Свържи се с нас

Култура

ДХС и „Етър” спечелиха конкурса Национален преглед на музейния плакат

Published

on

Две от емблематичните културни институции на Габрово – Музеят на хумора и сатирата и музей „Етър”, спечелиха първите места в конкурса Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019.

Министерството на културата, Община Смолян и РИМ „Стою Шишков“ – Смолян със съдействието на сдружение „Български музеи“ и Национална художествена академия са институциите, които стоят зад това събитие.

Наградите бяха връчени на тържествена церемония на 25 септември в Регионалния исторически музей на родопския град. В третото издание на Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019 участват седем национални, девет регионални, седем общински музеи и четири галерии с 27 плаката.

Плакатът, с който Кристофър Чолак печели

Първо награда бе присъдена на Музея на хумора и сатирата за постерите на 24. Габровско биенале. Дизайнер на плакатите е Кристофър Чолак. Той е автор и на цялостната визуална идентичност на биеналето, както и на графичния дизайн на изложбата „Епиграми на фасадата“, за която специално създава свой авторски шрифт.

Кристофър Чолак е роден и живее в Истанбул и е от част от старата българска общност в града. Той съвсем наскоро започва да учи български. Бакалавър е по визуална комуникация в департамента за дизайн на университета Билги и магистър в департамента за графичен дизайн на Института за изящни изкуства на университета Мармара.

Кристофър Чолак

Работи като арт директор в Ajans Ultra, UltraRPM & Manajans/JWT Istanbul. Има няколко награди от GMK & Crystal Apple Awards. Бил е лектор на едни, от най големите симпозиуми за графичен дизайн. Води лекции и ателиета в различни университи и преподава дизайн в университета Истанбул Ишък. Между 2002 и 2016 пише и е редактор за музика за издания като İKSV, Timeout İstanbul, Clubintro.com, Basatap & Radikal Hayat.

Изявява се като DJ. Между 2005-2016 е водещ на радио програмата fractal по радио dinamo.fm. От 2003 представя радио шоуто Login всяка събота вечер по Ачък радио 94.9FM. В момента е ръководител на творческа група в агенция I Mean It.

снимка: Музей „Етър“

Музеят „Етър” печели второто място, благодарение на творческия подход на дизайнера Мирослав Живков. 26-годишен, завършил Национална художествена академия със специалност „Плакат и визуална комуникация”, младият дизайнер участва с плакат към изложбата „Вратата на спомените”.

Мирослав Живков предлага едно на пръв поглед нетрадиционно решение, в което има изключителна дълбочина, изчистеност и артистичност. Плакатът, който той създава за музей „Етър”, привлича вниманието на посетителите и получава одобрението както ни ценителите, така и на широката публика.

снимка: Музей „Етър“

„Идеята на плаката е чрез типографията да се направи препратка към същността на изложбата, в която е представена старинна врата с издълбани на нея надписи. Вратата се отваря, посреща зрителите, за да ги провокира да се завърнат към едно отдавна отминало време”, споделя Мирослав Живков.

Той е част от екипа на музей „Етър” от 2017 година. С привличането му се реализира една от важните цели на културната институция – да дава поле за професионална изява и разгръщане на творческия потенциал на специалисти, които са част от местната общност на Габрово. Изказа благодарности на организаторите на събитието, че се обръща внимание на плаката и призова хората да са взискателни към съдържанието и визията на плаката.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Уникално дарение получи Библиотеката в Габрово

Published

on

Актрисата с габровски корени Йоана Буковска – Давидова направи ценно дарение на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Тя подари на библиотеката уникални документи – албуми и снимки на нейната баба, дългогодишната учителка Русанка Милчева, ръкописи, сценарии и публикации на майка й – Велина Милчева – Буковска (1953-2010), журналист и кинопедагог и свои интервюта, снимки, сценарии и публикации във вестници и списания.

От ляво надясно: Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Дарението ще обогати фонда на отдел „Краезнание” на габровската библиотека, информира директорът Савина Цонева.

Екипът на библиотеката сърдечно благодари за дарението, който в писмото си до медиите приложи една интересна снимка от първите стъпки на алманах „Зорница” – отляво – надясно Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица