Новини, Общество|22.04.2019 11:38

„Деца родени за сцената“

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Невероятен концерт – спектакъл в зала „Възраждане“, под наслов „Деца родени за сцената“, сътвориха учениците от ОУ „ Неофит Рилски“ – Габрово и техните художествени ръководители.

Всяка година Основно училище „Неофит Рилски“ дава възможност за изява на талантливите и артистични деца на хепънинг, посветен на Деня на Земята. Всички участници трепетно очакват своето представяне и се подготвят през цялата година.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Целта на този празник е откриване на талантливите деца, поощряване на стремежа им към самореализация чрез творческа дейност.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Превърнал се в традиция, хепънингът включва участници от всички класове, клубове за извънкласни дейности, подбрани чрез кастинг от комисия на учители в училището.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Традиционно този празник започва в двора на училището и включва различни дейности – спортни състезания, изложби от рисунки, кулинарни изделия и предмети изработени от учениците в клубовете за извънкласни дейности и завършва с концерт в зала „Възраждане“.

Целта на този ежегоден концерт е да се създават положителни емоции и впечатления за децата, това е изключително важно за развитието на тяхната култура.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Предварителната подготовка започва месеци преди неговата реализация. Децата са ангажирани както в часовете по музика, изобразително изкуство, технологии и предприемачество, така и клубовете за извънкласни дейности с подготовка за изява.

Концертът стартира с филм на клуба „Цифрова магия“ с ръководител г-жа Мария Стоева, който представи информация за клубовете за извънкласни дейности в училище. През тази учебна година в училище „Неофит Рилски“ са сформирани 16 клуба за занимания по интереси.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Основната цел на тези клубове е създаване на благоприятни условия за развитие на творческия, физически и интелектуален потенциал на децата, да събуждат интерес към културата и да изграждат у тях европейски ценности.

Този хепънинг е представителна изява, като заключителен етап за работата им през учебната година и стимулира мотивация, интерес към музиката и танца, дава поле за изява на всички таланти, изграждайки интерес към културата и традициите.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Концертът беше открит от мажоретния състав към училището, с ръководител г-н Цветослав Балашев и продължи с участието на талантливите деца от всички класове, които демонстрираха уменията си на пиано и китара.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

С аплодисменти бяха посрещнати Адреана Кънева и Радослав Христов от пети клас, Емили Цонева от седми клас и Мартин Богданов от втори клас, които са носители на много национални и международни награди.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Вълнуващо е, че новите училищни формации – клуб за латино танци „Инкансабле“ с ръководител г-жа Габриела Косева и вокална група „Щурче“, с ръководител г-жа Елена Назърова за пръв път се представиха на сцена.

С два танца се представи Клубът за народни и характерни танци „Дъга“, с ръководител г-н Цветослав Балашев. Те изучават на българската народна хореография, особеностите на различни етнографски области и характерните им танци.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Децата от танцовия състав имат вече много участия и награди, като последната е Втора награда на Националния фестивал „Приказка за теб“ във Варна през месец ноември 2018г.

Фолклорните изпълнители от училището не само пеят и танцуват добре, но и са се доказали на различни областни и национални форуми и конкурси.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Вълнуващи бяха изпълненията на първокласничката Илина Друмешка, Дияна Делуди от седми клас и Божидар Кържин от четвърти клас, а малката първокласничка Ванеса и третокласникът Никола Рушанов изпълниха камерен народен танц, който предизвика бурните аплодисменти на публиката.

Гости на събитието бяха и малките танцьори от Танцово училище „Инкансабле“ – деца, които потопиха в магията на латино танците, голяма част от тях са ученици в ОУ „Неофит Рилски“, които танцуват в клуба от две години.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“

Малките артисти танцуваха, свириха и пяха за добротата, приятелството, красотата, обичта, радостта и подариха на своята публика една мозайка от културно многообразие!

Препълнена зала, невероятен дух и нестихващи аплодисменти – така може да бъде определена атмосферата през тази специална вечер!


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Коментар

Напиши коментар