Свържи се с нас

Култура

Пипереницата се приготвя с най-хубавите чушки от градината

Сезонът на туршиите

Published

on

Христина Янкова се вписва чудесно във възрожденската атмосфера на музей „Етър”. Носията, с която секретарят на читалището в севлиевското село Богатово е облечена, е наследство от нейната баба. Коланът – в бял, зелен и червен цвят, е личен патент на Христина Янкова, изработен от самата нея.

Жени от село Богатово приготвят пипереница в музей „Етър”, където на 3 и 4 октомври посетителите научиха стари рецепти за туршия и видяха как се прави зимнината в миналото.

Чушките се обират седмица-две преди да бъдат сложени в качето. Необходимо е да са позавехнали. На дъното на съда се нареждат листа от дюля, вишна или друго плодно дърво. Може и лозови. Върху тях се поставя ред чушки, върху него отново листа и следващ ред чушки. Така до запълване на качето. Най-отгоре се слагат малка диня, зелени домати, морков или друг зеленчук, какъвто има в градината. Три литра вода завира, добавят се литър и половина оцет, 200 грама сол и 300 грама захар. С тази течност се заливат зеленчуците. Пропорцията е за 6 килограма чушки.

На всеки три дена се преточва течността, докато стане готова туршията. За да се пресече ферментацията, се поставят глава хрян и шепа синап, обвит в тензух. В наши дни се ползва бензоат.

Любимата песен на трите жени от село Богатово, които приготвяха туршия в музей „Етър”, е за фаталната красавица Ангелина. Те я представят с готовност пред посетителите. В нея става дума за любов и трагично убийство. Мелодията е бавна и малко тъжна. Ангелина се влюбва в двама братя, които в една и съща вечер – сряда, идват при нея. Следва гневен скандал и убийство.

Дори да звучи като турски сериал, историята е истинска. Запазена в спомените на старите жители на село Богатово, тя се разказва и днес. Най-вече чрез песента за Ангелина. Христина Янкова разсъждава, че името Ангелина не се носи от никоя жена в това населено място. Дали пък хората толкова са били разтърсени от кървавата развръзка на любовта между тримата млади, че са решили никога повече жена с името Ангелина да няма в тяхното село? Да, наистина като турски сериал, но с българи в главните роли. Днес в Богатово мирно съществуват и българи, и турци, макар вторите да са останали съвсем малко на брой. Христина Янкова споделя, че живеят много задружно.

Не винаги обаче е така. Секретарят на селското читалище прави свои проучвания на името на селото. В средата на XIV век тук вече преобладават турците. Фамилията Богатинови бяга в Русия и 30 години по-късно – към 1484 година, около Калининград възниква село Богатиново. Христина Янкова, която подготвя своя история на селището, смята, че там се заселва потърсилата спасение в Русия българска фамилия.

В наши дни, за щастие, в село Богатово няма проблеми между хората, провокирани от етническата им принадлежност. Една от жените, които на 3 и 4 октомври приготвяха туршия в музей „Етър” бе 80-годишната баба Фатма. Носията, с която бе облечена, по нищо не се различаваше от носиите на съселянките й. Туршията й – също.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Когато пешката става царица“

Published

on

„Когато пешката става царица“ е името на втората изложба на Анжела Минкова в галерия „Видима“, точно десет години след нейното първо представяне пред севлиевска публика. Авторката известна с многоликост в изразните средства ще представи резултатите от своята поредна трансформация.

Анжела Минкова е един от малкото художници в България, които са усвоили техниката за рисуване върху вода, още известна като Ебру, която се заражда преди повече от пет столетия по земите на древна Персия.

В търсенето на нови и неизследвани творчески територии, съдбата отвежда авторката в Истанбул, където я среща с майстор, който я обучава в тайните на това изкуство. От персийски език Аб-ру се превежда буквално като ликът на водата. Земите на Персия, се считат не само за люлка на цивилизациите, но и за родина на най-великата игра – Шахмат.

И подобно на историите от легендите, за пешката, която прави първите стъпки на шахматното поле, след многогодишни опити и експерименти, Анжела Минкова произвежда слабата фигура във всемогъща царица, за която няма недостъпни места на творческата дъска.

Анжела Минкова завършва художествена гимназия в София, а след това специализира „Илюстрация и оформление на книгата“ към ВИИИ „Николай Павлович“. През годините нейната биография се обогатява с над петдесет самостоятелни и общи изложби в страната и чужбина, награди за рисунка и графика, както и две награди на ДХС „Габрово“.

Нейните интереси се разпростират от илюстрация и графика, през живопис до скулптура, като във всяка област тя показва завидни резултати, плод на усърден труд, учение и усъвършенстване.

Всичко това тя показа и в своята първа изложба в галерия „Видима“, която със сигурност много от нашите редовни посетители си спомнят. „…от картините й личи, една особена любов към подробностите, към детайла, към измислицата, към причудливите неща, сюрреализма, към една двусмисленост, към илюстративност на мисълта, фантазията, всичко, което я вълнува и обкръжава.

Определено има любов и към пътуването, това се отразява в нейните творби, тя е един уникален творец, който се занимава не само с живопис, рисуване, графика, но и с пластика, фотография с писане на книги, поезия и много други неща. Всичко, което е в света на творчеството, я привлича и я води по нови неизучени още за нея самата пътища. Привлича я с нещо ново, неизвестно, непознато и тя успява да го овладее в най-прецизния му вид…“

Такива са били думите на Ирина Колбасова при откриването на тогавашната изложба на Анжела Минкова. Днес очите ни са насочени към новата Анжела, която ще ни омагьоса и потопи във вълшебния свят на Ебру.

Откриването ще бъде на 3-ти ноември, вторник от 18:00 ч. в галерия „Видима“ при спазване на противоепидемичните мерки. Повече за тайните на Ебру ще научат нашите гости по време на специална демонстрация на живо в галерия „Видима“, веднага след официалното откриване на изложбата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Премиера на филма „160+ Габрово грда“ ще има! И на живо и online!

Published

on

Екипът на Фондация „От БГ“ съобщава, че премиерата на филма „160+ Габрово град“ ще се състои на 28 октомври (сряда) от 18.00 часа в зала „Възраждане“ при спазване на всички противоепидемични мерки, препоръчани в заповедта на директора на Районната здравна инспекция, а именно – запълване на залата 30 % и задължителни маски.

Събитието ще бъде предавано в реално време на You Tube канала на сайта на Община Габрово.

Филмът ще бъде разпространен и през социалните медии.

Въпреки големия интерес към концерта „Пъстроцветен наниз от българско и европейско класическо вокално наследство“, той ще бъде отложен за неопределено време. Отлага се също и участието на ФТА „ Сивек“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят филма „160+ Габрово град“

Трима професионални оперни певци и пианист ще гостуват на Габрово при представянето на филма „160+ Габрово град“

Published

on

На 28 октомври, от 18.00 часа, в зала „Възраждане“ ще бъде представен филма „160+ Габрово град“ на Фондация „ОТ БГ“, създаден с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово. Кадрите от филма ще ни върнат към началото на Габрово като град и ще ни разходят из неговата 160-годишна история.

С помощта на разказите на наши съвременници ще си припомним защо Габрово е наричан град на първите, ще научим любопитни факти за живота на известни габровци, ще разгледаме местните забележителности, даващи ни основание за гордост.

Историята ни е пътят – казва авторът на филма – Ивелина Елмазова, настоящето ни е посоката, бъдещето ни е смисълът!

Събитието ще бъде в две части – първата – с представянето на филма и участието на ФТА „Сивек“ при НЧ „Габрово-2002“, а началото на втората част ще даде един колаж от непоказани кадри във филма, които ще усмихнат публиката в залата.

Все пак максимата „Светът е оцелял, защото се е смял“ е изцяло габровска и организаторите на събитието държат на това! Минути след искрените усмивки на всички ще започне един изключително вдъхновяващ концерт със заглавие “Пъстроцветен наниз от българското и европейско класическо вокално наследство“ в изпълнение на Гиргина Гиргинова – сопран, Пламена Гиргинова – сопран, Владимир Попов – баритон и Йосиф Герджиков – пиано.

Концертът обединява класическата духовна музика с традиционната българска музика, така както филмът 160+ Габрово град доказва, че духът на Европа е бил в историята и настоящето на родния ни град и ще бъде като път и съдба.

Тъй като събитието ще е със свободен вход, от името на организаторите молим всички посетители да спазват мерките за провеждане на събитие в затворени пространства и да сядат през седалка, както и да поставят маска на лицето си! Благодарим Ви предварително!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица