Свържи се с нас

Новини

Омбудсманът с препоръка от Габрово до Бойко Борисов

Published

on

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще изпрати препоръка от Габрово до министър – председателя Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин да бъдат предприети мерки за промяна в условията на наредбата за отпускане на наследствени и персонални пенсии. Новината съобщи пред журналисти в Габрово Мая Манолова, която беше на посещение в региона.

Решението за препоръката Манолова взе след срещата си с Борислав Петров, родител на малко дете, чиято майка – студентка е починала внезапно три месеца след раждането му. „Да бъдат предприети мерки, поне в случаите, при които починалият родител е бил студент и поради това е бил в невъзможност да има осигурителен стаж, т.е. детето да получи тази минимална подкрепа от държавата в размер на наследствена или персонална пенсия“, заяви Мая Манолова.

По думите на омбудсмана ще бъде отправена и препоръка за промяна в гарантирания минимален доход, тъй като от 2009 г. до сега ситуацията в България е променена и не е нормално този доход да не бъде осъвременяван. „С него са свързани редица социални плащания, така че са необходими съответните промени“, добави още Манолова.

Конкретният казус, с който тя се е сблъскала в Габрово провокира омбудсмана да заеме тази позиция. Според Манолова държавата тласка самотни родители да минат в „сивия сектор“, за да осигурят пенсия на детето си.

„Според наредба на Министерството на труда и социалната политика в изпълнение на Кодекса за социалното осигуряване децата сираци на родители, които нямат осигурителен стаж, не могат да получават наследствена или персонална пенсия. Единствената възможност за получаване на такава е когато другият родител има доход под гарантирания минимален доход за България. Това е доход, който не е променян от 2009 година и е в размер на 65 лева“, обясни Манолова.

снимка: www.ombudsman.bg

снимка: www.ombudsman.bg

По-рано през деня омбудсманът направи дарение от шест компютъра във Възпитателното училище – интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Керека и от още осем компютъра в Основно училище „Васил Левски“ в село Шумата.

„Имах отправени запитвания от защитените училища в община Севлиево за промяна в тяхното функциониране.

Училището в село Крамолин има проблем с транспорта, с училищните автобуси, които отвеждат децата до училище. Поех ангажимент и ще отправя препоръка на министъра на образованието и науката Меглена Кунева защитеното училище да бъде снабдено с училищен автобус. Оказа се, че децата в друго защитено училище в село Шумата нямат достатъчно компютри, за да си организират игротека. Това са деца от социално слаби семейства от един специфичен регион, в който хората се определят като българи –етнически власи. Децата са от бедни семейства, в които в най-добрия случай работи единият родител, и нямат компютри в къщи.“, разказа Манолова.

Омбудсманът подчерта, че от началото на годината е стартирала кампанията „В нашите ръце“, която е насочена именно към такива будни и талантливи деца от социално слаби семейства.

„Мисля, че ако всеки човек, който има възможности, подкрепи поне едно дете ще направи добро дело на само за това дете, но и за себе си и за България“, категоричен бе омбудсманът.

В Севлиево Мая Манолова се срещна и с кмета на града д-р Иван Иванов, с когото обсъди възможностите за избор на местен обществен посредник.

Националният омбудсман изрази готовност заедно с председателя Бойка Маринска и членовете на Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите да изработят законодателни промени, които да стимулират избора на местни обществени посредници.

„Гражданите нямат нужда от послушни защитници, така че, ако ще се правят промени, ще участвам и със залагането на механизми, които да осигурят независимост на местните обществени посредници“, подчерта Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица