Свържи се с нас

Крими

Престъплението да си МАЙКА в България

Как държавата насърчава раждаемостта у нас

Published

on

Според официалните резултати от преброяването за десет години населението на България е намаляло с половин милион души. Отрицателен демографски прираст, висока смъртност при новородените, миграцията, неособено високата продължителност на живота, влошеният здравен статус на хората, се сочат като ключови причини за застаряването и опасното “редуциране” на нацията.

При подобна ситуация, когато зад демографския срив стоят “предотвратими причини”, една нормална държава стартира активна политика за преодоляване на съответните проблеми. Или поне за очертаване посоката, в която трябва да се върви, за да се намери начин за справяне със ситуацията. Какво се случва в България? Здравеопазването затъва все повече и повече в блатото, наречено “реформа в сектора”. Социално-икономическият статус на българина влошава допълнително неговото физическо и психическо състояние.

Младите жени днес нямат никаква мотивация да раждат

дори и по едно дете, а от миналата година насам държавата се е заела активно да наказва и онези “безумни” майки, които въпреки целия абсурд, в който живеем са се нагърбили с нелеката задача да отглеждат деца.

След като преди година НОИ погна успешно майките-престъпнички от Благоевград, Търговище и Хасково, сега усилията на държавата са се фокусирали да елиминират и криминалния контингент в Русе. Там над 1700 млади майки били ползвали неправомерно майчинство и получавали надбавки за отглеждане на малки деца.

Явно обаче нито русенските майки, нито представителите от Центъра за демографска политика, решили да подкрепят младите жени в борбата им с държавата-мащеха, не са наясно, че техният глас ще бъде поредният “глас в пустиня”. Изпратените писма до министър-председателя, омбудсмана на България и всяка друга институция ще останат без отговор. Това вече беше разиграно преди една година, когато майките от южна България дори се опитаха да протестират пред Министерски съвет. Протест, на който абсолютно никой не обърна внимание, но породи коментари от типа “Те са се опитали да лъжат системата, нека си понесат наказанието и да върнат парите!” или “Непознаването на закона не ги оневинява!”.

Безспорно. В една правова държава законите трябва да се спазват. Въпросът обаче е

какво правим, ако законите са неточни

и създават предпоставки за различни интерпретации. Ако това са закони от типа “Да се освободи, не – да се обеси!”?

Защото казусът е именно такъв. Само дето майките и защитаващите ги организации по неясни причини поставят проблемът на съвсем друга основа. Повече от година призивите към НОИ са “да се опростят дължимите суми”, когато първото искане, което едно активно и отговорно гражданско общество би трябвало да отправи към държавата и съответните институции, е за тълкуване. Тълкуване на член 53 от Кодекса за социално осигуряване, който според НОИ тези майки са нарушили, но не него, а ВЕРСИЯТА на закона, актуален към датата на т.нар. “нарушение”.

ЗАЩОТО обвиненията срещу майките, че са получавали неправомерно обезщетения от НОИ за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, когато детето е било записано в детски ясли, могат да бъдат подложени на сериозна критика.

През 2006 година Кодексът за социално осигуряване претърпява една редакция, която за НОИ е основание да третира майките като престъпници. Преди промените, текстът на спорния член 53, алинея (4) гласи, че

Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”

След редакцията през 2006 година обаче, от текста отпада израза “на пълна държавна издръжка” и чл. 53 (4) вече гласи

(4) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 69 от 2004 г., бр. 68 от 2006 г., бр. 89 от 2008 г., бр. 49 от 2010 г., в сила от 1.07.2010 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Тук НОИ тълкува частта “настаняване на детето в детско заведение” като “прием в ясли”, докато в законите, касаещи социалното подпомагане горната фраза визира социален дом. Още повече, не може да не се обърне внимание, че в конкретното изречение “настаняването в детско заведение” е дадено като алтернатива на осиновяването – използван е предлогът “или” – докато алтернативното отглеждане, каквото всъщност представляват детските ясли, е отделено смислово в последната част на изречението във връзка с програмата в подкрепа на майчинството.

Според НОИ презумпцията за прекратяване на обезщетението е, че тези пари се дават на майката от държавата, за да се подпомага тя в отглеждането на детето. Когато обаче то е настанено в детско заведение, държавата й помага, като дотира издръжката му там. До 2006 година обаче обезщетението се спира, само ако детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка!

Основание за искане за

официално и еднозначно тълкуване на закона

дава фактът (споменат в представената по-долу статия и чиято достоверност би могла да бъде проверена), че има прецедент от 2007 година, когато съдията от бургаския съд Таня Евтимова отсъжда, че настаняването в детско заведение няма нищо общо с посещаването на детска ясла.

Друг факт в подкрепа на това, че законът в този си вид е неточен и създава предпоставки за различни интерпретации, е нанесената през декември 2010 година корекция именно в член 53 (4) от КСО, при която вече изрично се упоменават “детските ясли”

(4) (Предишна ал. 3, изм. – ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. – ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г., изм. – ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДЕТСКИ ЯСЛИ, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Наистина, държавата не трябва да допуска спекулиране с правото на обезщетение от една или друга социална група. Фактите по конкретния казус обаче показват, че вина за създалата се ситуация до голяма степен се крие в администранивните и законодателните неуредици, за което не следва да бъдат наказвани онези, които по една или друга причина са попаднали в тези плаващи пясъци.

Монополът на държавата върху правото на наказание в крайна сметка е пряко обвързан с въпроса за морала. В този контекст не бива да се забравя, че дори майките да са излъгали държавата (въпреки, че както се вижда от представените по-горе аргументи, основанията за подобни твърдения са твърде спорни), то неправомерно получените суми, вариращи между 220 и 3000 лева (!!!) в крайна смекта не са отишли за закупуване на луксозни имоти или корупционни сделки, а за осигуряване на нормални условия за отглеждането на бъдещите граждани на страната.

Следователно, дори и ако компетентният орган приеме, че майките са действали в нарушение на закона, то има резон за опрощаване на поне 50% от дължимите от тях суми. В крайна сметка законът определя, че работещите майки на деца до 2-годишна възраст имат право да получават обезщетение в размер на 50% от минималната работна заплата, без значение дали детето е записано в ясли или не!!! – което също е парадокс.

Зора Попова е културолог, доктор по социални и политически науки от Университета в Бат, Великобритания.

Защото, какво точно осигурява държавата на едно дете, навършило 2 години? Местата в яслите в големите градове се броят едва ли не на пръсти, да не говорим, че и приемът на 3-годишните в първа група е едно голямо приключение. Какво прави една майка, работеща дори на средна работна заплата, например, която иска да се върне на работа, но не може да запише детето в ясла, няма на разположение баби или друг близък, който да поеме грижите за малкото дете? Това ли е политиката на държавата да насърчава раждаемостта и заетостта – да поставя майките в ситуация да предпочетат да получават помощи за безработни и да осигурят все пак някакви условия за отглеждането на детето си, отколкото да се върнат на работа и пак да не могат да осигурят необходимата сума за наемане на детегледачка, например? Решението в нормалните страни от ЕС е просто – държавата или осигурява условия за отглеждането на децата, или финансира тяхното отглеждане в семейството.

Насърчаването на раждаемостта не става само с подпомагане на двойките с репродуктивни затруднения, а със създаването на сериозни стимули и добри условия за отглеждането на деца. А преследването на майки-нарушителки със сигурност не е мярка, която ще има особен положителен ефект, дори и от финансова гледна точка. Но в крайна сметка те са доста удобен обект за отчитане на високи постижения в борбата с организираната и не дотам организираната престъпност.

Автор:  Зора Попова

Аргументи БГ

2 коментара

2 Comments

  1. иван

    10.03.2012 at 18:10

    Всичко върви по план. Справка youtube.com / плана ран-ът !!!

  2. Гост

    01.03.2015 at 21:10

    Толкова ми е писнало от тази държава (мащеха) готова съм вече да си дам детето за осиновяване и да се махна завинаги:( Детето ми е с изоставяне (липса на говор)телка му е 75% с придружител,отскоро е на градина,но немога да си намеря работа като азберат че съъм с малко дете и то с телк.С тези мижави пари които ги дават социалните сметките ли да плащам храна,дрехи,памперси ли да купувам или както настояа Др Москов да си платя здравните вноски за 3г назад?Е как да не се откажеш от детето си? Обмислям го,но най вероятно ще го направя,то не се издържа 🙁

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция на полицията и жандармерията днес в Габрово

Published

on

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението и противодействие на битовата престъпност, с участие на служители от Зонално жандармерийско управление – Плевен, ще се проведе днес, 4 август, на територията обслужвана от Районното управление на полицията в Габрово.

Акцията стартира в 14.00 часа. Целта е противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, престъпни посегателства върху личността и собствеността на гражданите, установяване и санкциониране на нарушители по Закона за движението по пътищата, както и недопускане на прояви против обществения ред.

Във връзка с целите на операцията, ще се извършват полицейски проверки на лица, моторни превозни средства и адреси, с цел установяване на нарушители на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи, Наредби на Общината и други нормативни актове.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Акция срещу битовата престъпност се проведе в Габровско

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред бе проведена на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода операцията са били проверени 53 моторни превозни средства, 88 души и десет адреса.

В резултат на полицейските действия са били констатирани 18 нарушения, за които са съставени 2 акта по Закона за движението по пътищата, 7 – по Закона за гражданската регистрация и са били наложени 9 глоби с фиш.

Връчените електронни фишове са четири.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Марихуаната създаде проблеми за четирима

Published

on

Двама габровци и двама севлиевци ще си имат проблеми със Закона, след като бяха хванати да извършват различни престъпления, свързани със забраненото наркотично вещество марихуана. Трима от тях са били арестувани заради притежанието ѝ, а четвъртият бе установен да шофира след употреба.

Първи от всички бил установен 33-годишен криминално проявен габровец, шофирал под въздействието на канабис. Той бил спрян за проверка в петък, 31 юли, около 03.45 часа, в района на площад „Ракетата“ в Дряново, по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества.

Лекият автомобил, който габровецът управлявал, бил собственост на трето лице. При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на наркотичното вещество канабис. Водачът не е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Същият ден, но около 22.15 часа в района на булевард „Могильов“ в Габрово при проверка, полицейски служители задържали 29-годишен, криминално проявен местен жител, за когото били налице данни, че е придобил и държи в себе си хартиена „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя дала характерната реакция и оцветява на наркотичното вещество марихуана.

Двата ареста на севлиевците били извършени в събота, по едно и също време, около 23.00 часа. При специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Севлиево, били задържани 30 и 33-годишен.

В хода на проведените процесуално-следствени действия, чрез протокол за доброволно предаване, двамата по отделно предали на полицейските служители известно количество суха зелена листна маса, която при проведените полеви наркотестове реагирала на наркотичното вещества марихуана.

По случаите са започнати досъдебни производства под надзора на районната прокуратура в Севлиево.

*Снимка: Пресцентър МВР, Архив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица