Новини, Общество|14.05.2019 15:52

“Ден на революцията в храненето” и в Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Подготвителна група ”Пчелички”, със старши учител Юлия Ненова в Детска градина „Слънце” и Народно читалище „Христо Ботев” село Драгановци, стават част от инициативата „Ден на революция в храненето“.

Тя се провежда в цялата страна на две дати – 17 и 18 май, и в нея ще се включат рекорден брой деца от цялата страна – над седем хиляди от седемдесет населени места, заедно с техни родители и учители.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В Габрово ще бъдат организирани две работилници за здравословно хранене, в които децата сами ще приготвят храна. Работилнички ще има в петък, на 17 май, от 17:00ч., в сградата на читалището в село Драгановци. Освен нея ще бъдат организирана още една работилница – за децата от група „Пчелички” на детска градина „Слънце“.

Фондация “За храната” провежда националната кампания “Ден на революцията в храненето” за трета поредна година в големи и малки населени места. Фондацията предоставя на доброволците – организатори на работилнички, рецепти и презентации, съгласувани с лекари – диетолози на консултативния съвет на фондацията, както и допълнителни образователни материали и подаръци за децата.


Образователната кампания “Ден на революцията в храненето” има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т.нар „junk храни“. Кампанията цели да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, за да се замислят с каква храна се храним и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие.

Тази година мотото е “Не яж боклуци*, яж зеленчуци” (детски цитат). Редовният прием на „junk” (от англ. език – боклучава) храна, вкл. газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план – затлъстяване, запек, диабет тип II и др. метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения/ депресивни състояния, хиперактивност, проблеми със съня и др.

Junk храни, снимката е илюстративна

Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст. Съдържанието им е богато на захар, сол, мазнини, но бедно на нутриенти – протеини, фибри, витамини и минерали.

Проучвания доказват, че приемът на такава храна повече от 3 пъти седмично се асоциира с атопични нарушения, а прием от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар