Свържи се с нас

Любопитно

Пролетта е тук! Ново зареждане на стока в магазин „Криси“

*Публикация съгласно договор*

Published

on


Магазин „Криси“ в Габрово Ви очаква с напълно ново пролетно зареждане. Тук ще откриете вносна битова химия, пелени за деца и възрастни, както и качествени дрехи втора употреба.


Заповядайте в понеделник, 18 януари, в 09.30 часа, когато ще отворят вратите на Магазин „Криси“ с изцяло нови пролетни предложения за Вас.


Магазинът се намира на ъгъла на ул.“Цанко Дюстабанов“ и ул. „Янтра“ в Габрово (до сградата на старата полиция и срещу офиса на Булсатком), и работи за Вас от понеделник до петък, за времето от 09.30 до 18.30 ч., а събота – от 09.30 до 14.00 ч.


Стоката в Магазин „Криси“ се отличава с високо качество директно от вносител и на достъпни цени. Заповядайте и се уверете сами!




 

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Култура

Успех на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ от конкурс в Русе

Published

on

Изпълнителите се завърнаха от XVI Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ в Русе и бяха отличени с три втори места на трио, малък и голям хор на „Габровски гласчета“.

В двудневно състезание от над 800 участници, нашите габровчета достойно представиха града ни.

Ръководителката на ДФФ „Габровски гласчета“ Стефка Стоева е щастлива от високите оценки на професионалното жури, с председател академик Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Формацията се подготвя усилено за успехи в следващ Национален конкурс във Варна, който ще се проведе в края на месец март.

Зареди още

Любопитно

„Не пренасяйте войната от вашите умове в нашите сърца”

Published

on

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово ви кани на официално откриване на изложба, под надслов „Не пренасяйте войната от вашите умове в нашите сърца”.

Осемнадесет платна на седем млади художници ще ви очакват на 22 март, петък, в 14.30 часа в СТЕМ-центъра на училището. Рисунките са вдъхновени от стрийт – арт изкуство, дело на анонимни посланици за мир.

Неанонимно и напълно осъзнато зад създадените нови картини и техните послания застават ученици от гимназията, които намериха в училище своето място за изява и получиха подкрепата на своя учител по история – Венцислав Велинов.

В техен ментор се превърна талантливата студентка от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” Даяна Димитрова, и след няколко месеца упорит и удовлетворяващ труд творците са готови да посрещнат своята публика.

Не пропускайте събитието, което носи в себе си заряд и емоция, способни да преобразят един свят на насилие и жестокост и да го превърнат в необят от любов!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица