Без категория|14.10.2016 10:25

Нела Рачевиц, зам.-кмет на Габрово: Няма по-добър начин за развитието на един човек от контактите „лице в лице”

etar-5372Заместник-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц поздрави участниците в Четвъртата национална среща „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”. Тя предаде поздравление от името на Таня Христова и подчерта, че кметът на Габрово е доказала своята съпричастност към развитието на институциите в областта на културата.

Нела Рачевиц заяви в изказването си, че няма по-добър начин за развитието на един човек от контакта „лице в лице”. Срещите, като тази в ЕМО „Етър”, трябва да провокират. Те са предаване на опит и знание.

„Надявам се това, което се говори тук да провокира, когато си тръгнем да имаме желанието да продължим развитието на дадена тема”, каза зам.-кметът Рачевиц, която представи темата„Планиране на интерпретативни преживявания. Творчески техники.”

etar-5342Валерия Димитрова, главен експерт Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, прочете поздравителни адреси към участниците в срещата от министър Вежди Рашидов и зам.-министър Бони Петрунова. Тя изказа благодарност за организацията от страна на ЕМО „Етър” и участието на музейни специалисти от цялата страната.

Валерия Димитрова разказа за предходната Националната среща, състояла се през април в Пловдив. По темата „Доброволците в българските музеи” са представени 28 презентации и е имало над 100 участници. Това са факти, които говорят за интереса към темата.

От думите на главен експерт Валерия Димитрова стана ясно, че България е на последно място по доброволчество в ЕС, а това е дейност, върху която силно се акцентира в музеите извън страната. В българските музеи темата стои абстрактно. Няма установена практика да се обменят опит и доброволци. Създаването на каталог с контакти на доброволци би улеснило работата на институциите.

Валерия Димитрова подчерта, че една от задачите на музеите е да провокират интерес към себе си. За да има доброволци, те трябва да имат поле за изява, а старите доброволци да са си тръгнали доволни. Димитрова призова представителите на музеите да обменят опит, включително и по отношение на доброволчеството. Валерия Димитрова изрази надежда, че в обозрим период от време в България ще има Закон за доброволчеството.

 

Етикети: , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар