Свържи се с нас

Култура

ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра (Програма)

Тазгодишното издание на Панира има богата и пъстра програма. Международното изложение базар е среща на традиции от три континента! В него участват повече от 70 майстори-занаятчии и творци на свободна практика от 16 държави.

Published

on

Международният панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ е единствения панаир в България, организиран по музейна концепция. Мисията на Панаира е да образова и възпитава, да популяризира и опазва културното наследство.

снимка: Музей „Етър“

Международно изложение базар

Повече от 60 майстори от Унгария, Естония, Косово, Литва, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна, Република Южна Африка и България участват в изложението базар тази година с демонстрации на съхранени занаятчийски техники, ръчно изработени изделия от естествени материали и уникални художествени творби. В изложението намират място и съвременни творци с техния авторски „прочит“ на традиционните занаяти. За първи път в събитието се включват представители от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Флорианополис (Бразилия), Асуан (Египет) и Уейфанг (Китай) са градовете, от които идват трима артисти да споделят с посетителите на Панаира малка част от културното наследство на страните си. 6–8 септември, 09:00–19:00 ч.

Международна майсторска надпревара

Водещ акцент в програмата на Панаира от 2003 година насам е Майсторската надпревара, която пресъздава облозите, правени през Възраждането между майстори от различни занаяти. През последните години все повече чуждестранни участници се включват в надпреварата. През 2019 година тя е в занаята „Грънчарство“, а сили в нея ще премерят представители на Франция, Румъния, Косово, Унгария, Република Южна Африка и България. Всички те, според регламента на състезанието, трябва да изработят по два предмета – един с традиционен мотив от българска грънчарска школа и един представящ традициите в грънчарското изкуство на съответната страна или уникалния стил на своя автор. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка“ и право на самостоятелна изложба в музей „Етър“ през следващата година.
Начало: 5 септември, 14:30 ч.
Край: 8 септември, 16:00 ч.

Съревнование на младежи в грънчарски умения

За трета поредна година към Майсторската надпревара се организира младежка секция с участието на възпитаници от училищата по изкуства в страната. През 2019 година Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян се включва в инициативата на музея с трима свои възпитаници от специалност „Керамика“. Победителят получава награда „Бронзова хлопка“, а учебното заведение – право на изложба базар през следващата година.
Начало: 6 септември, 13:30 ч.
Край: 8 септември, 16:30 ч.

Алея на вкусовете с дегустации и базар

Алея зад Занаятчийска чаршия, 11:00–19:00 ч.
За първи път в историята на Панаира винарски изби и производители на различни деликатеси представят своя продукция по време на събитието. Инициативата се реализира в партньорство с Винен фестивал „Августиада“. Посетителите на Алеята имат възможност да отличат виното, което най-много им е харесало и да участват в томбола с награди.

„Майсторът и формата“
веществена изложба

Изложбена зала, 6–30 септември
В изложбата са включени предмети, изработени в Майсторските надпревари по грънчарство през 2008 и 2014 година. В първата участват майстори от Троян, Габрово, Стара Загора, София и Ямбол, а втората е посветена на 50 години от създаването на музей „Етър“ и е с международно участие от Румъния, Сърбия, Турция и България. В последния ден от Панаира изложбата ще бъде допълнена с предмети от настоящото състезание.

„Холокьо, живото село“
етнографска фотоизложба от Унгария

Изложбена зала над хлопкарска работилница, 6–30 септември
Холокьо е първото село в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата представя живописното унгарско селище и околностите му. Почти всяка къща в него е музей – на историята, на куклите, на пощите, на народното изкуство.

„Каменоделство“
изложба базар

Чардак на къща с табашка работилница, 17 август – 30 септември
Изложбата представя скулптури и различни изделия от камък на шестима участници от Майсторската надпревара през 2018 година и на ученици от Професионална гимназия по каменообработване, с. Кунино.

„Диалог с миналото“
интерактивна изложба

Изложбени зали над дърворезбарска работилница, 25 юли – 31 декември
„Диалог с миналото“ е своеобразна творческа кутия, провокираща любопитството на съвременния човек към културните ценности. В нея експонираните предмети споделят историите си от първо лице. Изложбата е музеен експеримент за разчупване скучната монологична форма на общуване с историята.

Открита сцена

На поляната до хотел „Страноприемница“, 11:00–17:00 ч.
Пъстра музикално-танцова програма с участието на професионални и любителски състави от почти всички етнографски области на България;
Фолклорни изпълнения от Литва, Косово и Украйна;
Представяне на чуждестранните участници в Изложението базар и тези в Алеята на вкусовете.

снимка: Музей „Етър“

6 септември 2019
11:00 Официално откриване на ХVII Международен панаир на традиционните занаяти
11:30 Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен
12:30 Читалище „Св. Димитър Басарбовски – 1902“, с. Басарбово, Русенско
13:00 Музикална пауза
14:00 Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен
15:00 Музикален поздрав от Република Косово
15:30 Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора
16:00 Музикален поздрав от Република Литва
16:30 Музикален поздрав от Република Южна Африка

7 септември 2019
11:30 Фолклорна танцова формация „Дилмани“, гр. София
12:30 Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“, гр. София
13:15 Музикален поздрав от Украйна
13:00 Музикална пауза
14:30 Фолклорна танцова формация „Дилмани“, гр. София
15:15 Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“, гр. София
16:00 Клуб за овладяване на народни хора и танци „Хопни ми, тропни ми“, гр. Севлиево 16:30 Състав за изворен фолклор „Ломски ритми“, гр. Лом

8 септември 2019
11:30 Оркестър Габрово 12:30 Група „Новомахленчетата“ при НЧ „Зора – 1872“, гр. Габрово 13:00 Музикална пауза 14:30 Ансамбъл „Сивек“, гр. Габрово
15:20 Танцов клуб „Балканджии“, гр. Габрово
15:30 Група „Новомахленчетата“ при НЧ „Зора – 1872“, гр. Габрово
15:40 Танцов клуб „Балканджии“, гр. Габрово
15:50 Танцова формация „Търновска царица“, гр. Велико Търново
16:50 Закриване на XVII Международен панаир на традиционните занаяти

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица