Свържи се с нас

Култура

Наградиха победителите в първата „Обредна трапеза“

Published

on

Представителите на Народно читалище „Васил Левски – 1900“, село Войнягово, взеха първа награда в категорията „Цялостно представяне на обред” по време на Първия национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, който се проведе в музей „Етър“ на 5 септември.

Събитието е част от тридневния „Празник на пестила“ (5, 6 и 7 септември). От читалището се представиха с възстановка на „Старчовден“ във Войнягово. На второ място в същата категория се класират представителите на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1927“, село Тополи, община Варна.

Първа награда в категорията „Най-добро изпълнение на фолклорен танц“ е присъдена за представянето на капанска сватба от Ансамбъл за изворен фолклор „Капанска китка“ при НЧ „Просвета – 1883“, село Гецово, община Разград. Втора награда получава ФТА „Сивек“, Габрово, а трета – Ансамбъл за изворен фолклор „Капанци“ при НЧ „Искра – 1983“.

В категорията „Най-добро изпълнение на фолклорна песен“ първо място заемат „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово – 2002“ за възстановката „Лазарки“. Втори са представителите на НЧ „Добри Люцканов – 1912“, село Васил Друмев, община Шумен, а третото място е присъдено на театрална група „Невена“ при НЧ „Съгласие – 1911“, село Велковци, община Габрово.

В четвъртата категория – „Най-добре съхранен и представен автентичен костюм“, първи са представителите на НЧ „Петър Парчевич – 1927“, село Асеново, община Никопол, които представиха „Цурки“ – зимен карнавал. На второ място са класирани представителите на ГАФ „Красенски кехлибар“, село Красен, община Иваново, а на трето – НЧ „Димитър Благоев – 1907“, град Вълчи дол, община Варна.

Всяка от участвалите в събитието формации получава Уверително от музей „Етър“. Класираните на първо място в отделните категории получават парични награди.
„Цялостно представяне на обред” – 1000 лева.
„Най-добро изпълнение на фолклорен танц“ – 400 лева.
„Най-добро изпълнение на фолклорна песен“ – 400 лева.
„Най-добре съхранен и представен автентичен костюм“ – 200 лева.

Наградите на победителите в отделните категории бяха връчени от кмета на Габрово Таня Христова, областния управител Невена Петкова, директора на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова, представителя на журито проф. д-р Даниела Дженкова и зам.-директора на музей „Етър“ Ваня Донева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица