Свържи се с нас

Култура

Четири рецепти се борят за вота в „Гозби по стари традиционни рецепти“

Четири рецепти се борят за вота на публиката в януарското издание на конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“

Published

on

За кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ през януари бяха одобрени четири рецепти. Той бе обявен по повод 55-та годишнина от основаването на музей „Етър“, която бе отбелязана миналата година. Конкурсът приключва през този месец, но по-късно през април музеят ще обяви друг, чиято цел ще бъде събирането и популяризирането на различни видове традиционни рецепти за приготвяне на зимнина.

До 31 януари приятелите на музея във Фейсбук могат да оценяват предложените рецепти и в края на месеца по броя на лайковете ще бъде определен победителят в кулинарния конкурс за месеца.

Втасала питка
Рецептата е на Христина Колева от Габрово

Необходими продукти:
50 мл топло прясно мляко, 100 гр кисело мляко, 2 яйца – 1 жълтък за намазване на питката, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 5 с. л. олио, 7 гр суха мая, 750-770 гр брашно, 40-50 гр меко краве масло.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят всички продукти без кравето масло и жълтъка, който е за намазване на питката. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър 40 сантиметра. Корите се поставят една върху друга, като помежду тях се маже с мекото краве масло. Последната кора не се маже. Кръгът се разделя на 16 сектора.Всеки сектор се усуква няколко пъти, като крайната част се подпъхва към средата. Питката се оформя върху хартия за печене и след това се поставя, заедно с хартията в тава с размери 28 сантиметър. Поставя се на топло да втаса. Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък смесен с 1 с. л. кисело мляко. По желание в средата се поръсва с ленено и маково семе. Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса с вентилатор 35 минути.

Бабин лучник
Рецепта на Христина Христова, секретар на НЧ „Св.Климент Охридски – 1899“ с. Сенник

Необходими продукти: 1 кг тесто, 500 гр лук стар, 50 мл олио.
Начин на приготвяне: Разделяме тестото на две различни по големина топки. Разточваме по-голямата топка на кора с няколко сантиметра по-широка от тавата, в която ще приготвите лучника. Слагаме кората в намазнената тава и оформяме бордюр по стените. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олио около 10 минути. Прибавяме чубрица, джоджен и сол на вкус. Разбъркваме добре и изсипваме лука върху кората, като го разделяме равномерно. Разточваме втората топка на кора с големината на тавата. Слагаме я върху лука, припокриваме я с краищата на долната кора и ги прищипваме. Пече се в умерена фурна около 20-30 минути. Готовият лучник нарязваме на триъгълни парчета. Да ви е сладко!

Тиквеник
Рецепта на Христина Христова от с. Сенник

Необходими продукти: домашно точени кори, счукани орехи -1 ч. чаша, канела -1 ч. л., настъргана тиква – 1 супена паничка, галета – 1 супена лъжица, настъргана ябълка – 1 бр., сиропена заливка – 500 г, вода, захар – 1ч. чаша, олио.
Начин на приготвяне: Върху лист от корите намазваме с олио, поръсваме с продуктите, които предварително сме разбъркали, навиваме на точилка на руло. Печем до златисто.

Малки рибки, запечени в тесто
Рецепта на Христина Петкова от с. Богатово

Необходими продукти: 1 кг. брашно, 10 с. л. олио, 1 кубче мая, 0.400 мл прясно мляко, 2 с. л. захар, 1 кафяна лъжичка сол, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се разделя на равни топки като всяка се разточва и в нея се слага месото от предварително изпържената и обезкостена риба. С помощта на нож нарязваме на около 2 см. 5 разреза и завиваме рибата с тесто, така че да се получи тялото на рибката, оформят се опашката и главата. Оформените рибки се оставят за половин час, за да втаса тестото, и се изпичат в не много загрята фурна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Ина Божкова е „Млад библиотекар на годината“

Published

on

Национално признание за Ина Божкова от Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово.

Годишните библиотечни награди се учредяват през 2010 г. във връзка с 20-годишния юбилей на ББИА. Те се присъждат ежегодно в следните категории: БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА, БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА, МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА и ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ.

На 15 октомври по време на ХХХ национална конференция на Българската библиотечно – информационна асоциация наградата за 2019 г. в категория „Млад библиотекар на годината“ беше връчена на Ина Божкова от РБ „Априлов – Палаузов“ на тържествена церемония във Военния клуб в столицата.

Ина Божкова работи в РБ „Априлов – Палаузов“ от 2016 година и е отговорен и компентентен млад библиотечен специалист. Участва дейно в дигитализацията на краеведските фондове.

Активната й работа по създаване на виртуално съдържание спомага за поддържането на положителната визия на библиотеката пред местната общност. Благодарение на работата й с клубовете по интереси в габровските училища е медиатор между библиотеката и любителите краеведи в училищна възраст.

Всеотдайно работи за удовлетворяване на читателските търсения, подготвя библиографии, краеведски календари, тематични и фактографски справки. Ина Божкова е пример за успешна реализация на младите хора с нови идеи, професионализъм, вдъхновение и отдаденост.

Номинацията на Ина Божкова е направена от ръководството на габровската библиотека.

*Снимки: РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Хоротека в Ресторант „Рефреш“ тази вечер

Published

on

Ресторант „Рефреш“ ще се превърне в арена на народното творчество. Хоротека! Всички любители на народните танци са поканени да се забавляват и надиграват „РеФреш“ ресторант, Мол Габрово, 4 етаж, 16 октомври, петък.

Заявете вашите места на тел.: 0878167772.

Куверт на промо цена за всички танцуващи: шопска салата, топени сиренца, пилешка пържола от бут, гарнитура, домашен хляб, минерална вода, 50 мл поморийска ракия. За всичко това вместо 23.80 лв ще заплатите само 15 лв на човек.

Предварителното заявяване на куверт ще Ви гарантира Вашето място, промоционална цена, най-вече удобство и бързина на обслужването, и удоволствието да се насладите изцяло на ритмите на българския фолклор.

Заявете вашите места на телефони: 0878167772 и 087816770.

Зареди още

Култура

„Зад кулисите на „Под игото“ в кулоарите на театъра

Published

on

Изложбата „Зад кулисите на „Под игото“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ гостува в Габрово до 22 октомври 2020 г. по покана на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Поводът е премиерата на спектакъла „Под игото – 1894-та“ на режисьора Петринел Гочев, която се състоя на 10 октомври.

Изложбата представя уникални и оригинални илюстрации от първото издание на романа „Под игото“, отпечатано през 1894 г. от Тодор Чипев, които не са показвани досега. Посветена е на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и е реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Темата на изложбата е и една от водещите теми в сюжетната линия на постановката на габровския театър. Посетителите ще се натъкнат на интересни факти около изображенията, рисувани от художниците Иван (Ян) Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски и Йозеф Обербауер.

Първото цялостно издание на романа „Под игото“ от 1894 г. е и първата книга с илюстрации в следосвобожденска България. Съдържа 25 изображения. Самият Иван Вазов моли някои от артистите на театралната трупа „Сълза и смях“ да участват в снимките към романа. Заснемането става в ателието на фотографа Иван Карастоянов.

Облеклото и позите, които актьорите заемат, са нагласени от художниците, които по-късно ги доразвиват в илюстрации към романа. Вазов стриктно следи работата по изображенията, като изказва своите предпочитания и замисъл. След излизането на романа илюстрациите са определени като шедьоври.

Гостуващата изложба може да бъде видяна в работни дни от 10.00 до 19.00 часа във фоайето и коридорите на габровския драматичен театър.

За първи път „Зад кулисите на „Под игото“ е представена пред публика на 11 май тази година, когато е патронният празник на Националната библиотека.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица