Свържи се с нас

Крими

Драстичен спад на телефонните измами в Габровско

Published

on

Сериозен спад, със 75,95%, при извършените измами на територията на област Габрово, отчетоха от полицията по време на представяне на резултатите дейността през 2019 година на Дирекцията на МВР в Габрово.

Драстичното намаление се дължи на това, че този вид престъпления са с широк обществен отзвук и бяха проведени редица национални полицейски операции, което доведе до задържане на компактни групи, извършващи измами в цялата страна.

Регистрираните в габровска област през миналата година измами са 19, а през 2018 г броят им е бил 79. При 15 от случаите са установени лицата, получили пари и бижута от потърпевшите, като процентът на разкриваемост на този вид престъпления е 78,95% при 25,32% за 2018 г.

Броят на престъпленията против собствеността също е намалял, като за отчетния период е 509 при 610 за по-предходната 2018 г. Като цяло кражбите бележат намаление с 11,35%.

Минимално увеличение има при домовите кражби с 1,56% и на селскостопанска продукция с 6,98%. При кражбите на части и вещи от МПС има намаления на броя регистрирани престъпления с 33,33%.

През 2019 г. на територията на Габровска област са били регистрирани 14 грабежа, като през 2018 г. те са били 4. Увеличението при този вид престъпления в процентно съотношение е най-високото за страната, но извършените грабежи на територията на габровска област са с ниска степен на опасност. Най-висок на национално ниво е и процентът на разкриваемост на този вид престъпления – 85,71% (75% през 2018 г).

Със 110 броя са намалели регистрираните общоопасни престъпления. Това се дължи на намаление с 21.7% на престъпленията по транспорта, както и на намаление при други действия спрямо МПС с 38.16%.

Директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“

Посегателствата спрямо автомобили са намалели с 62,50%, 6 броя за 2019 г., срещу 16 за 2018 г. При престъпленията, свързани с наркотични вещества, намалението е с 6,34% – 133 за 2019 г срещу 142 за 2018 г.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2019 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност и терористична дейност.

Регистрираните през отчетния период криминални престъпления са 1199, а 1286 е бил броят им през сравнителния период. Коефициентът на престъпност е 1013.80 престъпления на 100 хил. души население, със 172,5 пункта по-нисък от този за 2018 г. и е с 89.07 пункта по-нисък от средния за страната /1102,87/ или това е намаление с 14.54%.

При направения анализ на криминалните престъпления се забелязва минимално увеличение единствено при престъпленията против личността 55 /48/ в сравнение с миналата година.

Намалява делът на общоопасните престъпления – 40,76% /448 броя/, а основна част от структурата остават тези против собствеността – 46,31% /509 броя/ от всички регистрирани престъпления. Относителният дял на престъпленията против личността е 5,00% /55 престъпления/.

Увеличението на посегателствата против личността се дължи на броя на престъпленията, свързани с развратни действия – 10 за 2019 г. срещу 5 за 2018 г. През периода са регистрирани 1 убийство и 1 опит за убийство, чиито извършители са установени.

Данните за 2019 г. в съпоставка с 2018 г., сочат поддържано ниско ниво на тези престъпления и относителна устойчивост в броя и динамиката им, а също и във видовете извършвани развратни престъпления. Регистрираните престъпления за нанесени телесни повреди са 35, толкова са били и през 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Двама от Ряховците пренебрегнаха карантина

Published

on

Наказателно производство е започнато вчера, 12 август, срещу двама жители на село Ряховците – мъже на 49 и на 25 години, поставени под карантина за срок от 14 дни с предписания на Регионална здравна инспекция – Благоевград.

В 11.30 часа при извършена проверка полицейски служители установили, че двамата били напуснали мястото за настаняване, за което съобщиха, че ще пребивават за посочения в предписанията срок, с което действие ги нарушили, и осъществили състава на чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Разследването по случая се провежда под надзора на Районна прокуратура – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица