Свържи се с нас

Крими

Драстичен спад на телефонните измами в Габровско

Published

on

Сериозен спад, със 75,95%, при извършените измами на територията на област Габрово, отчетоха от полицията по време на представяне на резултатите дейността през 2019 година на Дирекцията на МВР в Габрово.

Драстичното намаление се дължи на това, че този вид престъпления са с широк обществен отзвук и бяха проведени редица национални полицейски операции, което доведе до задържане на компактни групи, извършващи измами в цялата страна.

Регистрираните в габровска област през миналата година измами са 19, а през 2018 г броят им е бил 79. При 15 от случаите са установени лицата, получили пари и бижута от потърпевшите, като процентът на разкриваемост на този вид престъпления е 78,95% при 25,32% за 2018 г.

Броят на престъпленията против собствеността също е намалял, като за отчетния период е 509 при 610 за по-предходната 2018 г. Като цяло кражбите бележат намаление с 11,35%.

Минимално увеличение има при домовите кражби с 1,56% и на селскостопанска продукция с 6,98%. При кражбите на части и вещи от МПС има намаления на броя регистрирани престъпления с 33,33%.

През 2019 г. на територията на Габровска област са били регистрирани 14 грабежа, като през 2018 г. те са били 4. Увеличението при този вид престъпления в процентно съотношение е най-високото за страната, но извършените грабежи на територията на габровска област са с ниска степен на опасност. Най-висок на национално ниво е и процентът на разкриваемост на този вид престъпления – 85,71% (75% през 2018 г).

Със 110 броя са намалели регистрираните общоопасни престъпления. Това се дължи на намаление с 21.7% на престъпленията по транспорта, както и на намаление при други действия спрямо МПС с 38.16%.

Директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“

Посегателствата спрямо автомобили са намалели с 62,50%, 6 броя за 2019 г., срещу 16 за 2018 г. При престъпленията, свързани с наркотични вещества, намалението е с 6,34% – 133 за 2019 г срещу 142 за 2018 г.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2019 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност и терористична дейност.

Регистрираните през отчетния период криминални престъпления са 1199, а 1286 е бил броят им през сравнителния период. Коефициентът на престъпност е 1013.80 престъпления на 100 хил. души население, със 172,5 пункта по-нисък от този за 2018 г. и е с 89.07 пункта по-нисък от средния за страната /1102,87/ или това е намаление с 14.54%.

При направения анализ на криминалните престъпления се забелязва минимално увеличение единствено при престъпленията против личността 55 /48/ в сравнение с миналата година.

Намалява делът на общоопасните престъпления – 40,76% /448 броя/, а основна част от структурата остават тези против собствеността – 46,31% /509 броя/ от всички регистрирани престъпления. Относителният дял на престъпленията против личността е 5,00% /55 престъпления/.

Увеличението на посегателствата против личността се дължи на броя на престъпленията, свързани с развратни действия – 10 за 2019 г. срещу 5 за 2018 г. През периода са регистрирани 1 убийство и 1 опит за убийство, чиито извършители са установени.

Данните за 2019 г. в съпоставка с 2018 г., сочат поддържано ниско ниво на тези престъпления и относителна устойчивост в броя и динамиката им, а също и във видовете извършвани развратни престъпления. Регистрираните престъпления за нанесени телесни повреди са 35, толкова са били и през 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Задържаха под стража рецидивист след кражба

Published

on

Съдът уважи искане на Районната прокуратура в Габрово, като взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на рецидивист за извършена кражба от частен имот. Делото се гледа чрез видеовръзка по скайп, между съдебната зала и задържаното лице и адвоката му в помещение на ареста.

Прокуратурата е привлякла С.Е. в качеството на обвиняем по досъдебно производство за това, че в периода от 18 до 20 март, от имот в габровското село Малини, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство. Крадецът отнел чужди движими вещи – 180 метра ел. проводници и един меден котел, без съгласието на собственика с намерение противозаконно да ги присвои.

Съдът прие доводите на прокуратура, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С. Е. е извършил престъплението, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Съществува реална опасност лицето да се укрие и да извърши ново престъпление, поради което взе мярка за неотклонение задържане под стража. Определението на съда подлежи на обжалване пред ОС – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Първи случай на избягал от домашна карантина

Published

on

Първи случай на човек в област Габрово, поставен под домашна карантина, който наруши Закона. Това е 45-годишна жена от севлиевското село Петко Славейков, която е трябвало да остане вкъщи по предписание на РЗИ – Габрово, но не се съобразила с това.

Случаят е от вчера, 25 март, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Тогава, около 15.00 часа при извършена проверка на адреса й, полицейски служители не успели да открият поставената под наблюдение жена.

Органите на реда установили, че дамата напуснала дома си, с което нарушила предписанието и осъществила състава на чл.355, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Разследването по случая се провежда под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трима малолетни окрадоха тараба на пазара в Габрово

Published

on

Полицията в Габрово установи трима малолетни ученици, извършили кражба на сумата от 150 лева от търговска маса за продажба на зеленчуци, в района на Централния кооперативен пазар в града.

Престъплението е било извършено на 15 март. Малко повече от седмица по-късно необмислената им постъпка била разкрита от местните криминалисти. Материалите по преписката ще бъдат изпратени по компетентност на Районната прокуратура в Габрово.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

37-годишен старозагорец пък бе хванат да кара без шофьорска книжка, информират още от пресцентъра на полицията по отношение на криминалната хроника за днешния ден.

Мъжът бил спрян от полицейски служители в Плачковци вчера, 24 март, около 11.00 часа, в района на кръстовището между улиците „Планинец“ и „Бузлуджа“ в града.

При извършената проверка катаджиите установили, че той управлявал колата без задължителното свидетелство за управление на моторно превозно средство.

При извършената справка в информационните масиви на МВР полицаите разбрали, че нарушението било извършено в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството.

След приключване на работата по случая, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица