Свържи се с нас

Общество

Зов за помощ! Нужна е кръв от рядко срещана група

снимка: БЧК – Габрово, Архив

Търси се кръв за Димитър Маринов Иванов, който е в болница и спешно се налага да му бъде прелята кръв, от рядко срещаната кръвна група О- (отрицателна) или О+ (положителна).

Всеки, който иска да помогне може да го направи в Кръвен център, към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

Можете да се обръщате за информация и на тел. 0887 33 77 36.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двама ученици намериха и върнаха портфейл с пари

Достойните деца на Габрово

На връх Националния празник, с който на 6 септември отбелязваме Съединението на България, две деца от Габрово намират в парка на „Колелото“ забравен портфейл, със сумата от 350 лева, ваучери за храна на стойност 100 лева и лични документи в него.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Без да се двоумят и за миг, съвестните момчета правят опит да открият собственика му в парка. Двамата заедно разпитват хората, но никой от тях не разпознава изгубената вещ.

Георги Стайнов на 12 години, ученик в VI-ти клас на СУ „Райчо Каролев“ и 13-годишният Даниел Белчев, ученик в VII на СУ „Отец Паисий“ предават портфейла в габровската полиция, доказвайки, че са добре възпитани от родителите си като съвестни граждани.

Криминалистите от полицейското управление своевременно откриват собственика на портфейла и му го предават. Мъжът е изпратил похвално писмо до началника на РУ – Габрово, в което изказва благодарност за проявената честност и доблест от страна на двете момчета. Ръководството на Областна дирекция на МВР – Габрово също изказа благодарност на двамата юноши за безкористната постъпка.

В тази връзка, днес (19 септември) директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров посети учебните заведения на децата, където лично от свое име и от името на ръководството на ОДМВР – Габрово им връчи почетни грамоти, в присъствието на техните преподаватели и съученици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Азбучник на българския хаос: Бягство

Някога са бягали към България. Македонски българи, арменци, евреи, гърци, руснаци, украинци. Търсили са сигурност за себе си и семействата си, търсили са подслон, търсили са работа, търсили са и са намерили. Намерили са своята нова родина. Казват, че българинът е добър, милостив, толерантен. Навярно е така, дори и днес. Тогава обаче, освен всичко друго, е имало и нужда от работна ръка, имало е работа. Преди век макар и едва 3-4 милиона страната ни е предложила работа на десетки и стотици хиляди емигранти. На много от тях потомците и сега живеят в България. Пишещият тези редове е един от тях, дядо ми беше белогвардейски емигрант и само в град Габрово тогава са се заселили повече от 500 белогвардейци, като близо 200 от тях са създали семейства, останали са в града, потомците на част от тях още живеят в Габрово.

Днес бягат от България. Първо изгонихме голяма част от турците, след тях се изнесоха арменците, евреите и гърците. Най-боли бягството на сънародниците ни. Българи, млади, че и не толкова млади, напускат панически страната ни, сякаш е прокажена. Възрастните са принудени да останат тук. А често и да се грижат за възпитанието на внучетата си, за да не са съвсем лишени от родителска грижа и контрол. Разпиляват се семейства, изчезват родове. Страната опустява. Един френски турист, историк, когато минавахме през изоставените села край Трявна, ми каза: „Така трябва да е изглеждала Европа по време на чумата. Къщите си стоят, хората ги няма. Само дето не мирише на леш.”

Дори емигрантите от цял свят, които случайно минават през страната ни, бързат да я напуснат. Когато са тръгвали от своите родни места, те и за миг не са си представяли да се установят са постоянно в България. Защото знаят какво ни е дереджето. Ако питате управляващите, за тях това е спокойствие. Недостигът на работна ръка е съвсем друга тема.

Бягството не е само емигриране навън. То е и вътре в страната. Който може нещо да прави, търси работа в София или някои от другите големи градове. Иначе в някои сайтове можем да прочетем желаното/но за съжаление преувеличено/ твърдение как младите хора се заселвали обратно в селата. Това са просто единични случаи.

Бягането обаче има и много други изражения.

Децата бягат от родителите си, особено когато те са на далеч по гурбет и възрастните им дядо и баба не могат да ги контролират. Затова зачестиха случаите на наркомания, алкохолизъм и убийства сред учениците.

Българите бягат от циганите и циганите бягат от българите.

Лекарите бягат от болните.

Полицаите бягат от бандитите.

Бизнесмените бягат от политиците.

Учениците бягат от училище и учителите бягат от училище, независимо от прехваленото повишаване на заплатите.

Българите бягат от себе си.

България бяга от себе си.

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дневният център получи подаръци за първия учебен ден

За първия учебен ден, децата и родителите от Дневния център за деца и младежи с увреждания бяха зарадвани с дарение – ваучери за ученически пособия на стойност 50 лв, които са резултат от кампанията на БЧК-Габрово „С усмивка на училище”.

Благодарение на средства, дарени от анонимен дарител и предоставени на БЧК – Габрово бе облагородена градинката на Дневният център, в която потребителите ще посадят билки, подправки и цветя, ще се обучават на трудотерапия и ще развиват уменията си за дисциплина и отговорност.

снимка: Община Габрово

Младежи доброволци, съвместно с екипа на Дневен център за деца и младежи с увреждания разработват „ Наръчник за работа с деца с увреждания”.

Той ще подпомогне заниманията на педагозите с деца със специални потребности в училища и детски градини, дейностите на доброволци и студенти – практиканти и други лица, които имат желание да работят с деца с увреждания, но нямат необходимите познания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица