Свържи се с нас

Новини

Общинският съвет не даде ПИЦ „Узана“ и земята около него на Фондация „Узана“

снимка: Община Габрово, Архив

На заседанието в сряда, 26 юни, Общински съвет – Габрово трябваше да разгледа три точки в дневния си ред, касаещи дейността на наскоро учредената фондация „Узана“. Учредители на Фондацията са Община Габрово и Българска Фондация „Биоразнообразие“ , като решението за учредяването й бе взето в края на миналата година, с гласовете на управляващата партия ГЕРБ.

Още тогава направиха впечатление многото спорни моменти, касаещи дейността на Фондацията, липсата на ясна визия за нейното развитие и ползите, които местната общност ще има при реализацията на нейните цели.

След първоначалните действия по учредяването, регистрацията, провеждане на конкурс за Изпълнителен директор, на Общинския съвет в Габрово бяха предложени Програма за развитие и управление 2019 – 2021, План за дейността за 2019 г. и Проект за бюджет за тази година.

Това, което предизвика бурни дискусии обаче бе предложението на ръководството на Община Габрово да бъде отдаден за безвъзмездно ползване на Фондация „Узана“ на Поземлен имот от близо 9 декара, ведно с построената на него триетажна сграда на Посетителско – информационния център (ПИЦ), за максимално разрешения от Закона срок от 10 години.

Ръководството на Общината, както и това на Фондацията, така и не можа да даде смислен отговор защо на един току-що регистриран юридически субект, макар и с общинско участие, на практика се подарява за 10 години земя и сграда на едно от най0хубавите места на поляната. Както и на това кое налага преотстъпването на 9 декара от земята, защо дейността на ПИЦ „Узана“ изцяло се прехвърля на новия субект и защо бюджетът на Фондация „Узана“ за 2019 г. се формира почти изцяло от дарения от Община Габрово.

Предложението на съветника от БСП Николай Григоров, срокът за отдаване да бъде 3 години, с оглед на изготвената 3-годишна Програма за развитие, предизвика дебати, но в крайна сметка бе отхвърлено от управляващите.

След продължителна дискусия обаче, в която ясно пролича позицията на БСП и другите опозиционни формации против внесения проект за решение, той не събра достатъчно гласове и ПИЦ „Узана“ и земята около него останаха общинска собственост.

Останаха съмненията и въпросът защо в края на мандата на Кмета и Общинския съвет, ръководството на Общината иска да прави такива дългосрочни подаръци. Това ли е най – правилият подход за развитието на Узана като знакова за Габрово дестинация и кога най – сетне ще се превърне в приоритет не само на думи за управляващите. Все въпроси, чиито отговори остават неизвестни.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

4 коментара

4 Comments

 1. Някои си подаряват атартамвнти в Златен век, други – вили и поляни.
  Важното е да има далавера!!!

 2. И другарката Нинова да вземе да върне там каквото беше приватизирала…

 3. инфо

  30.06.2019 at 10:17

  Мръсни кумунисти!!! Ний исками офщината да ни даде опщинска собственост на нас, да си имаме частно, пък тия путинофилистици не дават!
  Ни гий срам! Ами то как иначе се става честен частник и еврогей-трансанадолец, ако не ти дадат държавното или общинско наготово!

 4. Йосиф Джудашвили

  30.06.2019 at 21:32

  ГЕРБ, като организирана престъпна група, със сигурност подлежи на принудително закриване. А натрупаното по престъпен начин от номенклатурата на ОПГ-то трябва да бъде конфискувано в полза на държавата.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Наркотиците забъркаха неприятности за още двама

Двама мъже, 49-годишен жител на село Скурново, общ. Роман, и 30-годишен севлиевец, бяха задържани заради притежание на наркотични вещества. От тях са били конфискувани метамфетамини, амфетамини и канабис.

На 18 октомври в севлиевската полиция е било образувано досъдебно производство срещу 49-годишния жител на село Скурново, за когото били установени достатъчно данни, че е придобил и държи наркотици.

При проведени процесуално-следствени действия, мъжът предал доброволно на разследващите кутийка, съдържаща бяло прахообразно вещество и таблетка, реагирали при полеви нартотест на наркотичното вещество „амфетамин“.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите по разследването ще бъдат изпратени в прокуратурата.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

На следващия ден, 19 октомври, около 22.10 часа, на улица „Стефан Пешев“ в Севлиево, автопатрулен екип спрял за проверка лек автомобил, управляван от 24-годишен местен жител, с когото заедно бил и 30-годишният пътник от същия град.

При проверката на моторното превозно средство, в джоб на предна дясна врата, служителите намирили полиетиленов плик, съдържащ зелена суха листна маса и дванадесет зелени на цвят таблетки.

От проведения на място наркотест било установено, че листната маса реагирала на наркотичното вещество „марихуана“, а таблетките реагирали на наркотичното вещество „метамфетамин“.

Спрямо пътника била наложена полицейска мярка „задържане за срок до 24 часа“. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Студенти от Национална художествена академия на практическо обучение в „Етър”

Студенти от трети курс, специалност „Метал” на Национална художествена академия, проведоха традиционната си практика в музей „Етър”. Тя е съобразена с учебните задачи на студентите през предстоящите два семестъра. Жанрът, който изучават е медална скулптура.

снимка: Музей „Етър“

„Целта ни е бързо въвеждане на младите колеги в спецификите и проблемите, съпътстващи създаването на художествени произведения в конкретната сфера. Медалът като обект, освен вид отличие, е част от съвременното и традиционно изкуство. Сцени и изображения, изпълнени в класически релеф, третиране на различни материали и техники, в допълнение с използване на символи и знаци, правят медалната скулптура разнообразна и интересна за зрителя”, коментира асистент Венцислав Шишков, който проведе практическото обучение на групата студенти в музея.

снимка: Музей „Етър“

В рамките на четири работни дни, участие в занятията взеха Елена Каушал, Рая Златкова, Валери Козарев, Цветан Панайотов и Павел Петков. Те направиха релефни изображения от гипс, които след това бяха отлети в метал.

снимка: Музей „Етър“

„През настоящата учебна година в предметите „Композиция” и „Метал”, работата на студентите е обвързана с участия в ежемесечен международен уъркшоп по проект на проф. Богомил Николов, в национални и международни изложби и конкурси.

снимка: Музей „Етър“
снимка: Музей „Етър“

Събитието е от особено значение с цел продуктивност, сплотяване и създаване на колектив, поддържащ творческа атмосфера с предпоставки за осъществяване на художествени идеи и бъдещи артистични реализации”, каза още асистент Венцислав Шишков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровски лекар получи награда на церемонията „Лекар на годината 2019 г.“

снимка: Личен архив

Габровският лекар д-р Николина Цанева получи награда от Българския лекарски съюз (БЛС) по време на церемонията „Лекар на годината 2019“.

Доктор Цанева, която е кардиолог с дългогодишна практика, работила и в чужбина, получи почетен знак и грамота в категорията „Отличен лекар от РК Габрово“ в навечерието на празника Ден на българския лекар.

На събитието в столицата, състояло се на 17 октомври, бяха отличени в няколко категории най-заслужилите български лекари, сред които и габровският специалист.

Всички лекари, които имат право да практикуват в България, са точно 31 384. Студентите, учещи медицина, са близо 11 хил., но не всички успяват да се дипломират, а други напускат страната.

снимка: Личен архив

Добрата новина е, че броят на медиците, които имат желание да работят извън България, не расте, а леко намалява. Сега те са под 400 на година, разкриват от БЛС.

Тази година Българският лекарски съюз реши да връчи и три специални награди. Едната от тях посветена на инициативата “Добрата дума лекува“, която е част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева.

В централата на съсловната организация бяха изпратени стотици благодарствени писма, придружени със снимки. Най-много “добри думи” бяха получени за д-р Здравко Пенков от Сливен, който беше отличен по време на церемонията.

Другите две специални награди бяха връчени на д-р Елиас Хаддад, който оперира под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица