Свържи се с нас

Култура

Виртуалната реалност в Дечковата къща

Published

on

снимка: РИМ – Габрово

Недвижимата културна ценност в Дечковата къща ще бъде популяризирана чрез създаване на виртуална реалност. Новината бе съобщена пред местните медии на организирана пресконференция, на която беше оповестена повече информация за спечеления от Регионален исторически музей – Габрово проект „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“, финансиран от Министерство на културата.

Целта на проекта е, използвайки възможностите на дигиталните технологии, по съвременен и атрактивен начин, да се представи постоянната експозиция „Градски бит от края на XIX до 40-те години на XX век“.

снимка: РИМ – Габрово

За изпълнението му се предвиждат три основни дейности. Първата от тях е 360-градусово заснемане на експозициите във всяко едно от помещенията на Дечковата къща. Експозицията ще бъде оживена в музейната среда, с участието на актьори от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Съдържанието на 360-градусовото заснемане, ще бъде прехвърлено в очила за виртуална реалност. По този начин вниманието на посетителите ще се насочи към предмети, които при една обикновена разходка, без видеото, биха пропуснали.

Втората дейност по проекта е заснемане на филм с кинокамера, което ще позволи да се акцентира на отделни епизоди, културни ценности и детайли в самата експозиция. Също така филмът ще бъде представян на различни туристически и културни форуми, достигайки до хора, за които Дечковата къща все още е недостъпна архитектурна среда, информира Радослава Балевска – ръководител на проекта.

снимка: РИМ – Габрово

В него ще участват актьори от Драматичния театър „Рачо Стоянов“, който е основен партньор в инициативата. В ролите ще влязат: Димо Димов, Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Велислава Маринкова и Петко Койчев, с режисьор Васил Дуев, съобщи директорът на театъра Петко Койчев.

И последната част от проекта ще бъде създадено образователно помагало в партньорство със СУ „Райчо Каролев“. То има основна цел да затвърди познанията на децата, които ще посетят културния паметник.

Ученици, обучаващи се в 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, са имали възможността да дадат своя принос в написването на помагалото, като измислят и предложат една задача, която да бъде включена в него.

снимка: РИМ – Габрово

Общата стойност на проекта е 13 180 лв., като финансирането от Министерството на културата е 9 834 лв., а от РИМ – Габрово е 3 346 лв. Той се осъществява в партньорство с Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и СУ „Райчо Каролев“. Основните дейности се очакват да приключат в края на септември.

„Очаква се музейната среда да се превърне в театрална сцена, концертна зала, кино площадка, както и учебна зала, за тези, които го посещават с образователна цел“, обяви главният уредник на Регионалния исторически музей – Габрово Радослава Балевска.

Автор: Цветелина Христова, 
III курс, спец. „Връзки с обществеността“, 
ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Малчугани и родители учиха английски със Сара Уолър

Published

on

Днес, 14 февруари, в арт-залата за събития в Детския отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Групата е водена от Сара Уолър от САЩ, която, подпомагана от съпруга си Кейлъб и заедно с две от децата им – 10-месечната Елизабет и 2-годишният Бенджамин, проведе първото забавно обучение за деца до 5-годишна възраст и техните родители на английски език.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Сара е доброволка, детски педагог, двамата с Кейлъб живеят в България от 2015 година и много добре владеят български език. Семейството се е установило в града и инициативата на Сара да обучава малчугани по английски език е напълно безплатна за участниците.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека е домакин и партньор в тези обучения със стихчета, приказки, песнички, разговори и много игри. Те ще се провеждат и в бъдеще в библиотеката по програма, която Кейлъб и Сара ще предоставят.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Днешното весело занимание бе съсредоточено върху цветовете около нас и техните английски наименования. Сара Уолър е разработила обучителна програма и използва детски книжки и мелодии, адекватни на търсения ефект за усвояване на английските думи и правилното им произношение от децата.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В изключително приятна обстановка и с активното участие на родители и деца от 1 до 4 години първото обучение на групата „Английски за малките“ в Детски отдел на библиотеката стана факт.

Малчуганите и техните родители заявиха, че с голямо нетърпение ще очакват следващата среща със Сара Уолър и нейната обучителна програма по английски за най-малките.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово привлече интерес на „Ваканция и СПА Експо 2020“

Published

on

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2020“.

37-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда в Интер Експо център – София и предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти.

На изложението Община Габрово участва като Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО, разкривайки специфичните традиции за нашия регион и многообразието от възможности за развитие на креативен туризъм.

В сътрудничество с културните институти в града – Музей ДХС, РИМ, РЕМО Етър, Боженци, и в партньорство с туристическия бранш, бяха представени основните туристически забележителности и събития от културния календар на Габрово, както и възможностите за настаняване в общината.

снимка: Община Габрово

Най-голям интерес от страна на посетителите предизвика „габровският шоколад“.

Уникалният продукт се оказа изключително харесван, което гарантира на Габрово нов поток от туристи, на които няма да се спестят приятни и интересни преживявания в Столицата на хумора.

На щанда на „Ваканция и СПА Експо 2020“ Община Габрово участва в партньорство с Трявна и допълни представянето си с възможностите на регионалните туристически продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музиканти от Симфониета Враца се срещнаха с габровски ученици

Published

on

В рамките на образователната програма „Фортисимо в клас“ Наташа Узунова /флейта/ и Петко Тотев /обой/ гостуваха на четвъртокласните от ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, НУ „Васил Левски“ и СУ „Райчо Каролев“.

снимка: Община Габрово

С много топлина и всеотдайност двамата музиканти запознаха децата със специфичните особености на дървените духови инструменти – флейта, блокфлейта, обой и английски рог.

снимка: Община Габрово

Изящните мелодии, които звучаха в класните стаи, любопитните факти за произхода на инструментите, легендите за божества, нимфи и вълшебства, превърнаха учебните часове в истински празник на музикалното изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица