Новини, Политика|28.06.2019 12:07

Общинският съвет не даде ПИЦ „Узана“ и земята около него на Фондация „Узана“

снимка: Община Габрово, Архив

На заседанието в сряда, 26 юни, Общински съвет – Габрово трябваше да разгледа три точки в дневния си ред, касаещи дейността на наскоро учредената фондация „Узана“. Учредители на Фондацията са Община Габрово и Българска Фондация „Биоразнообразие“ , като решението за учредяването й бе взето в края на миналата година, с гласовете на управляващата партия ГЕРБ.

Още тогава направиха впечатление многото спорни моменти, касаещи дейността на Фондацията, липсата на ясна визия за нейното развитие и ползите, които местната общност ще има при реализацията на нейните цели.

След първоначалните действия по учредяването, регистрацията, провеждане на конкурс за Изпълнителен директор, на Общинския съвет в Габрово бяха предложени Програма за развитие и управление 2019 – 2021, План за дейността за 2019 г. и Проект за бюджет за тази година.

Това, което предизвика бурни дискусии обаче бе предложението на ръководството на Община Габрово да бъде отдаден за безвъзмездно ползване на Фондация „Узана“ на Поземлен имот от близо 9 декара, ведно с построената на него триетажна сграда на Посетителско – информационния център (ПИЦ), за максимално разрешения от Закона срок от 10 години.

Ръководството на Общината, както и това на Фондацията, така и не можа да даде смислен отговор защо на един току-що регистриран юридически субект, макар и с общинско участие, на практика се подарява за 10 години земя и сграда на едно от най0хубавите места на поляната. Както и на това кое налага преотстъпването на 9 декара от земята, защо дейността на ПИЦ „Узана“ изцяло се прехвърля на новия субект и защо бюджетът на Фондация „Узана“ за 2019 г. се формира почти изцяло от дарения от Община Габрово.

Предложението на съветника от БСП Николай Григоров, срокът за отдаване да бъде 3 години, с оглед на изготвената 3-годишна Програма за развитие, предизвика дебати, но в крайна сметка бе отхвърлено от управляващите.

След продължителна дискусия обаче, в която ясно пролича позицията на БСП и другите опозиционни формации против внесения проект за решение, той не събра достатъчно гласове и ПИЦ „Узана“ и земята около него останаха общинска собственост.

Останаха съмненията и въпросът защо в края на мандата на Кмета и Общинския съвет, ръководството на Общината иска да прави такива дългосрочни подаръци. Това ли е най – правилият подход за развитието на Узана като знакова за Габрово дестинация и кога най – сетне ще се превърне в приоритет не само на думи за управляващите. Все въпроси, чиито отговори остават неизвестни.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

4 коментара

  • Някои си подаряват атартамвнти в Златен век, други – вили и поляни.
    Важното е да има далавера!!!

  • Мръсни кумунисти!!! Ний исками офщината да ни даде опщинска собственост на нас, да си имаме частно, пък тия путинофилистици не дават!
    Ни гий срам! Ами то как иначе се става честен частник и еврогей-трансанадолец, ако не ти дадат държавното или общинско наготово!

  • ГЕРБ, като организирана престъпна група, със сигурност подлежи на принудително закриване. А натрупаното по престъпен начин от номенклатурата на ОПГ-то трябва да бъде конфискувано в полза на държавата.

Напиши коментар