Свържи се с нас

Култура

Ивета Петрова вече е студентка в класа на Владо Димов

Published

on

Безкрайно талантливата, трудолюбива и любима млада изпълнителка Ивета Петрова бе приета в класа на Владо Димов и вече е студентка в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Габровската певица се е представила по блестящ начин на изпитите в Академията и след успешното справяне със задачите в трите изпитни дни, влиза на първо място в класирането по специалността „Поп и джаз пеене“.

снимка: Личен архив

„Приемният изпит беше на няколко етапа и ако не се справиш, не продължаваш до следващия. Първият ден трябваше да изпълним по три песни. Аз си избрах и изпях „Докога“, „Lullaby of birdland“ (джаз стандарт) и „Mamma know best“ на Джеси Джей.

Вторият ден се представих с нови три песни – „Пътят“ на Стелияна Христова, „Love on top“ на Бионсе и „And I’m telling you I’m not going“ на Дженифър Хъдсън. Същият ден имаше и изпит по актьорско майсторство и пластика, като се представих с латино танц.

Последният изпит беше солфеж и теория. Преминах успешно този етап и вече съм в класа на господин Владо Димов. Имаме лекции всеки ден“, разказа красивата и талантлива габровска изпълнителка Ивета Петрова.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Тя не скри вълнението си, че изпитва лека носталгия към Габрово и по-конкретно към Национална Априловска гимназия, която по думите й винаги ще има специално място в сърцето й. „Желая успех на всички приятели и учители“, сподели още певицата.

Ивета Петрова е възпитаничка на музикалния педагог Ценка Горалова, художествен ръководител на „Upstream voices“.

Любимата на габровската публика талантлива изпълнителка е носител на десетки музикални награди от национални и международни конкурси, сред които първо място на поп-рок фестивала в Несебър – 2017, първо място в националния конкурс „Нека бъде лято“, първа награда от VIII Международен конкурс „Neghinita“ в Румъния и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Българчета в Северна Ирландия се закичват с мартеници от гайтан

Published

on

Българчета, живеещи със семействата си в Северна Ирландия, ще се закичат с мартеници от гайтан. Децата, които живеят със семействата си на островната държава, се включиха във видео урок, осъществен между училището им в град Арма и музей „Етър“.

снимка: РЕМО „Етър“

Екскурзоводът Елена Минковска разказа на децата как се произвежда гайтан, за какво се използва в миналото и какво е приложението му в съвременността. Малките българчета учиха за символиката на мартеницата и какво е значението на Баба Марта в родния фолклор.

снимка: РЕМО „Етър“

През лятото на 2019 година преподавателката от училището в град Арма Валентина Стефанова взема гайтан от Дюкяна в музей „Етър“ и го отнася в Северна Ирландия. През февруари там се провеждат специализирани ателиета, а благодарение на възможностите на интернет се осъществява и директна връзка със специалисти от българския музей на открито.

Това е третото виртуално посещение, което деца от българското училище в град Арма, Северна Ирландия, правят на музей „Етър“. Другите две са осъществени през есента и зимата на 2019 година.

снимка: РЕМО „Етър“

При първата среща с екипа на музея, малките българчета имат възможност да видят водните съоръжения, къщите и работещите майстори. За второто виртуално посещение е организирана работилница за украса на сурвакница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Хорът на габровските момчета търси попълнения

Published

on

Камерен хор на момчетата обявява прослушване за хористи, на възраст между 6 и 12г.

Прослушвания ще се провеждат всеки понеделник от 17.30 до 18.30 часа в стая 409, в сградата на ОББ (входът от дясно).

В репертоара на хора са включени творби от класически и съвременни автори, като преобладават българските композитори.

снимка: photoplace.club

В последните 3 сезона, хорът има активна концертна дейност, съвместно с Ротари клуб-Габрово, Благотворително дружество Майчина грижа, Габровски камерен оркестър, ОУ Васил Левски и други.

За повече информация можете да позвъните на тел.: 0895884013 Румяна Гръблева – диригент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Карнавалът в Габрово ще има собствена пощенска марка

Published

on

Съвсем не на шега, от първи април нататък, габровци ще могат да пускат своите писма със специална марка в блок, посветена на Карнавала. Тя ще бъде валидирана на официална церемония точно в деня на шегата, естествено – в Дома на хумора и сатирата в Столицата на хумора.

снимка: Община Габрово

Специализираният експертен съвет по маркоиздаване към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията одобри темата миналата година, а по визията вече работи художничката Пепа Маркова. Бърз поглед през рамото ѝ обещава наистина удивителен резултат!

снимка: Община Габрово

Номиналната стойност на блока с една пощенска марка е 3 лв. Специалният пощенски печат към марката ще бъде предоставен за използване точно три работни дни от валидирането ѝ в централния офис на Български пощи в Габрово, а след това ще бъде прибран за съхранение.

снимка: Община Габрово

В деня на валидирането ще могат да бъдат закупени едва 1000 броя, така че габровци, фенове на карнавала и филателисти ще имат възможност, съвсем по габровски, да направят и добра инвестиция във времето.

Карнавалът в Габрово е най-старият и пищен карнавал в България. Корените му се простират още в края на 19 в.

снимка: Община Габрово

Той е и най-мащабното подобно събитие в страната ни – с повече от 2000 маскирани участници в шествието, разделени в около 100 карнавални картини – забавляващи или осмиващи политически, социални или злободневни теми.

Всяка година карнавалът има свое мото, а тазгодишното е Габрово 2020 – между Изтока и Запада. Можете да станете част от него на 16 май.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица