Свържи се с нас

Култура

Фотоизложба на Цончо Балканджиев в Галерията

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да ви покани на откриването на фотоизложба „Родопски шарки” на Цончо Балканджиев на 4 септември от 17.30 часа. Експозицията включва 36 пейзажа от Родопите. Любовта на автора към това кътче от България се появява през далечната 1984 г., когато за първи път посещава Родопите.

През годините изминава хиляди километри в търсене на интесесни сюжети и различни гледни точки. Има места, на които се връща по 30 – 40 пъти, докато успее да направи добър кадър. Снима планината през всички сезони – пролет, лято, есен и зима. Казва, че за да се направи един кадър, е нужно да се движи много, да търси нови места. Колкото повече локации успява да посети, толкова повече успява да заснеме и да покаже на публиката.

Усетът за композиция и светлина Цончо Балканджиев наследява от изобразителното изкуство, защото дълги години работи, като учител по изобразително изкуство. Не обича да обработва кадрите си прекалено много.

Компютърната намеса е съвсем минимална, подчертавайки автентичността на уловения момент. Цончо Балканджиев е роден на 27.05.1953 г. в Павликени, област Велико Търново. След завършване на средното си образование продължава обучението си в Учителския институт „Кирил и Методий“ в Дупница.

От 1978 година до 2015 година работи като учител по изобразително изкуство в СОУ „Бачо Киро“ – Павликени. Сериозните си занимания с фотография започва през 1977 година.

Първото му участие е през 1979 година в национален фотоконкурс: „Биенале на фотографията”. През 1982 година получава първата голяма награда от фотоконкурс. Изявите му бързо го налагат като име във фотографските среди. А предпочитанията към портрета и пейзажа открояват неговата творческа индивидуалност.

През 1984 година от Министерство на културата е удостоен със званието „Фотограф-художник”. През 1985 година е отличен с голямата награда на Общински народен съвет Велико Търново за участие във фотопленер „Велико Търново“.

Следващата година идва и първото международно признание – трета и четвърта награда от фотоконкурса „Цайс практика“ – Берлин. През 1989 г. получава отново отличия от този международен конкурс. Участва в редица фотографски форуми – световния салон в гр. Рига – Латвия, по случай 150 години от изобретяването на фотографията, заедно със 150 фотографа от цял свят; салони за художествена фотография под егидата на FIAP (Международната асоциация по артистистична фотография) в над 30 държави – Германия, Полша, Русия, Франция, Италия, Турция, Сърбия, Австрия, Израел, Китай и др. Негови работи са награждавани на национални и международни фотоизяви.

Носител е на 2 златни медала на FIAP, 2 златни медала на PSA (американската асоциация по артистична фотография) златен медал на Фотографска академия „Янка Кюркчиева”, сребърен медал на австрийската асоциация по артистична фотография, както и на почетни дипломи на FIAP . През 2013 г. е удостоен със звание артист на FIAP (AFIAP).

През 2020 г. е удостоен със звание ексълънс на FIAP (EFIAP). През 2017 година, за изключителен принос към развитието на българската фотография получава най-високата годишна награда на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ – статуетка и почетна грамота.

Повече от 20 години сътрудничи на много български вестници и списания. Автор е на 15 самостоятелни изложби на художествена фотография – в Павликени, София, Варна, Благоевград, Ямбол, Велико Търново, Казанлък, Севлиево, Горна Оряховица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица