Свържи се с нас

Култура

105 години от рождението на Ботьо Бараков – меценат, колекционер, родолюбец и дарител

Ботьо Бараков е роден е на днешната дата през 1914 г. в село Попрази (днешното име на селото е Източник), Габровско в семейството на търговец – кираджия. На 14 години постъпва като работник-бояджия във фабрика „Орел“, като за три години става майстор.

снимка: Държавен архив – Габрово

Отличен познавач на текстилните бои, през 1938 г. основава своя търговска къща за внос от Германия на анилинови бои, химикали и машини. Това отваря пред него възможността да пътува до Будапеща, Лайпциг, Берлин, Дрезден, Виена, Регенсбург. Там посещава музеи, галерии, опери, театри. В резултат той започва да подпомага материално български художници, работи за утвърждаването на десетки творци, прави големи откупки, спомага за издаването на редица книги на Константин Петканов, Борис Тихолов, проф. Жорж Нурижан и др. Всички средства дарява като хонорар на самите писатели или за стипендии на бедни студенти от Художествената академия.

снимка: Държавен архив – Габрово

Именно с тези средства Ботьо Бараков поддържа и първия български камерен оркестър в София с диригент Асен Найденов, първия български професионален квартет „Аврамов“, както и Софийския драматичен театър. Със средствата от представленията подпомага осиротели деца, изпаднали в беда и бедни семейства. Дарява средства за нуждите по дейността на хор и оркестър „Кавал“ с ръководител Атанас Маргаритов. Организира приеми, на които лично награждава руски, румънски и полски артисти.

снимка: Държавен архив – Габрово

През 1945 г. по негово предложение е учредено Културно дружество „Общество за култура и изкуство“, чиито цели са „да обедини българските творци, да направи камерен театър, както и да се направи художествена галерия. Негова е изключителната идея за създаване на „Кораб на изкуствата“, като част от програмата на културно дружество „Общество за култура и изкуство“ – плаващ дворец на изкуствата, в който да се срещнат най-видните представители на културата – писатели, художници, скулптури и хореографи.

Италианският писател Джорджио Нурижани, номиниран за Нобелова награда и съратник на Ботьо Бараков, издава биографичната книга „Кораб на изкуствата“, посветена на габровския меценат, която се съхранява в библиотеката във Ватикана.

снимка: Държавен архив – Габрово

Първата стъпка, която Ботьо Бараков прави, към осъществяването на идеята си е закупуване на място за постройка на художествената галерия в София. Оказва се, че мястото е необходимо на военните, за което получава обезщетение. Изборът го изправя между „Момина скала“ в Бояна и „Камен дял“ на Витоша. Накрая се спира на крепостта „Урвич“, над Панчарево.

снимка: Държавен архив – Габрово

Купува половината крепост, събира много ценни картини и скулптури и открива там галерия, където експонира редки картини на Васил Стоилов, Йордан Гешев, Петър Дачев и редица други изтъкнати български художници. Галерията придобива популярност и се радва на висока посещаемост. По това време започва процесът „Трайчо Костов“. Ботьо Бараков е осъдени излежава 5 години последователно в София, Плевен и Белене, след което е реабилитиран. При завръщането си намира Галерията разграбена, като малка част от експонатите са спасени, тъй като са изпратени в Габрово и с. Източник.

снимка: Държавен архив – Габрово

Заедно с изтъкнатия габровски хореограф и председател на читалището в с. Източник Геньо Генев започват да работят по реализирането на идеята за създаването на Художествена галерия в родното им село. Последните четири годни от живота си прекарва там. Почива през 1997 г.

На 19 май 1993 година Ботьо Бараков е провъзгласен за Почетен гражданин на Габрово за значимите му дарения на документи, снимки, кореспонденция, платна и скулптури, които прави на ХГ „Христо Цокев“ и РИМ – Габрово, както и за особеният му принос в подпомагане развитието и изявите на творци в областта на литературата и изкуството.

През 2018 г. хореографът Геньо Генев дарява на Държавен архив – Габрово снимки, кореспонденция, сметко-разписки, фактури и квитанции, свидетелства и грамоти за дарения на Ботьо Бараков, документи по дейността на читалище „Христо Ботев“ – с. Източник, както и част от кореспонденцията на Дружество „Общество за култура и изкуство“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Нова съвместна инициатива започват Градска библиотека Севлиево и галерия „Видима”

Двете културни институции започват нов дългосрочен проект. Със съдействието на Даниела Пенкова, виден граждански активист и създател на известният български сайт dokumentalni.com, специално избрани заглавия от света на документалното кино и преведени на български език ще се прожектират в веднъж месечно.

Идеята на организаторите е да провокира любопитните ни и любознателни съграждани чрез методите на документалното кино и световната разследващата журналистика към аналитичен и критичен диалог по актуални теми.

Прожекциите ще се провеждат в библиотеката и ще са със свободен достъп, а зрителите ще могат сами чрез гласуване да избират кой ще бъде следващия филм.

снимка: Галерия „Видима“

Първата прожекция ще бъде на 18 декември от 18.00 ч. Заглавието е специално, тематично подбрано и е във връзка с предстоящите рождественски празници. Филмът се казва „Какво би си купил Исус?”. Това заглавие много остро поставя въпроса за превземащия ни консумеризъм или с други думи болестното пазаруване и свръх потребление на стоки, което отдавна е изместило в ценностната ни система истинския смисъл на коледния дух и светлите семейни християнски празници. Филмът е от 2007 г. и разследва една чума, която е заразила цяла Америка, която тогава ни се е струвала твърде далечна, а днес – вече е патология и на нашето общество. Филмът разказва за един съвременен Дон Кихот – преподобния Били, който сам се изправя в неравна битка с великаните – мега-корпорациите, които са готови на всичко, за да ни затрупат с „подаръци“. Във всяка къща и във всяко ъгълче на земното кълбо. В опитите си да убеди хората, че тегленето на кредит, за да купят подаръци за празника е излишно и че любовта идва от сърцето, а не от портмонето, Били преживява редица неуспехи, подигравки и арест. Безсмислената битка с корпорациите обаче, показва другата страна на монетата – експлоатацията на човешки труд, унищожаването на природата…

Създателите на филма умело работят с методите на сарказма, преувеличението и драмата, за да пресъздадат по един по-емоционален начин световния духовен колапс и така да ни накарат да обърнем внимание на страшното положение, в което не осъзнаваме, че се намираме.

Филмът е озвучен на английски език, с български субтитри и е подходящ за всички възрасти от 16 г. нагоре. Входът е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Майстори“ на Народния театър ще мерят сили на габровска сцена

Една от емблематичните пиеси на българската драматургия – „Майстори“ от Рачо Стоянов, ще видим в неделя, 15 декември от 19.00 часа на сцената на Габровския драматичен театър. С тази постановка Народният театър „Иван Вазов“ ще завърши цикъла си от гостувания за 2019 г. в града. Представлението, чиято премиера се състоя през януари 2017 г., е на режисьора Петринел Гочев. Той самият е част от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“ от сезон 2018/2019 г. до сега.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Това е четвъртата постановка на Народния театър по текста на Рачо Стоянов, чието име носи Габровският театър. С нея е отбелязан 90-годишния юбилей от първото ѝ представяне в България. Сценичната версия е също на Петринел Гочев, сценографията и костюмите са на Юлиана Войкова-Найман – носител на „Аскеер“ през 2014 г. за „сценография“ за представлението „Ромео и Жулиета“ на ДТ „Рачо Стоянов“ под режисурата на Петринел Гочев. Другото познато лице в постановъчния екип е театралният композитор Ян Руменин, който е автор на музиката в „Майстори“. Досега той е работил с режисьора Гочев за седем представления, три от които са на Габровския театър: култовата постановка „Жана д’Арк“, 2015г., хитовете „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“ от 2019 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Асистент-режисьор на спектакъла е Боряна Митева, драматург е Мирела Иванова, фотограф – Росина Пенчева, а художник на плаката – Гергана Змийчарова. Участват актьорите: Иван Юруков, Гергана Змийчарова, Васил Драганов, Виктория Колева, Зафир Раджаб, Марин Янев, Стоян Пепеланов, Ралица Ананиева, Александър Василев, Ивайло Светлинов, Емил И. Марков.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

С пиесата „Майстори“, написана през 1921 г., под режисурата на легендарния Н. О. Масалитинов, Народният театър открива сезон 1927–1928 г. Играна е рекордните за времето си 31 пъти до 1937 г. В спектакъла са засегнати темите за любов, ревност, съперничество, бунтарство срещу порядките в общността и желанието да се впишеш в общността. Тук зрителите ще попаднат на най-трагичния любовен триъгълник в националната ни драматургия, умело представен както в литературния шедьовър на Рачо Стоянов, така и в режисьорския прочит на Петринел Гочев. Представлението не се препоръчва за зрители под 12 г.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Спектакълът „Майстори“ е носител на три номинации за театралните награди „Аскеер“ през 2017 г. в категориите: „водеща мъжка роля“ – Иван Юруков за ролята на майстор Найден; „сценография“ – Юлиана Войкова-Найман и „костюмография“ – Юлиана Войкова-Найман.

„Майстори“ / автор: Рачо Стоянов, режисьор: Петринел Гочев / Народен театър „Иван Вазов“ / фотограф: Росина Пенчева

Билети може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, всички каси ИзиПей/EasyPay в цялата страна, онлайн с карта на следния линк: https://epaygo.bg/1233351996.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата „Създаваме заедно“ и наградиха участници в нея

Във вторник, 10 декември, в галерия „Арт Зона“ в Севлиево официално беше открита изложбата „Създаваме заедно“, посветена на 85 години Идеал Стандарт – Видима. В изложбата вземат участие 85 художници от цялата страна, всеки представен с по едно свое произведение, избрани от общо 171 картини, изпратени за участие в конкурса.

снимка: Галерия „Видима“

Една голяма част от тях присъстваха и на самото откриване. Сред гостите на събитието бяха представители от ръководството на Идеал Стандарт.

снимка: Галерия „Видима“

Началото беше поставено в 17.30 ч. от Сава Христов, като с кратко приветствие той поздрави всички участници в изложбата и благодари на ръководството на компанията за безусловната подкрепа.

снимка: Галерия „Видима“

След встъпителната реч, пред публиката излезе др. Николина Джановска, член на журито, която сподели своите впечатления от изложбата, а след това връчи сертификати и подаръци на номинираните в изложбата участници, а трите големи награди и наградата за млад автор бяха връчени лично от г-н Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура.

снимка: Галерия „Видима“

Г-н Гатев също приветства художниците, сподели възхищението си от красотата! Всички гости си взеха за спомен и специално напечатан за изложбата албум.

снимка: Галерия „Видима“

Наградата за млад автор получи Наташа Ноева, Първо място бе присъдено на Мариета Конова, второ на Цветан Казанджиев, а трето – Антон Гошев.

снимка: Галерия „Видима“

Картините в изложбата могат да бъдат разгледани в Галерията всеки вторник от 11 до 13.00 ч. и всеки четвъртък от 13 до 15.00 ч. до 30 април 2020 г. Картините в изложбата се продават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица