Свържи се с нас

Култура

Проф. д-р Димитрова е българският представител в Съвета „Микеланджело”

Published

on

Директорът на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова взема участие в първото заседание на Съвета по култура към фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело”.

Форумът, на който тя е единствен български представител, се провежда във френската столица Париж и в него участват специалисти от 30 държави.

Целта е да се запознаят членовете с мисията на фондацията, нейната роля в съвременното общество, проектите, по които се работи и предприеманите за реализацията им действия. Като организация „Микеланджело” насърчава занаятчийството и подпомага неговото съхраняване в условията на ХХІ век.

снимка: Музей „Етър“

„Бихме искали да подчертаем: наистина вярваме, че трябва да работим ръка за ръка като мрежа. Имаме нужда от вас, за да изградим бъдещите проекти на фондацията и да развием нашата визия и екосистемата Homo Faber. Ние вярваме, че сътрудничеството е от ключово значение”, пише в специалната покана до проф. д-р Светла Димитрова.

Съветът по култура е орган, в който е включен по един представител от държава, членуваща във фондацията. Изборът се прави от Борда на организацията за период от три години. Членовете на съвета са поръчители за избраните от фондацията занаятчии в тяхната страна, като гарантират, че те отговарят на критериите за високи постижения.

Те също така са отговорни за идентифицирането и препоръчването на занаятчиите в своя регион. Фондацията може да се обръща към Съвета по култура за мнения и препоръки във връзка със свои дейности и проекти.

Съветът е призван да гарантира отличното качество в работата на занаятчиите, избрани за различните проекти на фондацията, по-специално „Ръководство за Homo Faber“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица