Свържи се с нас

Култура

105 години от рождението на Ботьо Бараков – меценат, колекционер, родолюбец и дарител

Published

on

Ботьо Бараков е роден е на днешната дата през 1914 г. в село Попрази (днешното име на селото е Източник), Габровско в семейството на търговец – кираджия. На 14 години постъпва като работник-бояджия във фабрика „Орел“, като за три години става майстор.

снимка: Държавен архив – Габрово

Отличен познавач на текстилните бои, през 1938 г. основава своя търговска къща за внос от Германия на анилинови бои, химикали и машини. Това отваря пред него възможността да пътува до Будапеща, Лайпциг, Берлин, Дрезден, Виена, Регенсбург. Там посещава музеи, галерии, опери, театри. В резултат той започва да подпомага материално български художници, работи за утвърждаването на десетки творци, прави големи откупки, спомага за издаването на редица книги на Константин Петканов, Борис Тихолов, проф. Жорж Нурижан и др. Всички средства дарява като хонорар на самите писатели или за стипендии на бедни студенти от Художествената академия.

снимка: Държавен архив – Габрово

Именно с тези средства Ботьо Бараков поддържа и първия български камерен оркестър в София с диригент Асен Найденов, първия български професионален квартет „Аврамов“, както и Софийския драматичен театър. Със средствата от представленията подпомага осиротели деца, изпаднали в беда и бедни семейства. Дарява средства за нуждите по дейността на хор и оркестър „Кавал“ с ръководител Атанас Маргаритов. Организира приеми, на които лично награждава руски, румънски и полски артисти.

снимка: Държавен архив – Габрово

През 1945 г. по негово предложение е учредено Културно дружество „Общество за култура и изкуство“, чиито цели са „да обедини българските творци, да направи камерен театър, както и да се направи художествена галерия. Негова е изключителната идея за създаване на „Кораб на изкуствата“, като част от програмата на културно дружество „Общество за култура и изкуство“ – плаващ дворец на изкуствата, в който да се срещнат най-видните представители на културата – писатели, художници, скулптури и хореографи.

Италианският писател Джорджио Нурижани, номиниран за Нобелова награда и съратник на Ботьо Бараков, издава биографичната книга „Кораб на изкуствата“, посветена на габровския меценат, която се съхранява в библиотеката във Ватикана.

снимка: Държавен архив – Габрово

Първата стъпка, която Ботьо Бараков прави, към осъществяването на идеята си е закупуване на място за постройка на художествената галерия в София. Оказва се, че мястото е необходимо на военните, за което получава обезщетение. Изборът го изправя между „Момина скала“ в Бояна и „Камен дял“ на Витоша. Накрая се спира на крепостта „Урвич“, над Панчарево.

снимка: Държавен архив – Габрово

Купува половината крепост, събира много ценни картини и скулптури и открива там галерия, където експонира редки картини на Васил Стоилов, Йордан Гешев, Петър Дачев и редица други изтъкнати български художници. Галерията придобива популярност и се радва на висока посещаемост. По това време започва процесът „Трайчо Костов“. Ботьо Бараков е осъдени излежава 5 години последователно в София, Плевен и Белене, след което е реабилитиран. При завръщането си намира Галерията разграбена, като малка част от експонатите са спасени, тъй като са изпратени в Габрово и с. Източник.

снимка: Държавен архив – Габрово

Заедно с изтъкнатия габровски хореограф и председател на читалището в с. Източник Геньо Генев започват да работят по реализирането на идеята за създаването на Художествена галерия в родното им село. Последните четири годни от живота си прекарва там. Почива през 1997 г.

На 19 май 1993 година Ботьо Бараков е провъзгласен за Почетен гражданин на Габрово за значимите му дарения на документи, снимки, кореспонденция, платна и скулптури, които прави на ХГ „Христо Цокев“ и РИМ – Габрово, както и за особеният му принос в подпомагане развитието и изявите на творци в областта на литературата и изкуството.

През 2018 г. хореографът Геньо Генев дарява на Държавен архив – Габрово снимки, кореспонденция, сметко-разписки, фактури и квитанции, свидетелства и грамоти за дарения на Ботьо Бараков, документи по дейността на читалище „Христо Ботев“ – с. Източник, както и част от кореспонденцията на Дружество „Общество за култура и изкуство“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Класираха проектите по Програма Култура

Published

on

Приключи работата на Експертната комисия по Програма Култура на Община Габрово по Техническата оценка и оценката на качеството на проектните предложения, постъпили в Първата конкурсна сесия.

Към 2 юни разгледани и оценени са 11 проекта, класирани по обявения приоритет са 7 от тях. Четири проектни предложения не са класирани, тъй като са получили средна стойност на оценката под 70 точки.

Класацията на проектните предложения, които продължават е:
1. “Габровски огледала“, Музей Дом на хумора и сатирата – 91,6 т.
2. “Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“ на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – 91 т.
3. „Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета”, Национален музей на образованието – Габрово – 85,8 т.
4. „160 години Габрово в картини“, Школа за приложно изкуство – Ива Пенчева ЕООД – 81,2 т.
5. „160 минути от Габрово“, Фондация „От Бг“ – 75,8 т.
6. „Габрово – 160 години творчески град“, НЧ „Будителите 2017” – 72,8 т.
7. “Да открехнем прозореца”, ДТ „Р. Стоянов“ – 71,2 т.

В рамките на одобрените 40 000 лв. по приоритета „Сто и шестдесет години Габрово – град“, се финансират проектите:
1. “Габровски огледала“, Музей „Дом на хумора и сатирата“;
2. “Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“ на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”;
3. „Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета”, Национален музей на образованието – Габрово.

Експертната комисия предлага на Кмета на Община Габрово да продължи работата си (получаване на необходими пояснения, както и обсъждане на финансовите параметри и възможни подобрения на проектните предложения) с вносителите на следващите в класирането 4 проектни предложения, включени в т.н. индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, както и със своя заповед да увеличи ресурса на приоритета от Първата конкурсна сесия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица