Свържи се с нас

Култура

Йоана Йорданова и „Звезден мрак“

Published

on

На 11 февруари, вторник, от 17.00 часа в залата за срещи и събития на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ четящите габровци ще имат удоволствието да се срещнат с един много млад автор и с неговата първа книга. Това е ученичката от Национална Априловска гимназия Йоана Йорданова и романът й „Звезден мрак“.

Вдъхновена от искрената подкрепа на своя преподавател Владилена Катевска и на журналиста Бояна Пенчева, на други свои учители и на родителите си Йоана кандидатства и печели през 2018-та година (когато е едва в IX-ти клас) Изключителната стипендия за литература на фондация „Комунитас” за 2017/2018, от конкурса „1000 стипендии”.

Тази стипендия се присъжда на много малко участници сред избраните 1000, обикновено отива при по-големи ученици и е за особено ярко проявени качества и талант в съответната област, които разкриват бъдещето на един млад творец.Така на бял свят се появява романът-антиутопия „Звезден мрак“.

Книгата е издание на издателство „Фабер“ – Велико Търново, а художник на романа е друг млад творец – Десислава Савчева, също ученичка в Априловска гимназия в Габрово. Стипендията дава възможност на Йоана да отпечата в малък тираж своя първи роман, а това е добро начало за бъдещото й развитие като писател.

Неслучайно тя е избрала да учи в НАГ, в паралелка с профил „Български език и литература”, защото винаги има млади хора, „които са изкушени от словото и които променят света“! (Владилена Катевска).

„Писането за мен е начин да разкажа история, която има смисъл, тоест да оставя послание. Любимите ми теми са приятелството, мечтите, изкуплението и любовта. Уча се най-вече от книгите, които чета!“, споделя авторът на „Звезден“.

„В романа на Йоана Йорданова Доброто и Злото се срещат в последната си битка за човешките души. В тази титанична битка няма добри и лоши герои, защото е битка за съществуването на света такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде. Романът на Йоана е една съвременна антиутопия и като всяка антиутопия предупреждава, че този път битката е на живот и смърт, тя се води тихо, тайно, в сърцето и в душата на човека. За света, който е наш дом“, счита преподавателят Владилена Катевска.

Пожелаваме на Йоана този роман да е първата малка стъпка в света на необикновеното, на творчеството и на голямата литература.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Показват „Златното евангелие“ на 3 март в Етъра

Published

on

На 3 март прочутото „Златно евангелие“ ще бъде представено в музей „Етър“, заедно със сабята на легендарния български войвода Стефан Караджа.

„Златното евангелие”, което се съхранява в Исторически музей Омуртаг, е толкова ценно, че е поставено под полицейски надзор и може да се види само с предварителна заявка. Преди това се намира в църквата „Св. Димитър“.

Евангелието е отпечатано през 1862 г. в патриаршеската типография в Москва. Кориците са направени с изключително майсторство. Образите първо са щамповани фабрично, а след това всяко едно изображение ръчно е обработено допълнително.

снимка: Община Габрово

Страниците на евангелието са близо 400, а теглото му е почти 8 килограма, заради масивния меден обков, който външно е позлатен. Четвероевангелието е подарък на жителите на опожарения през Руско-турската война Омуртаг – тогава Осман пазар, от Николай Владимирович Благово, интендант на 11 пехотна руска дивизия.

През зимата на 1878 г. руската войска навлиза в Омуртаг и го заварва опожарен от турските части. Директорът на историческия музей в града Мирослав Тошев разказва, че освен т. нар. „Златно евангелие“, русите даряват позлатен църковен кръст, дарохранителница, паникадило и други принадлежности, които позволяват да се проведе служба дори и на открито. Из „Сборникъ матерiаловъ по русско-турецкой войнѣ 1877-1878 г. на Балканскомъ полуостровѣ“ „По замръзналото шосе, в студ и кал, до шия във вода , точно в осем часа вечерта с музика и песни влязоха нашите части в Осман пазар.

Направо идващи от път, замръзнали, изгладнелите войници се хвърлиха да гасят горящия от всички страни град. Българите ги посрещнаха най-радушно, изнасяха на улиците кутии с тютюн, ведра с вино и планини от хляб и любезно ги предлагаха на войските. Всеки от тях на почивки предлагаше своя дом за квартируване, своите услуги. Радостта на българското население беше неподправена.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Асен Блатечки, Калин Врачански, Маца, Неве и Стефан Иванов на сцена в Севлиево

Published

on

Най-новата романтична комедия Горещо“, с участието на Асен Блатечки, Калин Врачански, Милена Маркова – Маца, Невена Бозукова – Неве и Стефан Иванов гостува в Севлиево на 16 март от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“.

Едва ли има някой, който не е чувал за феромоните и притегателната им любовна сила, но героите в горещата комедия на Жозиан Баласко се оказват изцяло подвластни на непреодолимото им въздействие.

Силно контрастните персонажи са неустоимо привлекателни, защото всичко е въпрос на химия!

Сюжетът на комедията „Горещо“ е заплетен и интригуващ – проследява, абсурдните до реалност, връзки между героите, които са заклещени в ограниченото пространство на един парижки апартамент, който се превръща в бойно поле на безкрайни любовни разминавания и недоразумения.

Склонни към буйни излияния, те са като деца: плачат, смеят се, крещят, преструват се и лъжат с привидна лекота.

Изключително любопитен е фонът, на който се разиграват драматично – комедийните действия – всички картини, част от декора или преплетени в сюжета на представлението, са нарисувани лично от актрисата Милена Маркова.

Заповядайте! Очаква ви много смях и добро настроение!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица