Свържи се с нас

Култура

Откриват изложба от националния пленер на Боженци

Published

on

Този петък, 11 септември, от 17.30 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки, в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово ще бъде открита изложбата от творбите на участниците от тазгодишното издание на националния пленер по живопис „Боженци“ 2020.

Проф. дн Антоанета Анчева, Иво Бистрички, доц. д-р Красимир Русев, Момчил Георгиев – Момчи, Радослав Нейчев, Стоил Мирчев и Цвета Петрова са участниците в настоящото издание на пленера, организиран от ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Авторите ще покажат картини, създадени по време на едноседмичният им творчески престой в базата на СБХ в Боженци.

Изложбата е своеобразна премиера на проф. дн Антоанета Анчева, Момчил Георгиев – Момчи, Радослав Нейчев и Стоил Мирчев пред габровска публика. Това е първото им участие в изложба тук.

Иво Бистрички е участник в 23-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, през 2017г. Доц. д-р Красимир Русев бе представен със своя творба в изложбата „Временен баланс – непрестанни трусове“, организирана от ХГ „Христо Цокев“, през ноември 2016 г.

Цвета Петрова получи право на участие в пленера след номинация в Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички“ 2020 г, също провела се в габровската галерия.

Пленерът по живопис „Боженци“ започва историята си през 1975 г., като международен. С малки прекъсвания се провежда и до днес. Организира се в уникалния архитектурно-исторически резерват, село Боженци в централна Стара планина близо до Габрово.

Традицията е нарушавана два пъти, като домакинството е предоставяно по веднъж на Етнографския музей „Етър” и на Соколския манастир.

През годините с организацията се е занимавала основно групата на габровските художници. С пленера са свързани имената на Никола Николов, Иван Кънчев, , Иван Христов – Грога, Минчо Минчев и редица други габровци.

Провежда се през есента, а от 1977 г. започва паралелно пролетно издание, в което участие вземат млади автори. Провеждало се е в началото на април – през пролетната ваканция на студентите.

Първите участници в така наречения „младежки пленер” са били: Йордан Лазаров, Димитринка Грънчарова, Цветан Колев, Дянко Колев, Иван Кънчев, Иван Цачев, Амалия Минчева, Минчо Минчев, Иван Бараков, Иван Банков, Ема Вертерова и Цеца Великова.

Възрожденската атмосфера и балканджийският дух превръщат архитектурния резерват в предпочитано място за творческа изява.

Пленерът по живопис „Боженци” е от изключително значение за габровската галерия, тъй като чрез него във фонда е сформирана богата колекция от съвременно международно изкуство.

Авторите са предимно европейски, представители на различни течения, изразители на най-характерните художествени явления от съответните национални школи. В Боженци са били художници с ярка инвенция, някой от които с изключително авангарден подход.

Целта на пленера е да осъществява обмен между творци от различни страни, художествени школи и тенденции в изкуството. Всяко издание завършва с изложба на творбите в ХГ „Христо Цокев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица