Свържи се с нас

Култура

Виртуалната реалност в Дечковата къща

снимка: РИМ – Габрово

Недвижимата културна ценност в Дечковата къща ще бъде популяризирана чрез създаване на виртуална реалност. Новината бе съобщена пред местните медии на организирана пресконференция, на която беше оповестена повече информация за спечеления от Регионален исторически музей – Габрово проект „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“, финансиран от Министерство на културата.

Целта на проекта е, използвайки възможностите на дигиталните технологии, по съвременен и атрактивен начин, да се представи постоянната експозиция „Градски бит от края на XIX до 40-те години на XX век“.

снимка: РИМ – Габрово

За изпълнението му се предвиждат три основни дейности. Първата от тях е 360-градусово заснемане на експозициите във всяко едно от помещенията на Дечковата къща. Експозицията ще бъде оживена в музейната среда, с участието на актьори от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Съдържанието на 360-градусовото заснемане, ще бъде прехвърлено в очила за виртуална реалност. По този начин вниманието на посетителите ще се насочи към предмети, които при една обикновена разходка, без видеото, биха пропуснали.

Втората дейност по проекта е заснемане на филм с кинокамера, което ще позволи да се акцентира на отделни епизоди, културни ценности и детайли в самата експозиция. Също така филмът ще бъде представян на различни туристически и културни форуми, достигайки до хора, за които Дечковата къща все още е недостъпна архитектурна среда, информира Радослава Балевска – ръководител на проекта.

снимка: РИМ – Габрово

В него ще участват актьори от Драматичния театър „Рачо Стоянов“, който е основен партньор в инициативата. В ролите ще влязат: Димо Димов, Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Велислава Маринкова и Петко Койчев, с режисьор Васил Дуев, съобщи директорът на театъра Петко Койчев.

И последната част от проекта ще бъде създадено образователно помагало в партньорство със СУ „Райчо Каролев“. То има основна цел да затвърди познанията на децата, които ще посетят културния паметник.

Ученици, обучаващи се в 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, са имали възможността да дадат своя принос в написването на помагалото, като измислят и предложат една задача, която да бъде включена в него.

снимка: РИМ – Габрово

Общата стойност на проекта е 13 180 лв., като финансирането от Министерството на културата е 9 834 лв., а от РИМ – Габрово е 3 346 лв. Той се осъществява в партньорство с Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и СУ „Райчо Каролев“. Основните дейности се очакват да приключат в края на септември.

„Очаква се музейната среда да се превърне в театрална сцена, концертна зала, кино площадка, както и учебна зала, за тези, които го посещават с образователна цел“, обяви главният уредник на Регионалния исторически музей – Габрово Радослава Балевска.

Автор: Цветелина Христова, 
III курс, спец. „Връзки с обществеността“, 
ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровският театър открива новия сезон тази вечер

Габровският театър ще открие днес, 17 септември, от 19.00 часа новия сезон с хита „Свекърва“, на режисьор Петринел Гочев. Преди началото на представлението, от 18.15 часа, ще започне концертът на трио Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка и Елена Вълкова – виолончело.

Те ще изпълнят популярни музикални произведения, характерни за началото на ХХ век, слушани както от първите зрители на комедията от Антон Страшимиров, така и от нашето съвремие.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Триото е подготвило валс „Виенска кръв“ от Щраус, „Унгарски танц № 5“ от Брамс, произведението „Унгарско отечество“ от Еделман, популярното танго „Пор уна кабеса“ от Карлос Гардел, „Български пиеси“ от Парашкев Хаджиев и рагтайм композиции от Скот Джоплин.

Концертът им ще бъде пред входа на театъра – при добро време или във фоайето на театъра – в случай, че завали, и е с вход свободен. Това подаръкът към габровци и гостите на града по случай празника и откриването на сезона, който от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ са подготвили.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В 21.00 часа отново пред театъра ще бъде предложена втората музикална изненада за вечерта – композиции за саксофон в изпълнение на Стефан Здравески. Тогава ще имате възможност да се срещнете с актьорите и режисьора на чаша вино. Събитието е с вход свободен.

В най-новия хит на Габровския театър режисьорът Петринел Гочев предлага нов прочит на класическия текст от Антон Страшимиров, като извежда темата за родствените отношения през погледа на различните поколения.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Това е шестият спектакъл, който той създава заедно с габровската трупа. С нея работи като щатен режисьор от началото на сезон 2018/2019. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева.

Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев.

С новия прочит на комедията, режисьорът Петринел Гочев и габровската трупа закачливо намигват към традиционни теми за различията между поколенията, липсата на диалогичност и желание за разбиране на другия.

Към тях се прибавя горещият въпрос дали понякога възрастните не пречат и не ограничават правото на избор на младите, как се понася тежестта на родството когато семейното неразбирателство се вихри като на истинско бойно поле.

Публиката ще се срещне с познати комични ситуации, през които всеки един от нас минава когато попадне във водовъртежа на войната между снаха и свекърва, когато се замесят чужди меркантилни интереси и когато едно дете ще се окаже носител на семейния мир и щастие. Звучи ли ви познато или пропуснахме нещо?

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ впечатлиха севлиевската публика

Групата ще изнесе първия си концерт в Севлиево по време на Празниците на града през октомври

Актьорът и музикант Стефан Вълдобрев изненада приятно севлиевци и гостите на града с прожекцията на филма „Лятото на Обичайните заподозрени“.

снимка: Община Севлиево

Любимият на редица българи филм за турнето на може би най-позитивната българска група бе приятно изживяване за хората, дошли на площада пред Община Севлиево.

снимка: Община Севлиево

По време на филма всички съпреживяха с актьорите емоциите от едно лятно турне, събрало в себе си хитове като „По-полека“, „Бряг с цвят най-зелен“ и култувото парче от 90-те „Обичам те мила“.

снимка: Община Севлиево

Еуфорията и усмивките на аудиторията останаха до самия край на филма, когато заваляха и въпроси към Стефан Вълдобрев и режисьора на лентата Камелия Петрова. Именно от техните отговори се разбра, че вероятно ще се направи и втора част на хитовия филм, а Вълдобрев обяви, че е готов да започне работа по нов музикален албум. „Стига само да намеря време за това, защото ми е нужно усамотение“, обяви Вълдобрев. Освен режисьора на филма на събитието присъства и съпругът на Камелия – Георги Иванов. Той е изпълнителен продуцент на лентата и е родом от Севлиево.

Това бе и първата изява на актьора и музикант в Севлиево, но категорично няма да е последната. „Обичайните заподозрени“ ще бъдат част от програмата на Празниците на града в средата на октомври, като тогава компанията ще изнесе своя първи концерт пред севлиевската публика.

Самият Вълдобрев благодари на Община Севлиево като организатор на празниците за поканата и обеща бандата да изнесе запомнящ се концерт в Севлиево. „Всъщност всеки мой концерт е уникален сам по себе си, радвам се, че ще могат да пея с групата пред вас през октомври“, сподели Вълдобрев след края на филма. Празниците на града тази година са от 9 до 14 октомври.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Английски художник с изложба в Галерията

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да ви покани на изложба „Лица“ на английския художник Рой Плейстоу.

Откриването ще се състои във вторник, 17 септември, от 17:30 ч. Рой Плейстоу живее в с. Ангелово, близо до Габрово.

Работил е в Лондон и в Амстердам като сториборд художник за филми и реклама.

Неговата страст за рисуване се появява, когато той е около 13 – годишен.

Учи в Иилинг Колеж в Лондон. Двама от учителите му са известните английски художници Дейвид Хокни и Роналд Китай.

Рой работи с масло и понякога с акварел. Има две изложби в Амстердам, Холандия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица