Свържи се с нас

Култура

125 години от рождението на Константин Йотев (1895-1978 г.) – общественик и поет

Published

on

На 27 февруари се навършват 125 г. от рождението на Константин Стефанов Йотев (Коста Йотевски) – общественик, поет, член на Съюза на слепите в България, дългогодишен председател на Съюза на запасните офицери в Габрово.

Снимка на  Константин Йотев във Киевската гимназия, 1912-1913 г. (прави, първият от дясно наляво)   ф.826К оп.1 а.е.124 л.7

Роден през 1895 г. в семейството на търговеца Стефан Йотев, той получава основното си образование в Габрово. Завършва средно образование във Владимировски киевски кадетски корпус с чин подпоручик. Записва се като доброволец към 23-ти Шипченски пехотен полк, с който участва в боевете при Одрин. Мобилизиран е по време на Междусъюзническата война (16.06. – 28.07.1913 г.) в състава на 63 пехотен полк като юнкер взводен командир в втора картечна рота.

Атестат на К. Йотев от Владимировски киевски кадетски корпус, 29 април 1913 г.
ф.826К оп.1 а.е.4 л.13

Непосредствено след приключването на войната постъпва във Военната школа за офицери в София, която завършва през 1914 г. Взима участие в Първата световна война, където влиза в оперативната зона на военните действия от 1 октомври 1915 г. до 29 септември 1918 г. През месец март 1919 г. е изпратен в състава на 38-ми пехотен Одрински полк., от където през месец февруари 1920 г. е уволнен поради решенията на Ньойския мирен договор за съкращаване на армията.

Диплома от Фридрих университет  (Хале-Витенберг, Германия), 27.02.1922 г.
ф.826К оп.1 а.е.1 л.10

В периода 1920 – 1923 г. завършва успешно селскостопанския факултет във Фридрихсуниверситет в гр. Хале, Германия. Завръща се в Габрово с диплома на агроном и започва работа в местността “Манафовото“ край града. На 9 юни 1923 г. е назначен от търновския военен управител за комендант на Габрово, но заема длъжността за кратко. Последователно работи като чиновник в габровските фабрики “Трикооп“ и “Аспарух“ и като прокурист в АД “Христо. Р. Бобчев и сие“. Също така е съдружник в патронна фабрика „Иван Донков и синове”.

„Габрово и габровци в робството и в борбите за освобождение”, Габрово, 1942 г.
ф.826К оп.1 а.е.34

През 1937 г. Йотев загубва напълно зрението си, но продължава да работи до пенсионирането си през 1949 г. Дейна фигура в обществено-политическия живот на града, той става член на политическа партия “Звено“ още при създаването й преди 9 септември 1944 г.

В дома му са отсядали някои от нейните лидери като, Кимон Георгиев, ген. Владимир Стойчев, Дамян Велчев, Фердинанд Козовски, д-р Рачо Ангелов, Райко Дамянов и др. В ранните си ученически години К. Йотев прави първите стъпки в своята творческа дейност.

Част от разказ на военна тематика от К. Йотев, 1930 г., ф.826К оп.1 а.е.38 л.18

Започва с поезия, а по- късно преминава и към прозата. Написва десетки стихотворения посветени на загиналите във войните за родината, на природата, на близки и роднини, на редица исторически личности – Христо Джермански, Стефан Йонов, Кирил Станчев, д-р Стефан Трейман. На Лазар Донков и Ганка Рибарова посвещава стихотворението „Етнографски парк-музей – с.Етър” от 25 юни 1965 г.

В творчеството му значително място заемат, както историческите изследвания за Габрово и габровци, така и мемоарите му за участие във войните, художествено пресъздадени в разкази и поеми. През 1942 г. излиза от печат книгата му “Габрово и габровци в борбите за освобождение“, а на следващата година стихосбирката “За родината“, посветена на брат му Цанко загинал в Междусъюзническата война – стихосбирка, която Йотев подарява на Априловската гимназия в града. Неотпечатани остават много стихосбирки на Йотев като: “Сред природата“, “Детски светове“, “Сред цветята“, “Размисъл за живота“, “Жертвеният подвиг на един народ“, “На Едвокия“ и др., а също така и романа му “Три поколения“.

Стихотворение, посветено на Лазар Донков и Ганка Рибарева, 26.06.1965 г.,   ф.826К оп.1 а.е.75 л.2

Той пише и много статии и дописки, които печата във вестниците “Известия“, “Възход“, “Изгрев“, “Балканско знаме“ и сп. “Звено“. Константин Йотев умира на 11 март 1978 г. в Габрово. В Държавен архив – Габрово във фонд №826К се съхраняват документи от биографичната, творческата и обществената му дейност., който е достъпен за потребителите на архивна информация.

Автор: Стефка Вуцова, главен експерт в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

115 години Габровско машиностроене (част 3 и 4)

Published

on

Първият български тъкачен стан е създаден в Габрово.

Третият син на Ив. Недков – Цветан, учи в Априловската гимназия, но всяко лято работи по два месеца във фабриката на баща си. Така, постепенно добива необходимата техническа и практическа подготовка за един бъдещ инженер. Следва във висшето техническо училище в Мюнхен, Германия. По съвет на баща си постъпва като работник в заводите „Шкода” – Пилзен, Чехословакия, защото „добър инженер става онзи, който е бил добър работник по професията си“. След като завършва образованието си, през 1933 г. се завръща в Габрово.

По това време фабриката се намира в тежко финансово положение и заради световната криза (1929-1933). Ив. Недков е вече с разклатено здраве и умира на 21 юни 1936 г. Под негово ръководство предприятието не се разраства особено, а е по-скоро една добре обзаведена машинна работилница, без някаква специализация и серийно производство.

Инж. Цветан Недков постепенно оглавява производството на изпадналата в безизходица фабрика. Като по-ориентиран, той вижда, че след голямата световна криза, вътрешният пазар ще е гладен за текстилни изделия и по-специално памучни платове. Ориентира се към изработване на памукотъкачен стан.

През 1935 г. инж. Цветан Недков става първият в България произвел памукотъкачен стан, задвижван от собствен електромотор. Същата година той е показан на организираната от Съюза на индустриалците в Габрово занаятчийско-индустриална изложба, подредена в Априловската гимназия.

Целият материал, подготвен от Иван Постомпиров – гл. уредник в РИМ – Габрово, може да прочетете оттук.

Първи инж. Цветан Недков въвежда петдневна работна седмица и работа на акорд в своето предприятие.

През 40-те години на ХХ в. фабриката на „Ив. Недков“ АД постепенно започва да се справя с натрупаните задължения под ръководството на инж. Цветан Недков. Той изпълнява едновременно различни длъжности: ръководител, директор, конструктор, технолог, доставчик на материали, домакин, качествен контрол. Цялата администрация се състои от 1 счетоводител и 1 деловодител.

Инж. Цв. Недков въвежда собствена организация на производството: работа на акорд и заплащане на произведена бройка машина. Това позволява формиране на значително по-високи заплати. Изисква се само първокачествена продукция, за допускане на брак се предвиждат удръжки.

Съвсем непознато за тогавашното време в България е въвеждането на петдневна работна седмица от инж. Недков. Според него, отпочиналите работници дават по-качествена продукция. След 1942 г. във фабриката вече работят 120 души.

Под негово ръководство се създават и много добри работници: стругари, фрезисти, шлосери, леяри, които продължават да работят и дори стават ръководители в създадения по-късно Държавен машиностроителен завод (ДМЗ) по времето на социализма. Целият материал можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

До 8 март гласуваме за Събитие на годината в областта на културата

Published

on

Повече от 500 са вече гласуванията за събитието на годината в областта на културата за 2020 година. Конкурсът се провежда в Габрово за поредна година и се организира от Клуба на будителите към Народно читалище „Будителите 2017“. Тази година номинациите са по-малко, но не по-малко качествени и харесвани от публиката. Предложенията са 13.

Сред тях най-новата постоянна изложба „Огледална зала“ в Музея на хумора и сатирата, XVIII-тото издание на Фестивал ”Празник на духовната музика” на НЧ „Габрово 2002”, Архиерейското наместничество и Община Габрово с подкрепата на Министерството на културата.

Номинирани са събитията, посветени на 75 годишнината на ДТ „Рачо Стоянов“ – спектакълът „Под игото – 1894-та“ и дигиталната инсталация „Да открехнем прозореца”. И този път Драматичният театър присъства в конкурса с две номинации и другата / не втората/ е „Салиери”- спектакъл на режисьора Петринел Гочев.

Няколко са инициативите, посветени на 160-татеа годишнина на Габрово град. За отбелязване е фактът, че те са получили не само оценката на публиката, а преди това и подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово. Това са външната експозиция „Габрово – център на знание и просвета“ на Национален музей на образованието, изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово” на Държавен архив–Габрово, Филмът „160 +” на Фондация „ОТ БГ” , Книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот“ от Владимир Гаджев и албумът с концерт на „Суинг дикси бенд Габрово“ в Париж през 1986 г, както и инициативата „Мини Габрово“ на читалище НЧ „Будителите – 2017“.

В конкурса „Събитие на годината“ участва и Празникът на пестила с Националния фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ на РЕМО „Етър”, авторският концерт на Радослав Талев „This is me“, концертът „Минчо Минчев на 70 и Габрово на 160”, организиран от Община Габрово и Габровския камерен оркестър, инициативата литературни четения и изложба „Културен жест“ – част V от поредицата „Дързостта да бъдеш първи“- Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово.

Във Фейсбук вие гласувате на страниците на Народно читалище „Будителите 2017“ и „Клуб на будителите. Вие давате своя глас като маркирате едно от номинираните събития. След като натиснете бутона за гласуване, вотът ви ще бъде отчетен. Колкото пъти да гласувате след това, вотът се отчита само веднъж.

Подредбата на номинациите не е постоянна, а се променя при всяко гласуване. Освен във фейсбук можете да изпратите своето предпочитание на e-mail: buditelite@mail.bg, или да го напишете и пуснете в една от трите кутии, които се намират на касата на театъра, в Библиотека „Априлов-Палаузов“ и в книжарница „Том Първи“.

Последният срок, в който можете да подкрепите едно от номинираните събития, е 8 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Любовни истории“ бушуват на габровска сцена

Published

on

Габровският драматичен театър ще представи първата си премиера за 2021 г. в неделя, 28 февруари, от 19.00 часа на голяма сцена. Постановката „Любовни истории“ е създадена по едноименната пиеса на Иво Сиромахов. Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански. Драматургичната версия на текста е специално подготвена от автора за габровската трупа и режисьора.

Участват актьорите Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев и Златомир Молдовански като гост-актьор. Помощник-режисьори са Гинка Дичева и Валери Радев. Звуков дизайнер е Сам Клап, а художник и автор на мултимедията – Джулия Тони Стоянова.

Автор на плаката е Гергана Змийчарова. Втората премиерна дата ще бъде на 4 март, от 19.00 часа, голяма сцена на ДТ „Рачо Стоянов“. Шест комедийни истории ще представят любовните взаимоотношения между двойки от шест националности. Публиката ще се срещне с великодушието на французите, за които нищо ново не е чуждо.

Ще потъне в дълбините на италианските страсти, които не познават граници. Ще се изправи пред абсурдната поетичност на руската душевност. Ще стане свидетел на истеричната мания за неприкосновеност на личното пространство в американското общество. Ще прецени аргументите на любовта с арменска пресметливост, за да стигне до познатите сцени на българска ревност, в които от нищо винаги става нещо.

„Любовни истории“ е комедия, която на пръв поглед ще ви покаже раздорите, противоречията и неволите на различни двойки с характерните им национални особености и привидно културни различия. Авторът Иво Сиромахов е засилил специфичните черти на всяка народност, които чрез похватите на комедията и гротеската стават достижимо и познато поле за изследване от зрителите. Тук всеки ще открие сам за себе си приликите с героите и приликите между самите тях. Историите са близки до ежедневието ни, случват се на нас или на хората до нас. Независимо разстоянията хората са едни и същи в стремежа си да открият любовта, еднакво страдат, вълнуват се и хитруват, за да бъдат обичани.

Постановката слага начало на партньорството между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго (Rose Valley Theatre Group), чийто директор е Златомир Молдовански. Неговата цел е да популяризира модерна българска драматургия в англоезична среда. Първоначално спектакълът е замислен да се играе от американски актьори за американската публика, но епидимичната обстановка в света променя тези планове. Така се ражда идеята представлението да бъде реализирано първо на българска сцена. Режисьорът и актьор Златомир Молдовански избира трупата на габровския театър, с който го свързва старо приятелство.

Очакванията на екипа са след представянето на „Любовни истории“ пред публиката в страната, постановката да се играе пред българската общност в САЩ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица