Свържи се с нас

Новини

Висок интерес към присъединяването на ВиК – Бяла към Вик – Габрово

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Широк обществен интерес предизвика присъединяването на „ВиК“ – Бяла ЕООД към „ВиК“ – Габрово ООД.

Нужно ли да има един ВиК-оператор на територията на област Габрово, в какво се изразяват реформите, какви са ползите и загубите за Севлиево и останалите общини, са само част от въпросите, които бяха обсъдени по време на обществената дискусия днес.

Участие в срещата взеха кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, областният управител на Габрово Николай Сираков, Иванка Виденова – директор на дирекция ВиК в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, кметовете на Габрово, Дряново и Трявна.

„Севлиево е общината с едни от най-сериозните проблеми с водоснабдяването. Възможността да се справим с тези предизвикателства, е като използваме средства по оперативните програми“, каза областният управител Николай Сираков и поясни, че за да стане това възможно трябва да има една асоциация на територията на област Габрово и един ВиК-оператор. По думите му без тази консолидация средства по Оперативните програми „Околна Среда“ и „Развитие на селските райони“, няма да има. „Това няма да важи само за Севлиево, това важи и за четирите общини в цялата област“, подчерта Сираков.

Г-жа Виденова разясни промените в закона за водите и обясни, че причината да се наложи реформата е намаляването на населението на България, което води до намаляване на потреблението. „Изправени сме пред предизвикателството една огромна инфраструктура, строена през последните 50-60 години да не може да бъде поддържана“, каза Иванка Виденова. Тя обясни, че цените, които се събират от ВиК-услугите не са достатъчни, за да се платят разходите за поддръжка.

Севлиевци попитаха кой ще плаща задълженията на габровското ВиК и ще се вдигне ли цената на водата. На това управителят инж. Владимир Василев отговори, че през последните две години дружеството е на печалба и е в състояние да си изплаща заема. Относно цената на водата той каза, че се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Какво ще се случи с имуществото и с работещите в севлиевската фирма? В отговор на този въпрос Иванка Виденова каза, че имуществото ще се запази и служителите ще продължат да изпълняват досегашните си задължения.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Повдигнати бяха въпросите какви са алтернативите за финансиране и задължение от Европейския съюз ли е да се слеят двете дружества.  От отговорите стана ясно, че европейско финансиране на проекти за ВиК и инфраструктура ще получат области, на територията, на които има само един Вик-оператор, а други варианти да се получат средства, са чрез кредити или собствени такива на дружествата.

На въпрос дали ще има пари за построяването на язовир, експертите отговориха, че вероятността такъв проект да получи финансиране, е малка.

Каква ще бъде съдбата на собствеността на ВиК „БЯЛА“ ЕООД, беше въпросът, който най-много вълнува севлиевци. Виденова подчерта, че след присъединяването на Севлиево към асоциацията, собствеността  на ВиК, изградена на територията на общината, ще продължи да бъде публична-общинска, както и че решенията за това се вземат от Общинския съвет.

В края на срещата се разбра, че въпросът дали  ВиК „БЯЛА“ ЕООД да се присъедини към „ВиК“ ООД-Габрово ще продължи да се дискутира, а решението за съдбата на дружеството ще вземат общинските съветници на някое от следващите си заседания.

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица