе си в любовта.

Противоречията им служат като моментна снимка за състоянието на обществото – какво ни вълнува и какво считаме за важно в живота, къде преувеличаваме и какво отричаме. Зрителите се срещат с италианска, американска, френска, руска, арменска и българска двойка. Освен с тях, се сблъскват и с харакетрните им национални особености, комично хиперболизирани. Това, което ни разсмива у другия, неговата различност или общоприета наложена типичност, ни помага да разберем себе си и собствените ни страхове, стремежи и емоции.

Свежо поднесените образи са изиграни от младите актьори от габровската трупа Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски и Анатолий Ставрев. Към тях се присъединява и Златомир Молдовански като гост-актьор. Майсторската им игра, енергия и неподправена отдаденост на актьорската професия правят превъплъщенията им истинни и близки до зрителя.

Няма да се сблъскате с излишно преиграване, нито с опити за поучаване какви сме и какви искаме да бъдем. Ще гледате театър, в който случващото се на сцената е част от самия живот – пъстро, комично, остроумно и забавно.

В постановъчния екип влизат помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова – художник и автор на мултимедията, Гергана Змийчарова – автор на плаката. Специално участие има и оперната певица Гергана Николаева като музикален педагог. Под нейното майсторско ръководство актьорите Поля Йорданова и Анатолий Ставрев изненадват публиката с вокални заложби, ключови за една от историите. Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева.

Спектакълът „Любовни истории“ е осъществен в партньорство между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Така извоювахме свободата“

На 3 март в музей „Етър“.

Published

on

Револверът от прочутата снимка на Райна Княгиня и жезълът на граф Игнатиев предизвикаха интереса на посетителите в музей „Етър“ на 3 март.

Само в деня, обявен за национален празник на България се представят предмети, свързани със свободата.

Оръжието на Райна Княгиня е предоставено от Историческия музей в Панагюрище, а жезълът от Националния исторически музей.

Тяхното гостуване в „Етър“ на 3 март е свързано с традиционната вече инициатива „Така извоювахме свободата…“.

На 3 март в музей „Етър“ Даниел Стоянов, представител на Национално дружество „Традиция“, привлече погледите на туристите по чаршията.

Младежът, който дълго живее в Испания, започва да се интересува от родната история и осъзнава колко важно е това знание за личностното му изграждане.

Даниел активно подпомага инициативата за изграждане на паметник на революционера Христо Патрев, вдигнал въстание на 2 километра от мястото, където по-късно е изграден музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица