Свържи се с нас

Култура

С празна крина хамбар не се пълни

Published

on

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“ с. Гарван

Това е мотото на проекта „Творчество и знания за местно развитие и интеграция“, финансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово.

Прогнозират, че през 2030 г. 59 на сто от територията на България ще бъде заета от демографски пустини. А ние имаме ефективни инструменти за противодействие. Един от тях е екологичната култура, съчетана с възраждане на традиционни познания.

„Организираме занимания с деца и възрастни и работилници на открито. С тази инициатива разширяваме дейността си, противопоставяме традиционните екологични знания на миграцията и социалното разслоение.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“ с. Гарван

Особен акцент е участието на семейства от ромски произход. Действаме в посока образование /чрез неговите неформални форми/, което може да доведе до по-добро качество на живот, по-добра реализация на хората, повишаване на доходите им и социалната сигурност тук и сега.

Правим го чрез участие в творчески дейности и занимания, които въздействат естетически и духовно.“

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“ с. Гарван

Ако искате да участвате в уъркшоп за използване на възобновяеми материали и технологии в строителството и да научите легендата за конашкия мост – запишете се за следващите събития – по едно всеки месец.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“ с. Гарван

„През есента ще се занимаваме с преработка и съхранение на плодове и зеленчуци, ще запалим сушилото, ще направим мармалад без захар, ще печем чушки на огън и ще правим лютеница, ще редим пареница, ще правим домашно сирене, плетем чорап, ще правим дантела с игла и ще продираме.

снимка: Народно читалище „Христо Ботев 2008“ с. Гарван

И разбира се, ще печем пърленки на пещ и ще учим занаяти. Ще имаме час по вероучение, народни танци и пеене.

Ние сме Народно читалище „Христо Ботев 2008“ с. Гарван, hristo.botev2008@gmail.com, 0878825642 или във фейсбук.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица