Свържи се с нас

Любопитно

SmartyKids Габрово с двама медалисти от Олимпиадата по ментална аритметика

SmartyKids Габрово с двама медалисти на първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика в България! *Публикация съгласно договор*

Published

on

снимка: SmartyKids – Габрово

Два медала спечелиха децата от SmartyKids Габрово на първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика в България. Извоюваха ги 12-годишните Михаил Флягин и Андреана Манолова. Габровските „смартита“ бяха представени от общо четирима своите възпитаници, които показаха изключително високи резултати.

снимка: SmartyKids – Габрово

Менталната аритметика е ефективна техника, която позволява на всяко дете от 4 до 12 години да се развива хармонично, с помощта на редовни упражнения с абакус и смятане на ум.

снимка: SmartyKids – Габрово

Основният принцип на менталната аритметика е подобряване на работата на двете полукълба на мозъка. Благодарение на това, детето развива памет, внимание, концентрация, постоянство, започва бързо да брои, мисли творчески и аналитично.

снимка: SmartyKids – Габрово

Националната олимпиадата по ментална аритметика в България се проведе в столичен хотел.
Събитието посетиха над 700 души, от които 300 деца премериха сили в умения за бързо и правилно смятане, както с абакус, така и ментално.

снимка: SmartyKids

Олимпиадата се превърна в един незабравим празник за деца, родители и преподаватели. Докато децата решаваха, родителите присъстваха на изключително полезен и интересен семинар, относно безопасността в интернет и защо е важно да бъдем активни дигитални родители. Лектор беше Антоанета Василева от Асоциацията Родители/Национален център за безопасен интернет, Координатор на Консултативната линия за безопасен интернет.

снимка: SmartyKids

Докато всички с нетърпение очакваха резултатите от Олимпиадата, ДНК (Детски Научен Клас) забавляваха деца и родители с невероятното си интерактивно научно шоу. Всички се потопиха в света на науката, наблюдавайки на живо огън, вулкани, огромни сапунени балони, изпълнени с пара от сух лед, облаци от течен азот и др.

снимка: SmartyKids

Водещ на събитието беше детският писател Иван Раденков, който обяви победителите и връчи наградите на най-изявилите се „смартита“.

SmartyKids Габрово се представи достойно с 4-ма от своите възпитаници, които извоюваха два медала, във възрастова група 11-12г. Първо място спечели Михаил Флягин (12г.), а Андреана Манолова (12 г.) също се качи на почетната стълбичка, класирайки се трета.

снимка: SmartyKids – Габрово

Хрисимир Христов на 6г. и Александра Манолова на 8г., също от SmartyKids Габрово, се състезаваха съответно в групите 4-6г. и 7-8г., като и те показаха изключително високи резултати и получиха грамоти за участието си.

снимка: SmartyKids – Габрово

Финалът на това невероятно събитие настъпи с разрязването на огромна Smarty торта, с която организаторите почерпиха всички деца, включили се в #Superолимпиадата.

снимка: SmartyKids

Ако и Вие желаете да станете част от семейството на SmartyKids можете да запишете вашето дете в първия в Габрово детски център по ментална аритметика от веригатакойто се намира на ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6. Можете да се регистрирайте и за безплатен ШОУ УРОК на телефон: +359 897 970 400, през официалната форма в сайта или чрез лично съобщение във фейсбук страницата. Заповядайте и в Детски център по ментална аритметика SmartyKids.

Култура

Започна Трявна Арт Фестивал 2020

Published

on

На 3 август на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ се състоя официалното откриване Трявна Арт Фестивал 2020, който се провежда в Славейковия град от 3 до 8 август. Събитието започна с химна на Република България, в изпълнение на пиано на Сирма Величкова.

Думата бе дадена на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, под чийто патронаж се провежда фестивалът. Тя сподели, че за нея е привилегия фактът, че събитието се налага като традиция през годините.

По нейните думи Трявна Арт Фестивал утвърждава името на Трявна като средище на култура, изкуство и духовност. Кметът благодари на организаторите Димитър Малакчиев и Сирма Величкова, които въпреки извънредната епидемична обстановка направиха възможна реализацията на фестивала при спазване на всички противоепидемични мерки.

В концертната програма се включиха: Левент Ивов – кларинет, Австрия / България; Христо Христов – флейта, Германия / България; Христофор Маринов – цигулка, България; Димитър Иванов – контрабас, Белгия / България; Сирма Величкова – пиано, Германия / България; Дарина Ивов – пиано, Австрия / България.

Програмата включваше творби на К. Пендерецки, Дж. Верди, И. Чарт, П. Морлачи, Г. Доницети, Д. Ловрелио, Фр. Крайслер, Б. Барток, Е. Тозели, Фр. Пуленк, А. Пиацола. Шестимата творци трогнаха с изпълненията си многобройната публика.

Участниците получиха подаръци от кмета на община Трявна Силвия Кръстева и уверение, че винаги са добре дошли в Славейковия град.

Всички снимки от откриването на Трявна Арт Фестивал 2020 можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

И тази събота фермерски пазар „ОТ БГ“ на площад „Възраждане“

Published

on

Превърналият се в традиция фермерски пазар „ОТ БГ“, който се провежда всяка втора събота от месеца на площад „Възраждане“ пред Община Габрово, ви очаква на 8 август от 9:00 ч. до 15:00 ч.

Новите предложения в августовското издание са: масло от орех, шафранови продукти, плодове от земеделски производители от съседни на Габрово области. Очакват се 30 изложители, предлагащи истинска храна с доказан произход и български продукти.

На фермерския пазар „ОТ БГ“ участват земеделски производители, фермери и представители на продукти за здравето със съответните документи и сертификати, както и няколко занаятчии от Област Габрово, съхраняващи майсторлъка и традицията в занаятите си.

От 10.00 до 12.00 школата на Елиза Ковачева ще очаква най-малките посетители, в своето ателие „Даровете от природата“ на работилничката на фермерски пазар „От БГ“.

От 11.00 до 12.00 часа „Хоро за хората“ ще гостува на Фермерски пазар „ОТ БГ“.

През останалото време площадът ще бъде озвучен с най-хубавата популярна българска музика от 80-те години до днес и обичайно, в 14.00 часа, ще бъде изтеглена томболата, чиято наградна кошница ще бъде пълна с продукти от всички участници на пазара.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ се провежда в партньорство с Община Габрово, Областна дирекция „Земеделие“ Габрово и медийната подкрепа на „Габрово Нюз“, с организатор – рекламна агенция „Елмазови“ под търговската марка „ОТ БГ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Днес за рожден ден да почерпи… кметът на Дряново Трифон Панчев

Published

on

Днес, 4 август, специален повод да почерпи има кметът на община Дряново Трифон Панчев, който празнува рожден ден.

Екипът на „Габрово Нюз“ го поздравява по случай личния празник и поднася своите най-искрени пожелания за крепко здраве, късмет, благоденствие, лично щастие и неспирни професионални успехи, в ползва на Дряново и гражданите му.

Продължавайте да работите със сърце, дух и устрем за просперитета на община Дряново.

Надяваме се, че с енергията и позитивното си отношение ще успеете да допринесете за по-доброто бъдеще на всички!

Продължавайте да работите със същия нестихващ ентусиазъм и с лекота да намирате изход от всеки проблем или казус, с който се сблъсквате.

Честит рожден ден!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица