Свържи се с нас

Новини

Белгийски специалисти посетиха Дневния център

Published

on

В седмицата от 23 до 27 октомври в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово се проведе Вторият етап на обучителния модул “Принципи на ерготерапията при работа с хора с увреждания“. Специалистите от Дневния център и техните белгийски колеги работиха, обменяха информация и обсъждаха различни случаи.

По време на първия етап на проекта шест специалисти от Габрово се обучаваха за една седмица в Брюксел и Аалст, Белгия, а от 23 до 27 октомври – преподавателите от Университета в Брюксел, специалност Ерготерапия Jeroen Vos, Rik Lambrechts, Katrien T’Sas и Isabelle Libens, работещи в училище за хора със специални потребности „Хоризонт“ IBSO De Horizon, посетиха Дневния център, за да споделят опит и да наблюдават работещите специалисти от Дневния център в различни ателиета и дейности.

Специалистите от Университета в Брюксел останаха приятно изненадани и не пропуснаха да отбележат положителните неща, случващи при работата с пълнолетните лица с увреждания в Дневния център в Габрово.

„Определянето на целите и следването им – в краткосрочен и дългосрочен план, потвърждава правилността на пътя, който специалистите в Дневния център следват. Те работят с много ентусиазъм, чувство и себеотдаване на каузата, да бъдат в помощ и подкрепа на хората с увреждания. Положителните резултати са видими и прави впечатление приятелската и семейна атмосфера, която всички заедно постигат“, споделиха белгийските преподаватели.

В средата на миналата седмица в Ритуалната зала на Община Габрово се проведе семинар, на тема „Принципи на Ерготерапията и клинична обосновка. Аутизъм, практически насоки за работа с лица с аутизъм. Комуникационни средства“.

На него белгийските преподаватели представиха презентации по темите. Присъстваха много специалисти от останалите социални услуги в града, целият екип на ДЦПЛУ, както и колеги от Русе и Дряново.

На 27 октомври се състоя заключителната среща на специалистите от двете страни, на която почетният консул на България в Източна Фландрия и почетен гражданин на Габрово Вили Ван Импе връчи специални сертификати на българските специалисти, преминали през обучението.

„Всички работим заедно и именно в това е тайната на успеха. От обмена, който се осъществи по време на двата етапа на проекта, единодушно можем да заключим че нивото на работа, професионализма и капацитета на нашите специалисти е на много високо ниво, равностойно на това на белгийските колеги. Най-важното е човек да открие своето призвание и след това да му се отдаде, разкривайки по този начин възможностите си“, споделят от Дневния център.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица