Свържи се с нас

Култура

Габровският театър открива сезона на 2 септември

Published

on

Един от най-новите и авангардни спектакли на габровската трупа – „Мечтата на Наташа“, ще даде старт на 75-я сезон на ДТ „Рачо Стоянов“. Откриването ще се състои на 2 септември 2020 г., сряда, от 19.00 часа на голямата сцена в театъра. Новият сезон на габровския театър ще бъде насочен към отбелязването на 75 години от създаването на културната институция, като кулминацията на честването е предвидена през октомври 2020 г.

Моноспектакълът „Мечтата на Наташа“, чиято премиера се състоя на 25 юни тази година, е под режисурата на Ана Батева. Това е съвместна продукция между Габровския драматичен театър и независимото сдружение SPAM studios. Веднага след него ще има среща с публиката, на която всеки може да попита всичко, свързано с правенето на съвременен театър. Постановъчният екип: Ана Батева – режисьор, Поля Йорданова, която влиза в ролята на Наташа и Стефан Здравески – автор на музиката, ще отговори на въпросите на зрителите. Ако се интересувате как артистите си учат текста или какво става, ако го забравят по време на представление, как режисьорът избира актьорите и кой пише текста на постановката, що е сценична адаптация и как се пише музика за театър, не пропускайте възможността да се срещнете с екипа на „Мечтата на Наташа“.

Постановката е направена по едноименната пиеса на младата руска авторка Ярослава Пулинович. Освен режисьорската работа по моноспектакъла, Ана Батева е преводач на текста. Творческият тандем между нея и композитора Стефан Здравески е познат на публиката от постановката им „Кокошка“ по А. П. Чехов и Николай Коляда, която е съвместна продукция между ТР „Сфумато“ и SPAM studios. На срещата зрителите ще могат да отправят своите въпроси за режисьорските ѝ интереси към съвременната руска драматургия.

Представлението „Мечтата на Наташа“ е пряма и откровена дискусия по актуални социални въпроси. Младата актриса Поля Йорданова се превъплъщава в буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка Наташа. Ще видите объркания ѝ емоционален и мисловен свят, в който копнежът за любов е търсено спасение, усилие да се впишеш в живот, който ти се полага по право, но ти е отнет по рождение. Режисьорската трактовка не ви предлага готови решения, а по-скоро поставя въпроси към родители и младежи.

Моноспектакълът ще ви накара да преосмислите семейните ценности, ролята на възпитанието и образованието в изграждането на днешните млади хора като пълноценни личности. В „Мечтата на Наташа“ няма да срещнете излишния и досаден шум на фалшив морал и социална загриженост. Ще видите част от живота такъв, какъвто е – суров, динамичен, безмилостен, нежен, мечтателен и добродушно наивен като копнежите на 16-годишно момиче. Графити техники и похвати от уличното изкуство също намират своето място в семплата, строго стилизирана сценография на представлението.

Моноспектакълът е подходящ за публика над 16 години. Следващото представление на „Мечтата на Наташа“ на габровска сцена ще бъде на 17 септември, от 19.00 часа в салона на ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката ще гостува на пловдивския театър „Хенд“ на 25 септември от 19.00 часа.

Преди това Габровският драматичен театър кани публиката на новия цикъл „Театър под звездите“, който ще се проведе в РЕМО „Етър“ през празничния уикенд. В рамките на три дни ще видите: „Руски вечери с револвери“ на реж. Петринел Гочев – 5 септември, „Лейтенат Густл. Да обичаш живота!“ на реж. Васил Дуев – 6 септември и „Руски вечери с микроскоп“ на реж. Петринел Гочев – 7 септември.

Всички представления са с начален час 20.00 часа. Билети може да закупите от касата на габровския театър или онлайн от https://bit.ly/2G7AffR за „Мечтата на Наташа“ и от https://bit.ly/2EVMDil за „Театър под звездите“ в РЕМО „Етър“.

*Снимки: Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица