Свържи се с нас

Икономика

Проблем №1 в България е бедността

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Най-големият проблем в България е бедността, а разликата между бедни и богати е 23 %. Това сочат данни от световното допитване на УИН/„Галъп интернешънъл“, водещата глобална асоциация в пазарните изследвания и допитванията до общественото мнение, предадоха от News.bg, цитирани от Аргументи БГ.

У нас след бедността следват икономическите проблеми и безработицата със 17% и с 15%. След тях българите нареждат като проблем в световен мащаб корупцията с 9%, следвана от войните и въоръжените конфликти със 7%, както и престъпността с 5%.

Така дяловете на отговорите, свързани с бедността, икономическите трудности и безработицата у нас са над средните за света и това е особено отчетливо по отношение на бедността.

Корупцията се възприема като проблем номер едно в световен мащаб, сочат още данните от допитването.

Годишното проучване на УИН/„Галъп интернешънъл“ се провежда в последните месеци на всяка година. Това е традиция от 1977 г. насам, започната под председателството на д-р Джордж Галъп. В последното издание на изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население. На респондентите е зададен въпрос кой според тях е най-важният проблем пред света като цяло.

21% от анкетираните в световен мащаб посочват корупцията като най-важен проблем, пред който е изправен светът днес – това е най-високото натрупване на отговори сред общо 17-те категории проблеми, тествани в изследването.
Икономическите трудности заемат второто място с 14%. Бедността (пропастта между бедни и богати) е на трето място с 12%.

Най-големите тревоги по региони: корупцията е посочвана като основен проблем в Азия (26%), Северна и Южна Америка (19%), Близкия Изток и Северна Африка (15%); бедността пък изпъква като проблем сред респондентите в Западна Европа (24%) и Източна Европа (20%); в Африка посочват най-често икономическите проблеми (21%).

Азия има най-висок дял от отговори в категорията корупция (26%) в сравнение с другите региони. В рамките на азиатския регион Филипините (50%) и Индонезия (40%) показват значително по-високи стойности по този въпрос в сравнение с всички други държави в света. Австралия (4%) и Япония (2%) пък са държавите, в които корупцията се вижда като сравнително малък проблем.

Северна и Южна Америка (19%) и Африка (18%) също демонстрират високи нива на тревога спрямо корупцията, докато в Западна Европа те са много по-ниски – корупцията събира само 8% от отговорите в региона. На практика, държавите в Западна Европа регистрират едноцифрени дялове – например Великобритания с 8%, Германия с 6% и Франция с 4%.

Икономическите проблеми са идентифицирани като втория най-сериозен проблем в света. Африка (21%) класира тези въпроси като проблем номер едно, а Кения (27%) излиза доста над средните стойности за региона. Африка е следвана от Северна и Южна Америка (16%). Средните нива на отговорите „икономически проблеми“ за света са 14%.

17% от британците считат тази категория проблеми за най-сериозен въпрос. Други страни от Западна Европа, които показват по-видима тревога в това отношение, са Холандия с 12%, Германия с 10%, Испания с 10% и Австрия с 9%.

В САЩ 26% от респондентите посочват икономическите трудности – което ги прави проблем номер едно там.
Малайзия (47%) и Гърция (43%) са страните, които регистрират най-високи нива на отговори, свързани с икономическите проблеми в световен мащаб.

Бедността, по-специално пропастта между бедни и богати, се счита за третия най-голям проблем в целия свят с 12%. Тя е най-голямото притеснение сред участниците в изследването от Западна Европа (24%). Някои страни от този регион показват изключителна чувствителност по тази тема – като Германия (34%), Австрия (32%), Испания (27%) и Франция (25%). В тези страни отговорите в категорията „бедност“ значително превишават средната стойност от 12% в глобален мащаб.

16-те процента във Великобритания пък са видимо по-ниска стойност в сравнение с изброените държави, но все бедността и в този случай е посочвана като втори най-сериозен проблем, пред който е изправен светът.

Контрастът в това отношение с някои неевропейски държави е рязък: Малайзия (1%), Тайланд (3%) и Индонезия (5%) са някои от страните, в които се регистрират едноцифрени числа при отговорите.

Във връзка с темата за финансовите затруднения, безработицата е на четвърто място в световен мащаб(10%) в списъка с важните проблеми. Делът на отговорите в Европа (14%) е надминат единствено в Африка (19%). Резултатите в Северна и Южна Америка обрисуват разделена картина – от една страна САЩ (11%) и Бразилия (8%) признават безработицата като проблем, докато Аржентина (2%) му отдава далеч по-малко внимание.

Резултатите от страните в Северна и Южна Америка явно контрастират спрямо тези в другите региони – за пример: Италия вижда безработицата като най-голям проблем (34%), както и Босна (32%) и Южна Африка (30%).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица