Свържи се с нас

Любопитно

Севлиево ще изпрати 2019 година с богата празнична програма

В последния месец от годината богата празнична програма очаква жителите и гостите на Севлиево. Много изненади, развлечения и културни събития е подготвила Община Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Днес, 2 декември, „Коледна магия“ ще озари площад „Свобода“, където всички тържествено ще посрещнат Дядо Коледа и ще бъдат пуснати коледните светлини на града в 17:30 часа. Културната програма продължава с концерт „Коледно настроение“ с участието на класа по народно пеене с ръководител Цветина Маринова, танцова формация „Стил“ при ЦПЛР Детски комплекс „Йовко Йовков“ – Севлиево с ръководител К. Тодорова и деца от МПШ към детския комплекс с ръководител Ц. Цонев. В концерта участие ще вземе и Севлиевската духова музика с ръководител Пламен Драшков, солисти Марина Тюлюмбакова и Цветина Маринова и водеща Светлана Кацарска. Началото е на 10 декември (вторник) в 18:00 часа в Дома на културата.

снимка: Община Севлиево

На следващия ден един от най-известните спектакли на театър „Българска армия“ ще завладее севлиевци. „Секс, наркотици и рокендрол” ще могат да гледат любителите на театъра в 19:00 часа в Дома на културата на 11 декември.

Празничната седмица продължава с концерт на класа по китара при НЧ „Развитие -1870” от 17:30 часа в Камерната зала на читалището в четвъртък. Във фаталния петък 13-ти пък севлиевци ще се радват на изкуство.

Откриването на Изложба на Школата по изобразително изкуство при НЧ „Развитие-1870” е в 17:30 часа в Синята галерия на читалището. Победителите в традиционния конкурс за изработване на Коледни картички, организиран от МКБППМН, Община Севлиево и Младежки център – ще бъдат наградени в централното фоайе на Община Севлиево на 16 декември (понеделник) в 17:30 часа.

снимка: Община Севлиево

Традиционната „Коледа в Табаханата“ оживява и тази година на 17 декември в 14:30 часа. Участниците от Музикална лаборатория „Традиции и сцена“ при СУ „Васил Левски“ и клуб „Съхрани българското“ при ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ ще пресъздадат Коледните традиции. В същия ден Коледна изложба на севлиевски художници и приложници ще краси Градската художествена галерия, а откриването е в 17:30 часа.

На следващия ден коледен концерт на художествените състави при НЧ „Развитие -1870” ще поддържа празничното настроение в града. Началото е в 18:00 часа.

А талантливите изпълнители от Up Strem Voices ще зарадват всички свои почитатели на 19 декември (четвъртък) от 18:00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“. В края на празничния месец и в последния ден от годината всички севлиевци и гостите на града ще могат да изпратят старата и да посрещнат Новата година заедно на площад „Свобода“ с традиционните Празнични илюминации.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Много емоции в сините коридори за водните ни спасители

На закрития басейн на СУ „Васил Левски“- Севлиево се проведе Областното състезание по водно спасяване, организирано и проведено от СК Викинг 2008 – Севлиево“, със съдействието на ОС на БЧК – Габрово.

В надпреварата взеха участие 39 състезатели , 24 от Севлиево и 15 от Габрово. Спасителите бяха разпределени в 4 възрастови групи: група А – родени през 2011 г. и след това, група В – родени 2009-2010 г., група С – родени 2007-2008 г. и група D – родени 2006 г. и преди това.

снимка: БЧК – Габрово

Състезателната програма включваше дисциплините 50 м. – плуване под препятствия и извличане на празен манекен за групи А и В , 50 м. – плуване под препятствия и извличане на пълен манекен за групи С и D и щафетно плуване под препятстия.

По време на откриването състезателите бяха поздравени за отборната им победа в Националния турнир по водно спасяване „Любен Кантарджиев“, проведен през месец май 2019 г. във Велико Търново. Състезанието имаше за цел да популяризира този спорт, да привлече деца още от най-ранна възраст и да покаже необходимостта от умения за плуване като основна превантивна мярка срещу водния травматизъм.

снимка: БЧК – Габрово

Много емоции донесоха и най-малките участници Ивайло Пенчев и Благовест Георгиев, родени 2013 г.,които показаха необходимите умения и успешно финишираха. Отлични резултати показаха Теодора Георгиева и Йоанна Станчева (родени 2003 година), Микаела Петрова (родена 2005 г.) участнички в националния отбор по водно спасяване „Спасител на бъдещето“, Георги Пенчев (роден 2008 г.) победител в спасителния многобой на национално ниво през 2019 г., Никола Белоев (роден 2006 г.), Ивайла Йонкова (родена 2009 г.), Дарий Бончев (роден 2007 г.), Йоан Иванчев, Никол Иванова и Хелена Йонкова (родени 2012 г.), а също Яна Петкова(родена 2010 г.),Магдалена Войнова (родена 2010 г.), и Анна Колева (родена 2011 година).

снимка: БЧК – Габрово

Изключително емоционално демонстративно щафетно плуване на юноши срещу девойки, комбинирани отбори от Габрово и Севлиево, което беше изключително напрегнато и зарадва всички присъстващи.

Преди закриването на състезанието, в което всички състезатели получиха грамоти и малки лакомства, бе извършено награждаването на 10-те най-добри състезатели за 2019 година на „СК Викинг 2008 – Севлиево“. На първо място бе класирана Ивайла Йонкова (родена 2009 г.) за постигнати високи резултати през измината 2019-та година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Кулинарна изложба – базар „Храната като памет“ днес

Днес, 22 януари (сряда) от 17.00 часа във фоайето на зала „Възраждане“ ще бъде открита кулинарната изложба „Храната като памет“. Вкусни и красиви експонати ще разказват за историята, религиозните вярвания, културата, поминъка и бита на хората от старопланинските общини.

„Храната като памет“ е първото от поредица местни събития част от проект за познаване на общата история, откриване и разпространяване на европейски ценности, в който РСО „Централна Стара планина“ участва заедно с организации и общини от Централна и Югоизточна Европа.

снимка: РСО „Централна Стара планина“

В събитието участие ще вземат представители на различни институции от общините Габрово, Севлиево, Дряново, Априлци, Антоново, Угърчин и Тетевен.

Вкусове, аромати, спомени от детството, ритуали и вярвания, памет за България – всичко това се очаква да ни бъде показано на кулинарната изложба – базар „Храната като памет“.

Мястото е зала „Възраждане“, фоайето на етаж 2. Входът е свободен. „Елате да наситим сетивата си и споделете преживяването с приятели!“, призовават организаторите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бабинден в ДГ „Ран Босилек“

Бабинден е един от големите народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Така празнуваха днес и децата от ДГ”Ран Босилек” – с много песни, танци и весело настроение поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях.

Възрастните хора са най-добрите помощници в отглеждането на внуците, като им предават знания за обичаи, традиции, местна история, любими детски приказки и спомени, свързани със собствените им семейства.

снимка: Община Габрово

Децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. „Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“.

От детската градина се връчиха благодарствени грамоти за всички баби – гостували на празника, заради грижите и обичта им към младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица