Свържи се с нас

Култура

„Аз съм Българка!“ – на българска земя и под българското небе

Published

on

На 4 октомври 2019 г. идеята „Аз съм Българка!“ ще отбележи пет години от създаването си. Тя упорито следва и изпълнява целите си една след друга. Успешно реализирани, представянията на проекта, изложбата и филма у нас и зад граница са вече близо 30 от дебюта на националния проект в публичното пространство през май 2017 година.

Авторът и продуцент на фотографския проект Радослав Първанов е наясно, че именно експонирането на открито е начинът да приобщи към посланията си все по-широка аудитория.

снимка: www.parvanov.org

За да бъде видян един фотографски етюд от много повече хора, той трябва да напусне четирите стени на галериите. Работата по откритата изложба „Аз съм Българка!“ – на родна земя и под българското небе започна веднага след приключването на снимките по продължението на проекта в края на 2018 година, с предварителни разговори за реализацията на мащабната изложба под открито небе.

В края на месец август 2019 година, на прага на своята 26-та годишнина, професионалният фотограф Радослав Първанов е готов с поредната приятна изненада към своята многохилядна публика.

Иноватор, натуралист и известен с местния си патриотизъм, младият творец държи всичко най-добро от реализираните му идеи да бъде показано най-напред в родния му град Габрово.

Днес дълго мечтаната изложба на открито е вече факт. „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе включва в обща площ от почти 50 квадратни метра над 60 цветни фотоса от първата част на Национален проект „Аз съм Българка!“ и „Аз съм Българка!“ – Продължението.

снимка: www.parvanov.org

15 двустранни постамента показват прецизно подбраните сюжети и историята на идеята, както и нейното бъдеще. Първите две части на проекта са изложени хронологично и в пълния си блясък с цветни снимки, в портретна ориентация, с размери 1 метър височина.

Идеята е иконичният образ на българката в богата народна носия да бъде внушителен и въздействаш, достатъчно достъпен за окото на зрителя, а също и да разказва историята, която съпътства заснемането му на знаково за българите място.

Реализирането на подобно начинание качествено и по най-добрия начин няма как да се случи без необходимите средства. Един встъпващ в живота млад човек не би могъл да финансира такава мащабна проява единствено със свои сили, без подкрепата на спомоществователи съмишленици.

Финансирането на откритата изложба „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе бе осигурено от две държавни фирми, които изявиха завиден опит в социалните дейности.

Тяхната подкрепата на идеи, осъществявани от млади творци, е повече от добър пример как представители на бизнеса от различни сфери могат да поемат меценатството и популяризират изкуството, сътворявано от младите хора в България.

снимка: www.parvanov.org

От 31 август фотографската експозиция „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе ще бъде представена в Етнографски музей на открито „Етър“, в пространството непосредствено след централния вход.

Домакините на единствения по рода си музей тази година за втори път отварят вратите на емблематичния възрожденски комплекс за творческите търсения и постижения на фотографа Радослав Първанов.

Едно безспорно доказателство, че партньорството през годините е било в правилната посока и доверието е взаимно. „Етър“ присъства в проекта с два сюжета от първата му част.

Откритата фотографска експозиция ще посреща гостите при юбилейното честване на 55 години от създаването на „Етър“, както и по време на традиционния Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе на територията му от 6 до 8 септември т.г.

Символично или не, как един габровец черпи за рождения си ден?

Изложбата на открито – своята сбъдната мечта Радослав Първанов подарява на своите съграждани и гостите на Габрово и ЕМО „Етър“ точно на рождения си ден.

Да създадеш безкористно за народа си и той да ти отвърне с любов – това си е щастие! Няма по-свята кауза от мисията да разпространяваш българското, още повече, когато това се случва на едно вълшебно място, пазещо възрожденския дух, както никъде другаде в България.

снимка: www.parvanov.org

Изложбата на младия габровски фотограф може да бъде разгледана до края на месец септември в Етнографски музей на открито „Етър“, а през следващата година експозицията „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе ще се постарае да гостува в още много кътчета на Родината.

Напомняме, че до 30 септември тече и записването за новия Кастинг за фолклорни модели, които предстои да бъдат подбрани за третата част на Национален проект „Аз съм Българка!“.

Интересуващите се могат да посетят за повече информация сайта на автора www.parvanov.org както и официалната фейсбук страница на проекта.

„Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе ще дебютира именно на територията на „Етър“-а, откъдето стартира първата част на популярния проект.

Музей „Етър“ е в центъра и на една чисто нова идея на фотографа Радослав Първанов, която е подарък за неговия роден град. Предстои тя да бъде показана през 2020 година, когато Габрово ще чества тържествено 160-тата годишнина от обявяването си за град.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица