Култура, Новини|20.06.2019 13:14

Валентин Русинов и „ТЯ”, самостоятелна изложба в галерия „Видима”

снимка: Галерия „Видима“

В настоящата експозиция авторът ще представи художествените си търсения в областта на живописта и скулптурата. Валентин Русинов е възпитан и отрасъл в семейството на художниците Румяна и Борислав Русинови, и с гордост продължава семейната традиция в сферата на изкуството. Роден е в град Габрово.

снимка: Галерия „Видима“

През 1994 г. завършва НБУ. Днес Валентин Русинов живее и работи в София. От 2000-та година активно се занимава с изкуство в областта на малките пластични форми. Вълнуват го рисунка с гваш, скулптура в бронз, хартия и фигурална керамика.

снимка: Галерия „Видима“

Валентин Русинов е познат на българската публика вече над 15 години. Излага скулптурите си в част от столичните галерии, а амбициите за представяне извън пределите на България са вече реалност. Негови творби се появяват в галерии в Остенде – Белгия, Париж – Франция, Улм – Германия, Барселона – Испания.

Член е на Асоциацията на художниците в Западна Фландрия и на Асоциацията на Аловаро Азаин в Аржентина. Негови творби са притежание на частни колекционери от САЩ, Белгия, Германия, Тайланд, Япония и Аржентина. През 2011 г. в Остенде, Белгия, печели Награда за скулптура от хартия.

снимка: Галерия „Видима“

Акцент на изложбата в Севлиево, която ще бъде открита на 25 юни, е именно скулптурата от хартия.

снимка: Галерия „Видима“

Валентин Русинов изгражда своята концепция на основата на огромното количество рекламни материали, които запълват пощенските кутии.

Материалите обикновено се изхвърлят, но за твореца няма излишен материал.

Работата на автора представя един по-съвременен прочит на скулптурата – от хартия.

Успешно представя изложби с рециклирани материали в Белгия и Холандия.

Едно направление, което е придобило уважението на критиците на запада и се развива и обогатява във всевъзможни и най-причудливи форми. Докато този вид изкуство, все още не се наложил трайно у нас, Валентин Русинов, вече е получил признание, не само в западна Европа, но и сред руско-езичните си колеги след успешно представяне в Одеса миналата година.

Според автора, не винаги комерсиалното е най-важно. Посланията в творчеството му са няколко – преплитане на традициите с модерното, екологията, като начин на мислене и начин на живот и разбира се женската красота, неизчерпаем извор на вдъхновение.

Изложбата е наречена „ТЯ”. Жената е тема, в която Валентин Русинов работи от много години. Има награда от музея за еротично изкуство в щатите. Но ТЯ не е само жена. ТЯ е природата, красотата, скулптурата, работата, любовта. ТЯ е навсякъде около нас и дори част от самите нас.

снимка: Галерия „Видима“

Въпреки, че живее и твори основно в София, Валентин Русинов е привързан към нашия край и често намира повод да се завърне по родните места.

Изложбата ще бъде открита на 25 юни, от 17.30 часа, галерия „Видима”! Входът е свободен!


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар