Свържи се с нас

Култура

150 години от създаването си отбелязва НЧ „Априлов – Палаузов 1861“

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

150 години от основаването си отбелязва днес  народно читалище „Априлов – Палаузов 1861“ . Юбилеят ще бъде отбелязан с тържествен концерт – спектакъл  от 18,30 ч. Млако по – рано, в 17 часа, в хоровата зала на читалището, ще бъде представено юбилейното издание „150 години на фокус – историята в снимки“.

Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861” е една от първите читалищни организации в България – създадено е в далечната 1861 година.
Габровското читалище е основано на  13 декември 1861 г. За помещение била   отстъпена  одаята на църквата “Св.Троица”, използвана преди  това от  Девическото училище. Църковната килия  се пълнела от стари и млади, жадни за просвета. Читалището се абонирало за сп. “Книжици”и за издаваните в Цариград български  вестници.

Тук била пренесена  библиотеката на Априлов, която сега за първи път става достояние на  гражданството. В скоро време читалището уредило една добра библиотека. Книгите били разпределени в  11 отдела, общо 1029 тома.
През 1871 г. читалището взема под наем  къщата на  Христо Дюстабанов. Габровското читалище било душата на града. Всяко нещо, което трябвало да се предприеме отначало се обсъждало от читалищните членове. На 19 февруари  1872 г. то взема инициативата  за устройване празненство  в чест на избрания на 12 февруари с.г. български екзарх  Иларион Ловченски. През декември 1872 г. читалището подготвя тържествено посрещане на  търновския митрополит Иларион Макариополски. Читалищните членове били главните деятели на театралното дело. Първата пиеса била “Многострадалната Геновева”, подготвена от учителя Илия Христович  през зимата на 1871/72 г.
През 1871 г. читалището имало капитал от 25 хиляди гроша, по-голяма част от които внесло за  доизграждане на габровското училище.
През 1872 г. читалището уредило пансион за външните  ученици. За надзирател бил назначен Милан Радивоев. Имало 30-40 пансионери.
Като се построява Умниковото училище/ 1892 г./ театралните постановки и сказките се пренасят в салона на училището на ІІ етаж.Това време се нарича златно време за читалището и продължава до 1908 г.
Когато българският народ извоюва свободна българска черква  и свободни български училища, известна част от народа се отдалечава от читалището.
След Освобождението изниква идеята за възстановяване  на старите читалища и основаване на  нови. Отново  се връщат в църковната килия  на   “Св.Троица”. Оттам се преместило в къщата на Тишко Проданов.
Учредителното събрание по възобновяване на читалището станало през  м. август 1893 г. под името  “Априлов-Палаузов”На следващото заседание избрали ръководство от 15 члена с председател Васил  Грудов-кмет на Габрово, подпредседател Иван Пецов, касиер – Йонко Калпазанов.В устава е записано- да възбужда интереса към четене с това да спомага за нравственото и умствено  издигане на своите членове.На първото заседание се записват 56 члена. В читалнята се получават 32 вестника и списания
През 1893 г. постъпило дарение  на стойност 600 лв. От  Цанко Петров х.Стойчев, Христо Манафов, Иван Пецов за образуване на фонд “Постройка  на библиотечно помощение”
През 1897 г. библиотеката има 1580 книги, 345 души са взели  500 книги да домашно четене. В 1898 г. Министерството на  Просветата внесло 800 лв.  в касата  на  читалището. Набавени са . 52 стола, 3 копринени рокли за  царски роли. Определя се празникът на  библиотеката да бъде  на 25 март /Благовещение/.
Приело имената на двама бележити габровци – Васил Априлов и неговия пръв съратник Николай Палаузов, читалището неотменно защитава високата културна мисия на тези родолюбиви българи. От създаването си до наши дни то се развива и утвърждава като един от центровете на българската духовност и култура в града и региона.
Любителското художествено творчество, просветната и образователна работа са в основата на читалищната дейност.

През последните години и към момента в читалището активно репетират и концертират Детски и  Смесен хор за школувано пеене „Априлов – Палаузов”; Вокална група „Габровски напеви”, битова група към организацията на инвалидите и Детски състав за български народни танци. Днес Клубът за спортни танци „Ритмика”, Сдружението по изкуствата, формациите за модерна хореография – Шоу балет „Магия” и „Мега Денс”, Клуб „Актуални събития” при Габровската организация на слепите са съвременни форми за занимания по интереси, за желаещите от всички възрасти и професии.Ежегодно читалището провежда конкурса „Априлови литературни награди” и детския конкурс „Многоликото изкуство”.
Читалището осъществява успешно партньорство с всички културни организации и институции в града и в областта по различни събития, годишнини и празници.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица