Свържи се с нас

Без категория

Габровската болница с модерна апаратура за ранна диагностика

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Със специална церемония бе отбелязано приключването на проект Изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ – Габрово, който е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването.

На събитието присъстваха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, заместник – министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, кметът на община Габрово г-жа Таня Христова, депутати, директорите на болниците в Аалст и Гент, Белгия както и много гости.

В кратката си презентация директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ разказа за предизвикателствата, които ръководството на болницата е трябвало да преодолее през годините на реализация и изграждане на центъра, както и не пропусна да благодари на редицата институции и личности, допринесли той да бъде факт днес.

В края на експозето си тя подари бяла престилка на д-р Москов, а той от своя страна благодари за жеста и допълни, че всеки лекар трябва да я носи с достойнство и рано или късно да се върне там, където е неговото място.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Дейностите, обект на реализация по проекта са:

1. Ремонт на помещения и преустройството им за клинични лаборатории, диагностични кабинети, графично – скопични рентгенови изследвания, компютърно – томографски изследвания, ЯМР – диагностика, подмяна на асансьори, енергийно – ефективни мерки, изграждане на достъпна среда за хора с увреждания.

2. Доставена и въведена в експлоатация съвременна медицинска апаратура за:

– Магнитно – резонансна образна диагностика;

– 16 – срезов компютърен томограф;

– Дигитален скопично – графичен рентгенов апарат;

– Дигитална рентгенова система тип „С – рамо“;

– 4D ехограф;

– Ендоскопска апаратура;

– Дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб;

– Лапароскопска апаратура;

– Два анестезиологични апарата;

– PACS – система за архивиране и разпространение на образи.

3. Доставен е санитарен автомобил /линейка/.

Общата стойност на проекта е 5 535 608,77 лв, финансиран по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни заведения в градските агломерации“ по ОП „Регионално развитие “ 2007 – 2013.

Повече снимки от откриването на Регионалния център за ранна диагностика на онкологични заболявания може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Без категория

Отборна купа и 14 медала за „Акро-арт“ от държавното

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

Състезателите на КСАБ „Акро-арт“ завоюваха отборна купа и общо 14 медала от държавното първенство по скокове на батут, двоен мини батут и пътека за 2019-та. Шампионатът се проведе на два етапа – в Ямбол и Сливен, а за отличията в отделните дисциплини спориха представители на 11 клуба от страната.

„Акро-арт“ участва с 22-ма състезатели, възпитаници на треньорите Милена Станчева, Николай Голчев, Цветелина Лазарова, Александър Борисенко и Юлиан Георгиев.

В олимпийската дисциплина батут – индивидуално седем състезатели на клуба се окичиха с медали. Преслава Пенчева стана шампион в най-многолюдната група – при участниците до 8 години. Тя беше първа в квалификациите и запази позицията си след финалното изпълнение. Бронзовото отличие спечели съотборничката ѝ Сияна Павлова.

В групата на 9-10 годишните Александра Христова грабна бронза, а при момчетата Стефан Русанов стана вицешампион. При 11-12 годишните Деница Маринова се класира 3-та, бронзов медал взе и Виктория Йовчева във възрастовата група до 14 години. В надпреварата при мъжете Михаел Митев също се нареди трети.

На батут-синхрон габровските състезатели завоюваха още три призови места. Аделина Ангелова и Александра Христова получиха първа оценка при момичетата на възраст 9-10 години, а при момчетата Стефан Русанов и Цветин Стоянов заеха второто място. Михаел Митев стана шампион при мъжете в дует с Мариян Михалев от клуб „Добри Костин“ (Стара Загора).

В отборното класиране на батут „Акро-арт“ зае второ място след клуб „Енчо Керязов“ (Ямбол). Трети се наредиха представителите на „Добри Костин“ (Стара Загора).

В дисциплината двоен мини батут обаче „Акро-арт“ зае убедително първата позиция по точки и съответно взе отборната купа. Шампионка индивидуално стана Даниела Кирова при девойките на възраст 13-14 години, а Стефан Русанов попълни колекцията си с още един бронзов медал. След „Акро-арт“ в подреждането завършиха „Сини камъни“ (Сливен) и „Имидж“ (Русе).

Източник: sport-gabrovo.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Без категория

Пицария „Фреш“ празнува 15-я си рожден ден!

Published

on

11 април, 18.00 часа Пицария „Фреш“

На 11 април 2019 г. любимата на габровци Пицария „Фреш“ ще отпразнува своя 15-ти рожден ден!

Специално за Празника любезните домакини са подготвили богата и неповторима програма, включваща много изненади и забавления за всички гости на тържеството.

Участие в Празничната вечер на Пицария „Фреш“ ще вземат Logiscape – Велико Търново, които са подготвили интересни куиз състезания за посетителите, а за доброто настроение на всички ще се погрижи фокусникът Ники Тодоров.

Торта и още много приятни изненади очакват гостите на партито, по случай 15-я рожден ден на Пицария „Фреш“.

Заповядайте да празнуваме заедно!

11 април 2019, 18.00 часа
Пицария „Фреш“, Габрово, бул. Могильов No 86.
За повече информация и резервации: 0878 167 770 и  0878 167 772

Зареди още

Без категория

Избере пълнен шаран от Пицария „Фреш“

*Публикация съгласно договор*

Published

on

Избере пълнен шаран от Пицария „Фреш“

Никулден наближава! Специално за Празника Пицария „Фреш“ ще приготви за Вас богат асортимент от риби и ястия, които можете да опитате на място или да улесните Вашата вечеря, като поръчате за вкъщи.

Новото от Пицария „Фреш“ е, че само за 6-ти декември, с предварителна заявка, можете да поръчате за Вас и Вашето семейство цял пълнен шаран, който да украси празничната ви трапеза.

Ако предпочитате прясната риба, с гарантиран произход и качество за Никулден, изборът е Пицария „Фреш“.

А за тези от Вас, които нямат време да приготвят вкъщи традиционния си рибен специалитет за Празника, вече се приемат поръчки за пълнени шарани.

Ако обичате да Ви е вкусно – Пицария „Фреш“!

Поръчайте си любимото си ястие на тел. +359 878 167 770 или заповядайте всеки ден на бул. Могильов No 86.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица