Свържи се с нас

Култура

„Готови за приключение! Авторали Будапеща – Константинопол”

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Днес, 4 юни, в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово ще бъде открита изложбата „Готови за приключение! Авторали Будапеща – Константинопол”. В нея са включени 20 фотографии и 12 текста за автомобилното приключение през 1912 г. – рали Будапеща – Константинопол, преминало и през България.

Изложбата се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Изложбата е гостувала в Истанбул, Букурещ и няколко града в България. У нас към нея са добавени материали, показващи как в тогавашната българска преса е отразено преминаването на автомобилистите през наша територия. Това е ценен принос на Унгарския културен институт в София, като заслугата е на г-жа Лиана Петрова от УКИ, която е проучила в Националната библиотека информациите за българската отсечка от ралито в различни наши вестници от 1912 г.

В зората на автомобилизма на мода са дългите ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности на новото транспортно средство. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 година. В Централна Европа автомобилният спорт се развива благодарение на състезанията за доказване на надеждността на автомобила и са въведени са от принц Хайнрих Пруски.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. Преди Първата световна война се правят множество едромащабни обиколки: Обиколката Татра-Адрия, Обиколката из Карпатите и т.н. Първата от тях, която пресича целия балкански регион и свършва в Константинопол, се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 година. Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари.

Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската De Dion. В този ранен етап от развитието на автомобилизма, две тенденции мерят сили: французите залагат на бързината, а англичаните – на надеждността на колите.

Изложбата е интересна не само за любителите на автомобили, но и за всички, които се интересуват от историята на автомобилизма.

В Централна Европа, с посредничеството на немците, се разпространяват предимно ралитата за надеждност. Автопробегът, организиран от принц Хайнрих Пруски и носещ неговото име, през 1909 г. достига и Унгария, благодарение на което и тя се включва в кръвообращението на международния автомобилен спорт. Следва кратко прекъсване, но това вече е период на набиране на сила. Унгарският автомобилен клуб създава и Спортна комисия, която се опитва да отговори на изискванията на членската маса, която през 1912 г. наброява 400 души през 1912 година.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Накрая от 1912 г. клубът, упълномощен вече да носи името „Кралски”, започва да организира ралита. Те могат да бъдат сравнени по-скоро с днешните олдтаймер ралита: тогавашните автомобилисти – преуспели предприемачи, аристократи, и неколцина въодушевени професионалисти правят няколкодневни преходи. Най-голям проблем представлява неразвитата пътна мрежа: през 1912 г. в Унгария има над 10 хиляди километра държавни пътища с чакълена настилка. С твърда настилка са само 239 километра. Първото шосе с бетонова настилка е направено през 1911 година. Участниците в автомобилната надпревара от 1912 г., след това в ралито Будапеща-Константинопол, в пробега Татри-Адриатика през 1913 г. и в Карпатското рали от 1914 г. надлъж и шир обхождат територията на историческа Унгария и Австро-унгарската монархия, дори понякога излизат и извън границите им. Първата световна война обаче слага край на техните усилия.

Автопробегът Будапеща-Константинопол е първата собствена трансгранична проява на Кралския унгарски автомобилен клуб. От двайсет и петте кандидати на старта в крайна сметка застават деветнайсет, които изминават близо две хиляди километровото трасе. Задачата им не е лека: от Унгария през Балканите до Турция те се движат по едва проходими пътища, буквално през долини и чукари.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Запазени са множество снимки и от българския участък на трасето. Например в Дряново, където виждащата се на снимката кула стои и днес. От Филипополис, тоест Пловдив с градоначалника на София. Друга забележителност на пътя е преминаването на прохода Шипка, който заради невероятните си стръмнини подлага колите на огромно изпитание.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 юни в Малка зала на ет 2. в ХГ „Христо Цокев”, като напомняме, че всеки вторник входът е безплатен.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Показват „Златното евангелие“ на 3 март в Етъра

Published

on

На 3 март прочутото „Златно евангелие“ ще бъде представено в музей „Етър“, заедно със сабята на легендарния български войвода Стефан Караджа.

„Златното евангелие”, което се съхранява в Исторически музей Омуртаг, е толкова ценно, че е поставено под полицейски надзор и може да се види само с предварителна заявка. Преди това се намира в църквата „Св. Димитър“.

Евангелието е отпечатано през 1862 г. в патриаршеската типография в Москва. Кориците са направени с изключително майсторство. Образите първо са щамповани фабрично, а след това всяко едно изображение ръчно е обработено допълнително.

снимка: Община Габрово

Страниците на евангелието са близо 400, а теглото му е почти 8 килограма, заради масивния меден обков, който външно е позлатен. Четвероевангелието е подарък на жителите на опожарения през Руско-турската война Омуртаг – тогава Осман пазар, от Николай Владимирович Благово, интендант на 11 пехотна руска дивизия.

През зимата на 1878 г. руската войска навлиза в Омуртаг и го заварва опожарен от турските части. Директорът на историческия музей в града Мирослав Тошев разказва, че освен т. нар. „Златно евангелие“, русите даряват позлатен църковен кръст, дарохранителница, паникадило и други принадлежности, които позволяват да се проведе служба дори и на открито. Из „Сборникъ матерiаловъ по русско-турецкой войнѣ 1877-1878 г. на Балканскомъ полуостровѣ“ „По замръзналото шосе, в студ и кал, до шия във вода , точно в осем часа вечерта с музика и песни влязоха нашите части в Осман пазар.

Направо идващи от път, замръзнали, изгладнелите войници се хвърлиха да гасят горящия от всички страни град. Българите ги посрещнаха най-радушно, изнасяха на улиците кутии с тютюн, ведра с вино и планини от хляб и любезно ги предлагаха на войските. Всеки от тях на почивки предлагаше своя дом за квартируване, своите услуги. Радостта на българското население беше неподправена.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Асен Блатечки, Калин Врачански, Маца, Неве и Стефан Иванов на сцена в Севлиево

Published

on

Най-новата романтична комедия Горещо“, с участието на Асен Блатечки, Калин Врачански, Милена Маркова – Маца, Невена Бозукова – Неве и Стефан Иванов гостува в Севлиево на 16 март от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“.

Едва ли има някой, който не е чувал за феромоните и притегателната им любовна сила, но героите в горещата комедия на Жозиан Баласко се оказват изцяло подвластни на непреодолимото им въздействие.

Силно контрастните персонажи са неустоимо привлекателни, защото всичко е въпрос на химия!

Сюжетът на комедията „Горещо“ е заплетен и интригуващ – проследява, абсурдните до реалност, връзки между героите, които са заклещени в ограниченото пространство на един парижки апартамент, който се превръща в бойно поле на безкрайни любовни разминавания и недоразумения.

Склонни към буйни излияния, те са като деца: плачат, смеят се, крещят, преструват се и лъжат с привидна лекота.

Изключително любопитен е фонът, на който се разиграват драматично – комедийните действия – всички картини, част от декора или преплетени в сюжета на представлението, са нарисувани лично от актрисата Милена Маркова.

Заповядайте! Очаква ви много смях и добро настроение!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица