Свържи се с нас

Без категория

Пет нови здравни и социални услуги в комплекса на ул.“Ивайло“ 13

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Пет интегрирани услуги за деца и семейства вече работят в новосъздадения комплекс на ул. „Ивайло“ № 13 в габровския квартал Христо Ботев, информира Миглена Въгленова – Гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация. Помещенията, общинска собственост, са ремонтирани, оборудвани и обзаведени по проект за предоставяне в общността на социално-образователно консултиране и интегриране, финансиран от Световната банка.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Целта на разработката е да се подобри училищната готовност на деца от семейства с ниски доходи и деца с увреждания на възраст до 7 години, превенция на социалното изключване, формиране на родителски умения. Работата е насочена към постигане на по-добро психично, емоционално, здравно, образователно и социално развитие на деца от рискови групи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На територията на комплекса се извършва здравна консултация за деца от 0 до 7 г. Услугата включва наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца, достъпнoст за родители на новородени или малки деца, които не са регистрирани при общопрактикуващ лекар. Осигурена е възможност за домашни посещения. Екипът от специалисти включва медиатор, педиатър и медицинска сестра.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Услугата по формиране и развитие на родителски умения е насочена към бъдещи родители, родители на деца от 0 до 3 г. и родители от уязвими групи. Целта е да се изгради здрава връзка родител-дете и да се повиши увереността на родителите. Консултациите се извършват чрез групови и индивидуални срещи с нуждаещите се. Родителите на бебета и деца до 7-годишна възраст могат да се възползват от семейно консултиране и подкрепа. Услугата цели информираност за репродуктивното здраве, методите на контрацепция, полово предаваните болести, развиване на социални и родителски умения, превенция на насилието над деца. С родителите и децата се извършват групови и индивидуални сесии. За услугите се грижат двама медиатори, педиатър, медицинска сестра, акушер-гинеколог, акушерка, двама социални работници и юрист.

За децата с увреждания, подлежащи на записване в първи клас, е осигурена индивидуална педагогическа подкрепа от специален педагог с цел успешна интеграция в първи клас в масовото училище. Работата може да се извършва в домашни условия, на територията на комплекса, в училище или в детска градина – индивидуално и групово. Предвидена е допълнителна подготовка за равен старт в училище чрез провеждане на летни занимания. В тях образователният процес е комбиниран с игри и дейности, обогатяващи познанията на децата за обкръжаващия свят и свободно владеене на български език. За предоставяне на услугата са ангажирани медиатор и педагог.

Към момента общо 119 потребители – деца и възрастни, са обхванати в специализираните грижи и услуги. Основните целеви групи включват деца в риск от 0 до 7 г. и техните родители. Обхванати са представители на уязвими етнически групи, деца с безработни родители, без личен лекар, деца с увреждания и здравословни проблеми, деца, които не ходят на детска градина, родители с 3 и повече деца, самотни родители, майки в рискова възраст, родители без здравни осигуровки, необразовани, живеещи в лоши жилищни условия и други.

Лицата, проявяващи интерес, могат да се обръщат за повече информация на моб. тел. 0878 571 090 – Светла Григорова, координатор, както и на адрес – гр. Габрово, ул. „Ивайло“ № 13, Комплекс за интегрирани услуги за деца и семейства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Без категория

Отборна купа и 14 медала за „Акро-арт“ от държавното

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

Състезателите на КСАБ „Акро-арт“ завоюваха отборна купа и общо 14 медала от държавното първенство по скокове на батут, двоен мини батут и пътека за 2019-та. Шампионатът се проведе на два етапа – в Ямбол и Сливен, а за отличията в отделните дисциплини спориха представители на 11 клуба от страната.

„Акро-арт“ участва с 22-ма състезатели, възпитаници на треньорите Милена Станчева, Николай Голчев, Цветелина Лазарова, Александър Борисенко и Юлиан Георгиев.

В олимпийската дисциплина батут – индивидуално седем състезатели на клуба се окичиха с медали. Преслава Пенчева стана шампион в най-многолюдната група – при участниците до 8 години. Тя беше първа в квалификациите и запази позицията си след финалното изпълнение. Бронзовото отличие спечели съотборничката ѝ Сияна Павлова.

В групата на 9-10 годишните Александра Христова грабна бронза, а при момчетата Стефан Русанов стана вицешампион. При 11-12 годишните Деница Маринова се класира 3-та, бронзов медал взе и Виктория Йовчева във възрастовата група до 14 години. В надпреварата при мъжете Михаел Митев също се нареди трети.

На батут-синхрон габровските състезатели завоюваха още три призови места. Аделина Ангелова и Александра Христова получиха първа оценка при момичетата на възраст 9-10 години, а при момчетата Стефан Русанов и Цветин Стоянов заеха второто място. Михаел Митев стана шампион при мъжете в дует с Мариян Михалев от клуб „Добри Костин“ (Стара Загора).

В отборното класиране на батут „Акро-арт“ зае второ място след клуб „Енчо Керязов“ (Ямбол). Трети се наредиха представителите на „Добри Костин“ (Стара Загора).

В дисциплината двоен мини батут обаче „Акро-арт“ зае убедително първата позиция по точки и съответно взе отборната купа. Шампионка индивидуално стана Даниела Кирова при девойките на възраст 13-14 години, а Стефан Русанов попълни колекцията си с още един бронзов медал. След „Акро-арт“ в подреждането завършиха „Сини камъни“ (Сливен) и „Имидж“ (Русе).

Източник: sport-gabrovo.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Без категория

Пицария „Фреш“ празнува 15-я си рожден ден!

Published

on

11 април, 18.00 часа Пицария „Фреш“

На 11 април 2019 г. любимата на габровци Пицария „Фреш“ ще отпразнува своя 15-ти рожден ден!

Специално за Празника любезните домакини са подготвили богата и неповторима програма, включваща много изненади и забавления за всички гости на тържеството.

Участие в Празничната вечер на Пицария „Фреш“ ще вземат Logiscape – Велико Търново, които са подготвили интересни куиз състезания за посетителите, а за доброто настроение на всички ще се погрижи фокусникът Ники Тодоров.

Торта и още много приятни изненади очакват гостите на партито, по случай 15-я рожден ден на Пицария „Фреш“.

Заповядайте да празнуваме заедно!

11 април 2019, 18.00 часа
Пицария „Фреш“, Габрово, бул. Могильов No 86.
За повече информация и резервации: 0878 167 770 и  0878 167 772

Зареди още

Без категория

Избере пълнен шаран от Пицария „Фреш“

*Публикация съгласно договор*

Published

on

Избере пълнен шаран от Пицария „Фреш“

Никулден наближава! Специално за Празника Пицария „Фреш“ ще приготви за Вас богат асортимент от риби и ястия, които можете да опитате на място или да улесните Вашата вечеря, като поръчате за вкъщи.

Новото от Пицария „Фреш“ е, че само за 6-ти декември, с предварителна заявка, можете да поръчате за Вас и Вашето семейство цял пълнен шаран, който да украси празничната ви трапеза.

Ако предпочитате прясната риба, с гарантиран произход и качество за Никулден, изборът е Пицария „Фреш“.

А за тези от Вас, които нямат време да приготвят вкъщи традиционния си рибен специалитет за Празника, вече се приемат поръчки за пълнени шарани.

Ако обичате да Ви е вкусно – Пицария „Фреш“!

Поръчайте си любимото си ястие на тел. +359 878 167 770 или заповядайте всеки ден на бул. Могильов No 86.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица