Култура, Новини|30.03.2016 9:35

„Европейски дни на художествените занаяти“ в Етъра

снимка: ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

На 2 и 3 април в Етнографски музей на открито „Етър”ще се проведат редица събития, свързани с инициативата „Европейски дни на художествените занаяти”.

2 април, събота
„Седянката – вчера, днес и утре” (11.30 ч. – 13.30 ч.)
Едва ли един млад човек може да си го представи, но искрите на любовта в миналото са пламвали не в дискотеката или на домашен купон, а по време на седянка. Днес е малко вероятно, докато се забавляваш с приятели да довършиш част от работата, която ти е останала през деня. Когато са били млади бабите ни дори казвали „Я, да взема да свърша нещо, докато си почивам”. В ЕМО „Етър” ще бъдат показани три вида приложни изкуства – декупаж , плетене на една кука и изработка на бижута. Посетители ще могат сами да творят. Седянката ще е придружена с базар от изработените изделия. Така който желае, ще може да отнесе нещо за спомен.

Сериалът „Златната ябълка – пренасяне на българския фолклор в съвременен контекст чрез методите на дигиталната 2D анимация” (14.30 ч. – 15.30 ч.)
Ще бъде представен проектът за първия български анимационен сериал, базиран на български легенди и фолклор. Историята проследява приключенията на 14-годишната Вихра от град Хан – будно и любопитно момиче, дъщеря на змей и човек, чиято коса е облаче и се променя според настроението й.

3 април, неделя (11:30 ч. – 15:30 ч.)
Басмаджийство
Занаятът, благодарение на който облеклото на българите е било толкова пъстро. Той представлява щамповане на текстил с дървени матрици. ЕМО „Етър” предлага демонстрацията на Светозара Карарадева, специалист от Национален политехнически музей – София.

„Рачо и Дешка на гости в Етър-а”
Всяко дете преживява радостите и неволите на герои от сцената, когато е в залата на театъра. Как се ражда куклата-аткьор и как стъпва на сцената, за да пресъздаде вълнуващите приключения от една пиеса? Тази тайна пред малките посетители в ЕМО „Етър” ще бъде разкрита от Ива Русинова – сценограф в куклен театър.

Изработване и оцветяване на малки глинени фигури за пластична украса.
Кой друг, ако не майстор от ЕМО „Етър” може да покаже този занаят? Веселин Дамянов създава творби, които са истински произведения на изкуството.

Свещарство
Някога свещи се изработвали не само за църковни нужди, но и за осветление. Те са били правени от лой или пчелен восък. Производството на восъчни свещи за бита е ставало предимно в домашни условия, като в изработването им понякога е участвало цялото семейство. Любомир Йорданов от Казанлък ще проведе демонстрация и обучение в изработването на восъчни свещи.

Природна дървопластика и дърворезба, демонстрация на Димитър Димитров, гр. Дряново.
Икони и фрагменти върху камък, демонстрация на Гергана Симеонова, гр. Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар