Свържи се с нас

Крими

МВР съветва гражданите как да се предпазят от измамници

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Криминалисти на територията на цялата страна работят непрекъснато по разкриването на участници в измамни схеми, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

МВР напомня: По никакъв повод не давайте пари на непознати; В случай на получено телефонно обаждане, опитайте веднага да се свържете със своите близки, или сигнализирайте на тел. 112.

В рамките само на последния месец служители на ГДНП установиха петима участници в престъпните сценарии. Припомняме, че на 9 февруари криминалисти на ОДМВР-В.Търново, със съдействието на ОДМВР-Габрово, задържаха куриер и двама мъже, извършили телефонна измама. Разследването започва след получени данни за мъж, който пътува с лек автомобил към В.Търново, носи в себе си 2000 лева, които са придобити от телефонна измама, извършена по схемата «пари за операция на близък» на територията на Габрово. При предприетите незабавни действия, колата е засечена край с. Драганово, където криминалистите проследяват как мъжът оставя плика с парите близо до крайпътна чешма. Едновременно започват и действия по установяването на други двама мъже, участници в схемата. 21-годишният Й.П. – известен на полицията, и 26-годишният Д.С. – криминално проявен и осъждан за измами, и двамата от с. Камен, са локализирани и задържани в района на болницата в Горна Оряховица с лек автомобил «Ауди». При претърсването от тях са иззети мобилни телефони, сред които и този със СИМ картата, с който е била извършена измамата. Куриерът е задържан на територията на Габрово.

На 15 февруари, при полицейска операция, предприета от служители на ОДМВР-Бургас, е задържан 25-годишен жител на Царево. Три дни по-рано той успява да измами възрастна жена, като се представя за „служител на НСБОП“ и я призовава да помогне в издирването и залавянето на пореден измамник. За целта, пред входа на жилището си, тя предава на непознат 2 150 лв., опаковани в плик, с обещанието, че парите ще й бъдат върнати.

Междувременно криминалисти от областната дирекция изясняват, че задържан преди време за четири измами О.А. /44 г./ – руски гражданин със статут на продължително пребиваване у нас, е извършител на още четири аналогични престъпления. При основните схеми, жертвите са предимно възрастни хора, като се наблюдава покачване на възрастовата граница – над 75 години. Участниците в телефонни измами стават все по-изобретателни, предупреждават от ГДНП.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами:

Съвети към гражданите:
Да не дават пари на непознати за тях лица, независимо от предлога;
Да не се доверяват на непознати лица;
Да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона;
Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда;
Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането;
Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати лица – например рождена дата, населено място и т.н.;

В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това с възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва.

Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами:
– под предлог “тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал и е необходима спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят човек да вземе исканата сума. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап);
– под предлог “заразени близки и роднини с птичи/свински грип, ебола и искане на пари за скъпоструващи ваксини” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко болен и е необходима спешно скъпоструващо лечение, за което в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума за “ваксина”. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап);
– под предлог “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че роднината е направил ПТП, в следствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаване на близкия човек);
– звъни се на произволен стационарен телефонен номер и се прави опит за телефонна измама по „традиционния начин” – под предлог за пострадал близък роднина (ПТП, спешна операция, пожар и др.). Опитът за измама се прави по такъв явен начин, че да стане ясно, че се касае за осъществяване на телефонна измама. Следва ново обаждане след около 2-3 минути, при което извършителя (измамника) съобщава, че е служител на полицейските служби, и знае, че току-що е бил направен опит за измама, поради което е необходимо да се даде определена парична сума, банкнотите от която да се „бележат”, за да бъдат задържани измамниците. Обикновено паричните суми не се предават физически на конкретни лица, а има изискване да бъдат хвърлени през балкона или прозореца на жилището. Този тип телефонна измама има и втори вариант на разигравания сценарий, при който обажданията са в обратна последователност: под предлог провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите, самите извършители се обаждат на случаен принцип на жертвите и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района “действат” телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва “обичайната” схема с плача, след което жертвата “набира” мнимия полицейския служител, който й обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната);
– под предлог нужда от пари за освобождаване на колетна пратка (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и им обясняват, че са техни близки или приятели на техни близки и са изпратили колетна пратка от чужбина, която съдържа голяма сума пари. Но за да не бъде задържана на митницата е необходимо да бъде заплатена сума, която ще си възстановят от “пратката”);
– под предлог закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и под предлог, че са служители на голям магазин обясняват на жертвата, че е спечелила от томболата. За да си вземе наградата обаче е необходимо да закупи ваучери за определена сума и да им продиктува номерата); Жертвите са по-млади хора.
– под предлог нужда от преводач (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите учители и работещи в агенции за превод, като се представят за началници на районни управления. Обясняват, че в управлението е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. В последствие обясняват на преводача, че “задържания” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такива и да им продиктува номерата, като парите ще му бъдат възстановени в управлението). Жертвите са по-млади хора;
– Звъни се на произволен стационарен телефонен номер, съобщава се, че близък роднина е пострадал вследствие на възникнал инцидент в чужбина, като за извършване на съответните медицински манипулации са необходими десетки хиляди евро или долара.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица