Свържи се с нас

Култура

Цветна гравюра на дърво от Васил Попов

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да представи пред габровска публика творчеството на един от най-ярките и най-оригиналните художници, в Българското изобразително изкуство от края на 20 и началото на 21 век – Васил Попов. Изложбата ни среща с една изключително интересна техника – ксилография, която представлява цветна гравюра на дърво.

Тази техника е най-старият вид печатна графика на дърво, първоначално развила се в Китай, Япония и Корея през 6-8 век. Освен това, цветната ксилография е доста рядко разпространена техника за печат днес, защото е трудоемка – всеки отделен цвят в изображението изисква работа с отделна дъска.

Поради това, процесът на изработване на цветна ксилография се превръща в истински творчески ритуал. През 1989 година Васил Попов прави първата си изложба с цветни гравюри.

През 90-те години на 20 век се утвърждава като един от най – оригиналните графици у нас, работещи в тази техника. Приживе в едно свое интервю художникът споделя, че „гравюрата на дърво е доста тъжна, защото изисква отсичането на дърво, което ражда плодове и това би могло да бъде оправдано, ако от добре полираните дървени блокове се раждат други плодове със същата живителна стойност“.

Лаконичността на графичните образи Васил Попов изпълва със смисъл. Живителната сила на графиката му се състои в познанието на тези смисли и тяхната приложимост в нашия живот.

Васил Попов е роден в Габрово през 1958 година. Професионалното си образование получава в Художествената гимназия в София, която завършва през 1977 година. За целия си творчески живот той организира повече от 20 самостоятелни изложби не само в България, а и извън нея.

Географските местоположения на изложбите му са доста разнообразни: Франция, Германия, Словения, Сърбия, Италия, Полша, Холандия. Васил Попов има редица участия в международни графични форуми, сред които: Биеналето на графиката в Сарсел, Франция, Международното биенале на графиката в Белград, Интерграфия в Катовице, Международното биенале на графиката в Любляна и в Художествения музей на Ямамаши, Япония.

Носител е на Първа награда за графика от Есенния салон в София през 1994г., както и на награди от Международното триенале на графиката в София (1995), Международното триенале за гравюра на дърво в Банска Бистрица, Словакия (1995) и Първа награда от Handicap Competition, Centrum OBRA (1996).

Графичните творби на Васил Попов привличат зрителя със колористична изисканост, композиционна камерност и вътрешна чувственост. Художникът ни кани да се потопим в едно медитативно пътуване сред образите и знаците, които подобно на будистката сутра приближават съзнанието ни към познанието на истината. През октомври 2019 година в интервю за БНР изкуствоведът Филип Зидаров споделя следното: „…Васил Попов, освен всичко, прави един много интересен преход към търсенето на разбиването на конвенциите които са се случили в края на 80-те години. Неговата образност е на границата между конкретното и абстрактното, той точно осъществява прескачането между двете. Освен друго, неговите образи са безкрайно естетични. Те са красиви като мисъл и като изпълнение…”.

В настоящата експозиция Художествена галерия „Христо Цокев” представя 39 творби, собственост на семейството на художника, създадени през 90-те години на ХХ -ти век. Откриването ще се състои в петък, 19 юни, от 17.30 часа.

Изложбата е част от инициативата на галерията, свързана с отбелязването на 160 години от обявяването на Габрово за град, и представя художници свързали житейския или творческия си път с града.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Музикална четвъртък вечер на пл. Възраждане

Published

on

снимка: Община Габрово

Най – новото от репертоара си с народна музика ще представи пред своите почитатели Оркестър Габрово на 9-ти юли, четвъртък, от 19.00 часа, на площад „Възраждане“.

Солист на оркестъра ще бъде Таня Соколова. Диригентът – Николай Венков, споделя, че аранжиментите са правени през последните месеци на изолация и музикантите са нетърпеливи да ги представят пред публика.

Изберете четвъртък вечер, за да споделите емоцията от един много български и много габровски концерт! Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровци ще могат да прочетат 1 538 нови заглавия в Библиотеката

Published

on

Министерството на културата обяви списък с допуснатите и одобрени проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

Проектът е на обща стойност 25 000 лева и включва 1 538 нови заглавия. Над 40 % са изданията от български автори.

Общо 206 български издателства са намерили място в проектното предложение. Предвижда се закупуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители.

Подбрани са художествена литература, художествени произведения за деца, хуманитаристика, справочна и друга научна литература.

„Средствата, отпускани от Министерство на културата, дават възможност своевременно да се закупят стойностни заглавия, съобразени изцяло с профила на библиотечния фонд и с информационните, културните и образователните нужди на потребителите на библиотеката“, смята директорът Савина Цонева.

*Снимки: РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица